Hava Durumu

Açlık sınırı 8 bin 864 lira: Asgari ücreti geçti!

Türk-İş, "Asgari ücret ile memur ve emekli maaşlarına yapılan artışlar, mal ve hizmetlere ardı ardından gelen zamlarla eridi" açıklaması yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 30.01.2023 18:17
Haber Güncellenme Tarihi: 30.01.2023 18:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Açlık sınırı 8 bin 864 lira: Asgari ücreti geçti!

Türk-İş Sendikası 2023 yılının ilk enflasyon, açlık ve yoksulluk sınırına dair rakamları açıkladı. Türk-İş tarafından yapılan açıklamada, "Asgari ücret ile memur ve emekli maaşlarına yapılan artışlar, mal ve hizmetlere ardı ardından gelen zamlarla eridi" açıklaması yapıldı.

Türk-İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada, "Türk-İş araştırmasının 2023 Ocak ayı sonucuna göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 8 bin 864,48 liraya, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 28 bin 874,55 liraya, bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 11 bin 556,56 liraya yükseldi" denildi. Türk-İş'in verilerine göre mutfak enflasyonundaki değişim Ocak 2023'te şu şekilde: 


  "Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda alışverişi için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 9,02 oranında gerçekleşti. Son on iki ay itibariyle değişim oranı yüzde 108,57 oldu. On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı yüzde 109,77 olarak hesaplandı." 

Şimdiden 360 liraya geldi

  Türk-İş Sendikası yaptığı araştırmalar neticesinde elde edilen tüm oranları değerlendirerek şu ifadeleri kullandı: 

  "Cumhuriyetin 100. yılının ilk ayında yıllık gıda enflasyonu yüzde 108'e, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı ile asgari ücret arasındaki açık şimdiden 360 liraya gelmiş oldu. Çareler sorunların başladığı yerde, üretim yerlerinde, yani tarlada ve ahırda aranmalıdır. Tarımsal girdilerde dışa bağımlılığın önlenmesi, üretim maliyetlerinin düşürülmesi, ulusal üretimin planlaması, çiftçinin ve hayvancının para kazanmasının önünün açılması, yoksullaşan ve tüketimlerini kısmak ayrıca daha kalitesizlerini tüketmek zorunda kalan vatandaşların alım gücünün arttırılması gibi kapsayıcı plan ve çalışmalar gerekmektedir." 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.