Hava Durumu

Manda pastırması, sığır pastırmasının yerini geçiyor!

Manda sayısının artmasının yanı sıra Samsun’da manda etinden üretilen pastırmaya vatandaşların talebi her geçen yıl artıyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.01.2023 12:41
Haber Güncellenme Tarihi: 03.01.2023 12:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Manda pastırması, sığır pastırmasının yerini geçiyor!

Türkiye’de en çok manda varlığına sahip il olan Samsun’da manda etinden üretilen pastırmaya vatandaşların talebi her geçen yıl artıyor. Manda etinin sığır etine göre daha yüksek protein, mineral ve vitamin içermesi vatandaşların manda pastırmasına olan ilgisini artırdı.  


  Türkiye’de manda sütünden yapılan peynir, kaymak, yağ, yoğurt gibi ürünlerin yanı sına manda etinden üretilen pastırma ve sucuk gibi ürünler son yıllarda ön plana çıkmaya başladı. Manda etinin sığır etine göre daha düşük kaloriye, yağ, kolesterol içerdiğini daha yüksek protein, mineral ve vitamine sahip olması tüketiciyi manda etinden üretilen ürünlere yönlendirdi. Türkiye’de en çok manda varlığına sahip il olan Samsun’da bu durum üreticileri de olumlu yönde etkiledi. Manda etinden yapılan pastırma ve sucuk gibi ürünlere ilginin artması Samsun’da en fazla manda besiciliğinin yapıldığı Bafra ilçesindeki üreticileri de memnun etti. 

MANDA SAYISI ARTIYOR


  Öte yandan, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de 1990’lı yılların başında 366 bin baş olan manda sayısı yıllar içinde azalarak 2007 yılında 84 bine kadar geriledi. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından üreticilere verilen destekler, yerel yönetimler tarafından uygulanan projelerle birlikte 2022 yılında bu rakam 190 bine yaklaştı.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.