Hava Durumu

Büyük başarı: Türkiye’de ilk kez Kocaeli Üniversitesi’nde üretildi!

İnsan nefesindeki karbondioksit miktarına göre teşhis konulmasını sağlayan “kapnografi” cihazı Türkiye’de ilk kez Kocaeli Üniversitesinde üretildi.   

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2023 17:43
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2023 17:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Büyük başarı: Türkiye’de ilk kez Kocaeli Üniversitesi’nde üretildi!

İnsan nefesindeki karbondioksit miktarına göre teşhis konulmasını sağlayan sağlık sektöründe birçok farklı alanda ve birçok farklı amaçla kullanılan “kapnografi” cihazı Türkiye’de ilk kez Kocaeli Üniversitesinde üretildi.   


  Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü, TÜBİTAK-TEYDEB 1505 Üniversite- Sanayi İş Birliği Destek Programı çerçevesinde tamamen yerli ve milli tıbbi cihaz üreterek önemli bir başarıya imza attı. İnsan nefesindeki karbondioksit miktarını ölçerek farklı hastalıklar noktasında hastaya teşhis konulmasını sağlayan “Kapnografi” bir diğer adıyla “kapnometre” cihazı sağlık sektöründe vazgeçilmez cihazların başında geliyordu.

Türkiye’de bu zamana kadar üretimi yapılamayan cihaz ambulans, hastane acil servisleri, yoğun bakımlar, ameliyathanelerde hatta hasta servislerinde olmak üzere birçok farklı alanda ve birçok farklı amaçla kullanılıyordu. Biyomedikal Mühendislik Bölümü, Biyomekanik Anabilim Dalı ve Denizler Medikal işbirliği ile hayta geçirilen proje sayesinde Tübitak Meteoroloji Enstitüsünde validasyon testi ve özel yetkili bir test kuruluşunda EMC testini başarı ile geçerek tam not aldı. İlk aşamada 3 portatif olarak üretilen cihaz ileri süreçte seri üretime geçilerek ülke ekonomisine fayda sağlaması bekleniyor. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.