Hava Durumu

#Ab

Lodoshaber.Com - Ab haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ab haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ayaş domatesi AB yolunda! Haber

Ayaş domatesi AB yolunda!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yazılı açıklamada geçen ocak ayında başlatılan Uluslararası Coğrafi İşaret Seferberliği kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumu'nca (TÜRKPATENT) AB Komisyonu'na 12 coğrafi işaret başvurusu yapıldığını belirtti. Başvurulardan Ayaş domatesinin tescili için son aşamaya gelindiğini kaydeden Kacır, "AB Resmi Gazetesi'nde 3 ay sürecek ilan aşamasının tamamlanmasıyla tescil edilecek olan Başkentimizin en özel tarım ürünlerinden Ayaş domatesi, AB'de tescilli coğrafi işaretlerimiz arasında yerini alacak. Coğrafi işaretlerimizin uluslararası düzeyde tescili için tüm hızımızla çalışmaya devam edeceğiz" dedi. '2023 BİTMEDEN 15'E YÜKSELECEK' Mevcut durum itibarıyla Türkiye'nin AB nezdinde 13 tescilli coğrafi işareti bulunduğunu belirten Kacır, şunları kaydetti: "İlan aşamasında olan Milas yağlı zeytininin itiraz süresi 16 Ağustos'ta, Ayaş domatesinin itiraz süresi 4 Kasım'da sona erecek. 2023 bitmeden AB'de tescilli coğrafi işaretlerimizin sayısı 15'e yükselecek." Türkiye'nin AB'de tescilli Antakya künefesi, Aydın inciri, Aydın kestanesi, Bayramiç beyazı, Çağlayancerit cevizi, Edremit zeytinyağı, Gaziantep baklavası, Gemlik zeytini, Giresun tombul fındığı, Malatya kayısısı, Milas zeytinyağı, Suruç narı ve Taşköprü sarımsağı coğrafi işaretlerinin yanı sıra ilan aşamasında olan 2 ve inceleme süreçleri devam eden 42 coğrafi işaret başvurusu bulunuyor.

AB ile ticaret toplantısı! Haber

AB ile ticaret toplantısı!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Avrupa Komisyonunun Ticaretten Sorumlu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ile bugün çevrimiçi bir toplantı yaptı. Toplantıda Türkiye ile AB arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve derinleştirilmesi konusunda işbirliği imkanları ele alındı. Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “AB ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2022 yılında rekor kırarak 200 milyar dolara ulaşmasından duyulan memnuniyet dile getirilmiş ve ticari ilişkileri daha da ileri taşımanın önemi vurgulanmıştır” ifadelerine yer verildi. Eylülde Brüksel'de bir araya gelinecek AB ile ticarette yeni diyalog döneminin başladığı belirtilen açıklamada, “Ticaret Bakanı Sayın Bolat, Sayın Cumhurbaşkanımızın geçtiğimiz haftalarda AB liderleriyle gerçekleştirdiği görüşmelerin sonuçlarına atıfla Türkiye ile AB arasında ilişkilerin geliştirilebilmesi için Gümrük Birliği'nin güncelleme müzakerelerinin başlatılmasının beklendiğini, sürecin Türkiye ile AB arasında pozitif bir gündem oluşturulması için önem arz ettiğini ifade etmiştir. Taraflar, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi müzakerelerinin başlatılması öncesinde Türkiye ile AB arasında ticaret diyaloğunun güçlendirilmesi için bir yol haritası üzerinde mutabık kalmıştır. Bu doğrultuda sayın bakan ve muhatabı Gümrük Birliği'nin işleyişinde karşılaşılan sorunları karşılıklı olarak çözümlemek ve ticareti daha ileriye taşıyacak işbirliklerini teknik düzeyde ele almak üzere Ticaret Çalışma Grubu'nun toplanması ve ayrıca bu yıl eylül ayı sonunda Brüksel'de yeniden bir araya gelmek hususlarında mutabık kalmıştır” denildi.

AB'den Türkiye'ye vize serbestisi açıklaması! Haber

AB'den Türkiye'ye vize serbestisi açıklaması!

