Hava Durumu

Afet yönetiminde Blokzincir formülü!

Türkiye’yi yasa boğan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi ve son olarak bu yıl 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afet yönetiminin önemi bir kez daha anlaşıldı.

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2023 08:37
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.2023 08:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Afet yönetiminde Blokzincir formülü!

Bu konuda uzmanlar, arama kurtarma çalışmalarından sağlığa, iletişimden sosyal yardımlara kadar birçok alanda koordinasyonun sağlanmasında olası sorunların öngörülmesi ve gerekli adımların atılmasında teknolojinin sunduğu imkânlardan özellikle de blokzincirden yararlanılmasına dikkat çekiyorlar. 

Bilgiler eşleştirilebilir 

Blokzincir, verilerin dijital ortamda şifrelenerek kaydedildiği bir tür kayıt defteri olarak tanımlanıyor. Bu konuda 29 Nisan’da “Afetlerde Blokzincir Çalıştayı” düzenleyen İstanbul Üniversitesi (İÜ) hazırladığı raporun sonuçlarını açıkladı. 

Raporda afet durumlarında, gerçekleştirilen hazırlığın ne ölçüde olursa olsun beklenmedik durumlarla karşılaşılabilindiği vurgulanarak, bu durumda inisiyatif alabilen bir liderin varlığına ihtiyaç duyulduğu, tüm teknolojik bileşenlerin bu durumda görev alan liderin karar verebilmesini kolaylaştıracak şekilde kurgulanması gerektiği belirtildi. 

Twitter’ın Kahramanmaraş depreminde arama kurtarma faaliyetlerinde enkaz altında kalanlar için bir çeşit veri tabanı olarak kullanıldığına dikkat çekilen raporda, buradaki verilerin güvenilirliğinin düşük ve manipülasyona açık olduğu, blokzincir teknolojisinin benzer bir durumda kullanılmasının değiştirilemez avantajıyla iyi bir alternatif olarak ele alınabileceği ifade edildi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.