Hava Durumu

#Ahmet Ercan

Lodoshaber.Com - Ahmet Ercan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ahmet Ercan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ahmet Ercan o şehri uyardı: 6.2 ile 7 büyüklüğünde deprem!.. Haber

Ahmet Ercan o şehri uyardı: 6.2 ile 7 büyüklüğünde deprem!..

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Manisa Alaşehir'de verdiği bir konferansta, ilçenin Pamukkale-Tepeköy fayı ile Bozdağ istikametinden gelen bir fay hattının arasında sıkışıp kaldığını belirterek, "Alaşehir'de 6.2 ile 7 büyüklüğünde bir deprem tahmin ediyoruz" dedi. Manisa'da Alaşehir Belediyesi tarafından organize edilen "Deprem, depreme hazırlık ve sonrası" konferansı Şehit Fethi Sekin Gençlik Merkezi'nde gerçekleştirildi. Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, "Depremle yaşamayı öğrenmek zorundayız. Alaşehir Belediyesi olarak yaklaşık 130 tane sondaj çalışmamız olacak. 5 tane zemin etüt çalışmamız var. Bu çalışmalarla Alaşehir'in zemin etütleri ortaya çıkacak. Buna göre bilimsel araştırmalar sonuçlarına göre yeni imar planlarımızı belirleyeceğiz. Çalışmalar sonucundaki raporlara göre bizim dönemimizde hep beraber caddelerimizi, sokaklarımızı belirleyecek kararları doğru bir şekilde verilmesini sağlayacağız. Kimse bizden fazla kat beklemesin" dedi. "ALAŞEHİR'DE 6.2 İLE 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM TAHMİN EDİYORUZ" İlçenin çeşitli noktalarında inceleme yaptıktan sonra konferansa katılan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, gördüğü eksikleri ve riskli bölgeleri paylaştı.  Alaşehir'in Pamukkale-Tepeköy fayı ile Bozdağ istikametinden gelen bir fay hattının arasında sıkışıp kaldığını belirten Ercan, "Alaşehir'de 6.2 ile 7 büyüklüğünde bir deprem tahmin ediyoruz. Özellikle istasyon altı bölgelerinin sıvılaşmış kaygan bir zeminden oluşuyor. Ayrıca bu alanlarda bazı temeller 60-80 santimetre arasında atılmış. Bu bölge için bu temeller yetersiz. Tarım alanlarının bulunduğu bağlık alanlarda 6.5-7 büyüklüğündeki bir depremde 2 ile 5 metre arasında çökmeler yaşanabilir. Ancak depremden korunmanın yolları da var. Zemin etüdü yapılmış, veriler doğru tespit edilmiş ve sağlam yapılan binalar depreme dayanıklı olabilir. Atatürk Bulvarı kuzey batısı, Kayacık konakları bölgesi iyi, Toptepe dolayında Kaleiçi çok iyi, Evrenli yeni yerleşim yeri uygun olarak değerlendirdi" dedi.

Ahmet Ercan: 2045'e kadar İstanbul’a deprem gelmez! Haber

Ahmet Ercan: 2045'e kadar İstanbul’a deprem gelmez!