Avrupa Birliği resmi kaynakları açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin AB üyeliğisürecinde kısa vadede hangi adımların izleneceğini değerlendiren üst düzey AB yetkilisi, "Seçimlerden kısa bir süre sonra, haziran ayında Avrupa Konseyi, Yüksek Temsilciyi ve Komisyonu, Avrupa Konseyi tarafından belirlenen araçlara ve seçeneklere dayanarak, AB-Türkiye ilişkilerinin gidişatı hakkında Avrupa Konseyi'ne bir rapor sunmaya davet etti stratejik ve ileriye dönük bir şekilde ilerlemek amacıyla. Bu rapor sonbaharda tartışılacak. Daha temmuz ayında dışişleri bakanları, AB'nin Türkiye ile yeniden ilişki kurması ve mevcut farklılıklar arasında köprü kurmaya çalışırken ortak çıkarlar üzerine inşa edilmesi gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulundular" ifadelerini kullandı. Yakalanan olumlu havanın tam üyelik müzakerelerinin tekrar ivme kazanmasını sağlayıp sağlamayacağına yönelik soru üzerine yetkili, "Türkiye, birçok ortak çıkar alanında aday ülke ve kilit ortak olmaya devam etmektedir. Türkiye'nin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde tanımlanan temel özgürlüklere ve değerlere sahip çıkılması, yeniden ivme kazanılması açısından elzemdir" diye konuştu. Vize serbestisi konusunda gelecek dönemde yaşanacak gelişmelere ilişkin ise yetkili, "Yüksek Temsilci ve Komisyonun AB-Türkiye ilişkilerinin gidişatına ilişkin Avrupa Konseyi'ne sunduğu rapor sonbaharda görüşülecek. Bu tartışmanın sonucunu önceden tahmin edemeyiz" açıklamasında bulundu. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik açısından hangi aşamaları tamamladığını açıklayan yetkili, "Katılım müzakerelerinde (2018'den beri) devam eden duraklamadan önce AB ve Türkiye toplam 35 müzakere faslının 16'sını açmıştı. Sadece bilim ve araştırma faslı geçici olarak kapatıldı. 2006 yılında Konsey, Türkiye'nin Kıbrıs'a ilişkin kısıtlamalarıyla ilgili 8 faslın açılmayacağına ve Türkiye, AB-Türkiye Ortaklık Anlaşması Ek Protokolü'ne ilişkin taahhütlerini yerine getirene kadar başka fasılların geçici olarak kapatılmayacağına karar vermişti" şeklinde konuştu. AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrel, Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlamış, Borrel, toplantıda Çin, Ukrayna'ya desteğin sürdürülmesi ve AB ile Türkiye ilişkilerinin ele alınacağını söylemişti. 'Yaz aylarının ardından tekrar toplanacağız ve Türkiye yeniden gündemimizde olacak' diyen Borrel sözlerine şöyle devam etmişti; 'Bugün de Türkiye ile ilişkilerimizi nasıl yeniden ele alacağımızı konuşacağız. Türkiye hakkında konuşmayalı uzun süre oldu. Bugün Türkiye, Ukrayna, Rusya, Lincoln ve Çin ile birlikte ana gündem maddelerimizden biri.'

AB'den TikTok'a ağır ceza yolda! Haber

AB'den TikTok'a ağır ceza yolda!

Son zamanlarda gizlilik sorunlarıyla gündeme gelen Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok, bazı ülkeler tarafından devlet cihazlarında yasaklanmaya başladı. Özellikle gençler arasında son dönemde çok yaygın olan TikTok'un, verileri Çin hükümetiyle paylaştığı söyleniyor. AB Veri Koruma Kurulu, TikTok'un 13-17 yaş kullanıcılarının verilerini korumasıyla ilgili, platformun merkezinin bulunduğu İrlanda'nın Veri Koruma Otoritesi tarafından, karara uymadığı gerekçesiyle 2021'de başlatılan soruşturmaya dair görüşünü açıkladı. Ceza yolda Kurul, bağlayıcı nitelikteki kararında İrlanda Veri Koruma Otoritesi'ni haklı bularak, TikTok'un cezaya çarptırılmasına imkan sağlamış oldu. Ceza 4 hafta içinde açıklanacak Milyonlarca poundu bulması beklenen ceza, 4 hafta içinde açıklanacak. AB Komisyonu, nisanda Dijital Hizmetler Yasası (DSA) gereğince Avrupa'da faaliyet gösteren büyük dijital platform ve arama motorlarına sıkı kurallar uygulayacağını duyurmuştu. Bu sınıflandırmaya Alibaba, Amazon, Apple AppStore, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, YouTube ve Zalando'nun dahil edildiği açıklanmıştı. Dezenformasyonla mücadele amaçlanıyor Belirlenen platformların DSA kapsamında dezenformasyonu sınırlama, yasa dışı içeriği hızla kaldırma, reşit olmayanları internet ortamında daha iyi koruma, risk değerlendirmesi yapma, riskleri azaltmaya yönelik adım atma ve dış denetime tabi tutulma gibi kurallara uymaları gerekiyor.

