Hava Durumu

Milli Savunma Bakanlığı'ndan Miçotakis'e yanıt!

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Türkiye'yi savaş tehdidiyle suçlamasına MSB'den yanıt geldi. MSB, gergin söylemlerden kaçınılması gerektiğini belirterek TSK'nın tehdit oluşturmadığını vurguladı ve CAATSA yaptırımlarının kaldırılmasını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2026 13:56
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2026 13:58
Kaynak: Haberler.com
Milli Savunma Bakanlığı'ndan Miçotakis'e yanıt!

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında yaptığı "Benim ülkem Türkiye tarafından açık bir savaş tehdidi altında" açıklamasına Milli Savunma Bakanlığı (MSB) sert ancak diplomatik bir dille yanıt verdi.

Miçotakis, NATO Zirvesi sırasında düzenlediği basın toplantısında, Yunanistan'ın güvenlik endişelerinin NATO müttefikleri tarafından dikkate alınması gerektiğini savundu. ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye F-35 savaş uçağı satışına ilişkin değerlendirmesi sorulduğunda ise, Erdoğan ile Trump arasında bu konuda yapılan görüşmeye yorum yapmaktan kaçındı.

MSB ise 9 Temmuz 2026 tarihinde düzenlenen Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı'nda konuya ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık, Türkiye'nin temel önceliğinin bölgede barış, istikrar ve iyi komşuluk ilişkilerinin korunması olduğunu vurgulayarak, mevcut sorunların yapıcı diyalog yoluyla çözülmesinden yana olduklarını belirtti.

Açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha sağlıklı ilerleyebilmesi için gerilimi artırabilecek söylemlerden uzak durulması gerektiği ifade edilirken, "Türk Silahlı Kuvvetleri kendisine tehdit oluşturmayan hiç kimse için tehdit değildir." mesajı verildi. Böylece MSB, Türkiye'nin savunma odaklı bir güvenlik anlayışı benimsediğini ve saldırgan bir politika izlemediğini vurguladı.

Bakanlık ayrıca ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye ile ilgili son açıklamalarını da değerlendirdi. Türkiye'nin NATO'nun güçlü ve etkin bir müttefiki olduğuna dikkat çekilen açıklamada, ülkenin İttifak'ın caydırıcılığına ve ortak güvenliğine önemli katkılar sunduğu belirtildi.

MSB, uzun süredir Türkiye'nin beklentisi olan CAATSA yaptırımlarının kaldırılması ve savunma sanayisine yönelik açık veya örtülü tüm kısıtlamaların sona erdirilmesi gerektiğini yineledi. Bu kapsamda Trump'ın Türkiye'ye yönelik olumlu mesajlarının memnuniyetle karşılandığı belirtilirken, müttefiklik ilişkilerinin yaptırımlar yerine karşılıklı güven, iş birliği ve dayanışma temelinde yürütülmesi gerektiği ifade edildi.

Toplantıda konuşan MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Bakanlık Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk de, 7-8 Temmuz'da gerçekleştirilen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliğine önemli katkılar sunduğunu söyledi. Aktürk, Türkiye'nin güçlü ordusu, yerli ve milli savunma sanayisi, etkin savunma diplomasisi ve çok boyutlu dış politika anlayışıyla bölgesel ve küresel barışa katkı sağlamayı sürdürdüğünü vurguladı.

Özetle, MSB açıklamasında Miçotakis'in "Türkiye savaş tehdidi oluşturuyor" iddiasını reddederken, iki ülke arasında tansiyonu yükseltecek açıklamalardan kaçınılması çağrısı yaptı. Bunun yanında Türkiye'nin NATO içindeki rolüne dikkat çekerek, savunma alanındaki yaptırımların kaldırılması yönündeki beklentisini bir kez daha dile getirdi.

Kaynak: Haberler.com

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.