Hava Durumu

İklim değişikliği yüzünden Kırgızistan'da acil durum ilan edildi

Elektrik enerjisinin önemli kısmının hidroelektrik santrallerden (HES) elde eden Kırgızistan’da iklim değişikliği nedeniyle 2026 yılına kadar enerji sektöründe acil durum ilan edildi.

Haber Giriş Tarihi: 24.07.2023 18:39
Haber Güncellenme Tarihi: 24.07.2023 18:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
İklim değişikliği yüzünden Kırgızistan'da acil durum ilan edildi

İklim değişikliği nedeniyle Kırgızistan’da enerji sektörü alarm veriyor. Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un 1 Ağustos 2023 tarihinden itibaren 31 Aralık 2026 tarihine kadar geçerli olmak üzere ülkenin enerji sektöründe acil durum rejiminin ilan edilmesine ilişkin kararnameyi imzaladığı belirtildi. Açıklamada, bu kararnamenin Kırgızistan’ı iklim zorlukları, Narın Nehri havzasındaki düşük su akışı, enerji tüketiminin hızla arttığı koşullar altında üretim kapasitesinin eksikliği ile bağlantılı olan enerji krizinden çıkarmak için acil önlemler almayı amaçladığı aktarıldı.

Kırgızistan, elektrik enerjisinin neredeyse yüzde 90’ını hidroelektrik santrallerden (HES) üretiyor. HES’lerin büyük kısmı kaynağını Tanrı Dağlarındaki buzullardan alan Narın Nehri’nde yer alıyor. İklim değişikliği nedeniyle son dönemlerde HES’lerde su seviyesinin azaldığı görülürken, bu ülkede özellikle kış mevsiminde toplu elektrik kesintilerine yol açtı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.