AB için kilit ülkelerden biri! Haber

AB için kilit ülkelerden biri!

Nijer Devlet Başkanı Mohamed Bazoum, 26 Temmuz'da Muhafız Alayı tarafından Başkanlık Sarayı'nda alıkonulmuş, sonrasında Ordu Sözcüsü Amadou Abdramane ulusal kanalda darbe bildirisi okumuştu. Ülkedeki askeri darbenin lideri Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdourahmane Tchiani, geçiş hükümetinin başkanı olmuştu. Nijer’de ordunun yönetime el koymasının ardından Fransa’dan tepki geldi. Fransa Dışişleri Bakanlığı, Fransa'nın Nijer'e yönelik tüm kalkınma yardımlarını ve bütçe desteğini askıya aldığını açıkladı. Bakanlık, demokratik yollarla seçilmiş Devlet Başkanı Bazoum'un tekrar görevde olduğu anayasal düzene hemen geri dönülmesini istedi. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de yaptığı açıklamada, "(Nijer’deki) Bütçe desteğinin hemen kesilmesine ek olarak, güvenlik alanındaki tüm işbirliği eylemleri de geçerli olmak üzere süresiz olarak askıya alınmıştır” demişti. Nijer, AB için kilit ülkelerden biri Nijer, Avrupa Birliği'nin Sahra Altı Afrika bölgesinden gelen düzensiz göçmen akışını engellemeye yardımcı olan önemli Afrika ülkelerinden biri görülüyor. Nijer’de AB'nin askeri eğitim misyonu için az sayıda askeri bulunuyor. Dünya Bankası ise Nijer’in, yılda 2 milyar dolara yakın kalkınma yardımı alan dünyanın en fakir ülkelerinden biri olduğunu belirtiyor. AB, 2021-2024 yılları arasında Nijer'de yönetimi, eğitimi ve sürdürülebilir kalkınmayı iyileştirmek için bütçesinden 503 milyon euro ayırmıştı.

Yunanistan'da söndürülemeyen orman yangınları! Haber

Yunanistan'da söndürülemeyen orman yangınları!

Yunan basınında yer alan haberlere göre, başkent Atina yakınlarındaki Lutraki, Megara, İnoi ve Dervenohoria bölgesindeki yangınlar rüzgarın da etkisiyle yayılırken, Atina’nın da yer aldığı Attika bölgesindeki yangınlarda en az 50 bin dönümlük ormanlık alan ve tarım arazisiyle, çok sayıda ev ve araç kullanılamaz hale geldi. Yangın nedeniyle tedbir amaçlı bazı yerleşim birimleri boşaltılırken, Atina yakınlarındaki petrol rafinerisinin korunmasına yönelik bazı otoyollar kapatıldı. Rodos Adası'nda yangın sürüyor Rodos Adası'nda dün akşam saatlerinde çıkan orman yangını ise ciddi boyutlara ulaştı. Yetkililer, yangının üç noktada kontrolsüz şekilde devam ettiğini ve sürekli yayıldığını kaydetti. Yangın söndürme çalışmalarında yaralanan bir gönüllü hastaneye kaldırıldı. İtfaiyecilerin izinleri iptal edildi Yunan Radyo ve Televizyon Kurumu ERT'nin haberine göre, Yunanistan İtfaiye Teşkilatı ülke genelinde devam eden yüksek orman yangını riskini gerekçe göstererek bir sonraki duyuruya kadar tüm personel izinlerini iptal etti. 3 AB ülkesinden yardım istendi Haberlerde ayrıca, Yunanistan'ın, Polonya, Slovakya ve Romanya'dan yardım talebinde bulunduğu belirtildi. Yardımların cuma gününe kadar ülkeye ulaşması bekleniyor. Yunan Meteoroloji Servisi, yangın çıkma riskinin yarın da yüksek olduğuna dair uyarılarda bulundu. Sıcak hava dalgasının perşembe ve cuma zirve yapması bekleniyor. İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vasilis Kikilyas, yangınlarla ilgili 2 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu. Öte yandan, Avrupa Birliği (AB), orman yangınlarının devam ettiği Yunanistan'a 4 yangın söndürme uçağı göndermişti.