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 2045 yılına kadar İstanbul’da deprem beklemediğini, beklentisinin aksine her an meydana gelebilecek depremin Türkiye’ye zor anlar yaşatacağını belirtti.        Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’nin davetiyle tarihi ilçeye gelen Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, deprem öncesinde, anında ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında konferans verdi. Leyla Dizdar Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta konuşan Ercan, Kahramanmaraş merkezli 11 ilde meydana gelen deprem bölgesiyle ilgili “Orada yapmamız gereken göçü durdurmaktır. Yaklaşık 2 milyon kişi buradan göçtü. O bölgenin nüfusu 13.5 milyon. Söylediklerine göre 9.5 milyon kişi var. Bu göçün hemen durması gerekiyor. Anadolu’nun bir tarım belleği var. Eğer çiftçi ekici oradan göçerse kim ekip biçecek” dedi.      İstanbul’da meydana gelebilecek depremlerle ilgili değerlendirmede bulunan Ercan, “Umarım ki ben yanılmam 2045’e kadar İstanbul’a deprem gelmez. Eğer arkadaşlarımızın dediği gibi her an deprem olursa Kuzey Marmara’da vay Türkiye’nin haline” ifadelerini kullandı.      Sosyal medyadaki paylaşımı sonrası gözaltına alınması ile ilgili de konuşan Ercan, “Bir bilim adamı sadece işin deprem boyutuyla değil. O depremin sosyal yaşamda yaptığı etkileri konusunda devleti uyarmakla görevlidir. Dolayısıyla deprem bölgesinde oluştuğu söylenen bu olayların doğrudan doğruya devlet yetkililerine iletilmesi, ihbarı olayıdır. Bunu yanlış anlaşılma ve yorumlama olarak değerlendiriyorum” diye konuştu.

Prof. Dr. Ercan, Malatya'daki depremin ardından uyardı! Haber

Prof. Dr. Ercan, Malatya'daki depremin ardından uyardı!

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Malatya’da meydana gelen 5,6’lık deprem sonrası uyarılarda bulundu. Bu depremin artçı olduğunu söyleyen Ercan; artçıların devam edeceğini, bazılarının ise yıkıcı olabileceğini belirterek, "Evlere kesinlikle girilmemelidir" uyarısında bulundu.    Merkez üssü Malatya’nın Yeşilyurt ilçesi olan 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından, Deprem Uzmanı Övgün Ahmet Ercan önemli açıklama ve uyarılarda bulundu. Malatya’da yaşanan depremin artçı olduğunu söyleyen Ercan, 11 ilde 160 bin kilometrekarelik alanda artçı depremlerin her an yaşanabileceğini ve büyüklüklerinin 6,7’ye kadar varacağını belirtti. Bu depremlerin bazılarının yıkıcı olabileceğine de dikkat çeken Ercan, evlere kesinlikle girilmemesi gerektiğini söyleyerek vatandaşları uyardı.      "Her an artçı depremler olabilir"    Malatya’da yaşanan depremin artçı olduğunu ve bölgede yeni artçıların beklendiğini belirten Ercan, "5,6’lık deprem, artçı bir deprem. 7,9 ve 7,6’lık depremden sonra artçı depremler en az 3 ile 4 ay yoğun olarak sürecek. Dolayısıyla daha bu yoğunluğu göremedik. Yani ilk gün bir 6,6 oldu. Daha sonra geçen gün Hatay'da 6,4’lük bir deprem oldu. Sonra bir 5’lik deprem oldu ve bugün de 5,6’lık bir deprem oldu. Bunlar o bölgedeki gerginlikleri boşaltmak için henüz yeterli değil. O bölgede halen boşalmamış yerin altında gerginlikler var. Dolayısıyla bir tarafta Elazığ, bir tarafta Hatay, bir tarafta Kozan, bir tarafta Diyarbakır olmak üzere yaklaşık 11 ilde 160 bin kilometrekarelik alanda artçı depremler her an olabilir. Artçı depremlerin büyüklükleri 6,7’ye kadar varacaktır. Dolayısıyla bunların bazıları çok yıkıcı olacaktır. Çünkü ana deprem çok büyük. Dolayısıyla ağır hasarlı yapılar göçecektir. Orta hasarlı yapılar ise ağır hasarlı, az hasarlı yapılar ise orta hasarlı yapı biçimine dönüşecektir" dedi.      "Evlere kesinlikle girilmemeli"    Prof. Dr. Ercan, bölgedeki yapıların depremlerle çok büyük hasar gördüğünü ve yeni artçılarla birlikte yıkıcı sonuçlar doğabileceğini söyledi. Ercan bu konuda vatandaşları uyararak, "Bölgede çekince bitmemiştir. Dolayısıyla kesinlikle çadırlarda, barınaklarda ya da konteyner gibi yerlerde kalmak gerekiyor. Bunun kararını AFAD verir ama ben evlere kesinlikle girilmemesinde ısrar ediyorum. Çünkü o bölgedeki evler çok büyük üç tane deprem gördü. Evler şu anda çok yorgun. Yani gelecek olan artçı depremlerin büyüklükleri de küçük değil. Bunların her biri birer büyük deprem. Ve bunların sayısı 15 ile 25’e varacak. Yani tek sakıncalı taraf halkın eve girmesi, girmezlerse bir sakınca yok" diye konuştu.

