Hava Durumu

Manavgat orman yangını davasında karar!

Antalya Manavgat'ta 28 Temmuz 2021'de çıkan orman yangını nedeniyle yargılanan C.Y. beraat etti. M.A.T.'ya ise 7 yıl hapis ve 120 bin lira para cezası verildi.   

Haber Giriş Tarihi: 03.01.2023 17:22
Haber Güncellenme Tarihi: 03.01.2023 17:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Manavgat orman yangını davasında karar!

Antalya’nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz 2021 tarihinde çıkan büyük orman yangınında ilçe merkezindeki orman yangınını azmettirdiği iddiasıyla 14 yıl hapis cezası istemiyle yargılanan C.Y. (18) beraat etti. Yangını çıkardığı belirlenen M.A.T. (14) ise 7 yıl hapis ve 120 bin lira para cezasına çarptırıldı.


  Manavgat’ın Kavaklı Mahallesi'nde 28 Temmuz’da çıkan ve 4 hektarlık ormanlık alan ile çok sayıda ev ve iş yerinin zarar gördüğü yangın ile ilgili dava, ‘çocuk mahkemesi’ sıfatıyla Manavgat 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde olarak görüldü. Davayla ilgili hazırlanan Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianamede, M.A.T. hakkında ‘kasten orman yakmak’ ve ‘olası kastla mala zarar vermek’ suçlarından 7 yıl 1 ay hapis, 6 bin 667 gün adli para cezası, C.Y. hakkında ise aynı suçlardan ve azmettirici olduğu gerekçesiyle 14 yıl 1 ay 20 gün hapis ve 13 bin 333 gün adli para cezası talep edildi. Mahkeme heyeti, ilk duruşmada C.Y.’yi tahliye ederken, M.A.T.’nin de devlet yurdunda kalması yönündeki tedbiri kaldırdı. 



 

  Savcılıktan cezalandırılma talebi 


  Davada esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, sanık C.Y.’nin yangın devam ederken, sosyal medyadan ‘yanıyozke, devamke’ sözlerinin olduğu bir video paylaştığını, duruşmalarda verdiği ifadelerin ise suçtan kurtulmaya yönelik olduğunu belirtti. Esas hakkındaki görüşte diğer sanık M.A.T. hakkında İstanbul Adli Tıp Kurumu 6’ncı İhtisas Dairesi tarafından verilen raporda ‘kasten orman yakma’ fiilin anlam ve sonuçlarını algılama yeteneğinin bulunduğu anlatıldı. Savcı, her iki sanığında cezalandırılmasını talep etti. 
 
  7 yıl hapis ve 120 bin lira para cezası 


  Manavgat 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava sonucunda, suça sürüklenen çocuk M.A.T. ‘kasten orman yakma’ ve ‘olası kastla mala zarar verme’ suçundan önce 7 yıl ceza vardi. M.A.T.’ye ayrıca  120 bin TL adli para cezası verildi. Mahkeme, dava çerçevesi de 4 ay tutuklu kalan C.Y.’nin ise beraatine karar verdi. Kararda, C.Y.’nin beraatine karar verdi. Mahkeme kararında C.Y.’nin tutuklulukta geçirdiği sürelere karşı tazminat davası açabileceğini de belirtti. 



 
 
Karar temyiz edildi 


  Gerekçeli kararın tebliğ edilmesinin ardından davada hapis ve para cezası alan M.A.T.’nin avukatı Serhat Altuğ tarafından Antalya Bölge İdare Mahkemesi’nde istinaf başvurusu yapıldı. Başvuruda, mahkeme kararının yasaya ve usule aykırı olduğu belirtilerek kaldırılması talep edildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.