Rusya'nın tahıl koridoru kararına BM'den sert tepki! Haber

Rusya'nın tahıl koridoru kararına BM'den sert tepki!

Rusya’nın Türkiye ve Birleşmiş Milletler arabuluculuğunda 22 Temmuz 2022 tarihinde imzaladığı Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres açıklama yaptı. Guterres, "Rusya’nın Karadeniz'in kuzeybatı kesiminde seyrüsefer için Rus güvenlik garantilerini geri çekmesi de dahil olmak üzere Karadeniz girişiminin uygulanmasına son verme kararından derin üzüntü duyuyorum" dedi. Tahıl Koridoru Anlaşması’nın küresel gıda güvenliği için cankurtaran ve sorunlu bir dünyada umut ışığı olduğunu belirten Guterres, anlaşmanın savaşın başlangıcından bu yana gıda fiyatlarının yüzde 23'ten fazla düşmesine yardımcı olduğunu açıkladı. Bu anlaşmalara katılmanın bir seçim olduğunu ifade eden Guterres, “Ancak her yerde mücadele eden insanların ve gelişmekte olan ülkelerin başka seçeneği yok. Yüz milyonlarca insan açlıkla, tüketiciler ise küresel bir yaşam maliyeti kriziyle karşı karşıya ve bedelini ödeyecekler” dedi. Rus gıda ve gübre ürünlerinin dış ticaretinde bazı engellerin devam ettiğini bildiğini ifade eden Guterres, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bu engellerin çözümlerini ve Rusya'nın elde ettiği faydaları özetleyen bir mektup yazdığını söyledi. Guterres ayrıca, Rusya’nın aldığı karara rağmen BM'nin hem Ukrayna hem de Rusya’nın gıda ürünlerini ve gübrelerini küresel pazarlara engelsiz erişimini kolaylaştırma çabalarını durdurmayacağını söyledi. “Rusya olmasa da Karadeniz koridorunu kullanabilmemiz için her şey yapılmalı” Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise Rusya’nın kararının ardından yaptığı açıklamada, "İki anlaşmamız vardı. Ukrayna, Türkiye, BM ve Rusya, Türkiye, BM. Bu nedenle Rusya, (tahıl anlaşmasına katılımını) durdurduğunu söyleyince BM Genel Sekreteri Guterres ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile anlaşmayı bozuyor. Bizimle değil, onlarla herhangi bir anlaşmamız olmadı" ifadelerini kullanmış, Rusya’dan gelen resmi sinyalin ardından Dışişleri Bakanlığı'na BM ve Türkiye'ye tahıl girişimini sürdürmeye hazır olup olmadıklarını yanıtlamaları için resmi sinyaller hazırlamasını emrettiğini aktarmıştı. Rusya olmasa bile Karadeniz koridorunu kullanabilmek için mümkün olan her şeyin yapılması gerektiğini vurgulayan Zelenskiy, "Korkmuyoruz. Gemi sahibi firmalar bize ulaştı. Ukrayna’nın gemilerin çıkışına, Türkiye’nin de geçişlerine izin vermesi halinde tahıl sevkiyatına devam etmeye hazır olduklarını söylediler" demişti. "Karadeniz Tahıl Anlaşması şimdilik durduruldu" Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya topraklarını Kırım’a bağlayan köprüde meydana gelen patlamadan kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada, "Karadeniz Tahıl Anlaşması şimdilik durduruldu" ifadesini kullanmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.