Ahmet Ercan: Kuzey Marmara depreminde Türkiye göçer! Haber

Ahmet Ercan: Kuzey Marmara depreminde Türkiye göçer!

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Kahramanmaraş merkezli depremin yıkıcı etkisinin yüksek olduğunu belirterek, "İşin ilginç tarafı bu depremin yıkım gücü 12'dir. Böyle bir depremi Türkiye hiç görmedi, dünya da az gördü." dedi. Ercan, İstanbul ve Bursa depremine ilişkin de açıklama yaptı. Prof. Dr. Ercan, Boğaziçi Aydınlar Topluluğu (BAT) tarafından İstanbul'da düzenlenen "Depremde Güvenlik" konulu toplantıda konuştu. Ercan, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin yıkım gücüne ilişkin yaptığı değerlendirmede, "İşin ilginç tarafı bu depremin yıkım gücü 12'dir. Böyle bir depremi Türkiye hiç görmedi, dünya da az gördü. 12, Mercalli Cancani eşelinin en son rakamdır. Daha ötesi yok. Çünkü Hatay'a gidiyorsunuz ne tarihi yapılar ne de herhangi bir yapı ayakta değil. Daha yüksek olmaz." ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Ercan, bu depremlerin İstanbul'da olması durumunda sonuçlarının daha ağır olacağına işaret ederek, şöyle devam etti: Türkiye tamamen göçer: Bursa, Çanakkale... "Türkiye tamamen göçer. Zaten biz bu kurguyu İstanbul için hazırlıyorduk. Marmara'nın çevresinde 25 milyon kişi yaşıyor. Marmara'da olan her deprem 150 kilometre uzağı etkiliyor. Yani Gölcük depremi İstanbul depremidir, İstanbul depremi Gölcük depremi olacaktır. Aynı zamanda Yalova depremi, Karamürsel, Tekirdağ depremi olacaktır. Balıkesir, Bursa, Çanakkale depremi olacaktır. Dolayısıyla basının sürekli 'İstanbul depremi' demesi çok yanlıştır. Bu bir Kuzey Marmara depremidir. Etkileyeceği en büyük alan İstanbul olacaktır. Çünkü deprem gören alan 160 bin kilometrekare iken İstanbul'un yüzey alanı, yerleşim alanı 5 bin kilometre karedir. Korkunç bir durum ortaya çıkar Şimdi 160 bin kilometre karede kilometrekare başına 125 kişi düşüyordu deprem bölgesinde ve oradaki ölüm sayısı şu anda 41 bin kişi ve 87 milyar dolarlık bir kayba neden oldu. Kuzey Marmara'da olacak bir depremde İstanbul'un kilometre kare başına düşen kişi yoğunluğu 3 bin kişidir. Ve ondan sonra katlanarak gitmiştir. İstanbul'da kilometre kare başına düşen konut sayısı 340'tır. Deprem olan yerde 25 yapı vardı. İstanbul'da 340, yaklaşık 7 katı falan var İstanbul'da. Dolayısıyla İstanbul'da ne olur olayını daha fazla konuşmaya gerek yok. Orana baktığınız zaman korkunç bir durum ortaya çıkıyor."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.