Hava Durumu

Bursa'da asansörü kapsül haline getirip, dünyada uzayı yaşatıyorlar

Bursa'da, 2020 yılında kurulan uzay ve parçacık interaktif eğitim merkezleri arasında Avrupa'nın en yaşlı ve dünyada ise ilk 5 yaşında olan Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM) geleceğin astronotlarına ilham veriyor oluyor. Asansörün, uzay kapsülleri haline getirildiği merkezde, 154 interaktif eğitim sistemi, Uzay İnovasyon Laboratuvarı bulunan astronomi ve Mars bölümü GUHEM'de 10 simülatörle birlikte, gelenlere uçma öğretilirken bu yılın ilk üç yerinde 140 bin ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2024 15:14
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2024 15:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Bursa'da asansörü kapsül haline getirip, dünyada uzayı yaşatıyorlar

Osmangazi ilçesindeki GUHEM, ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Bursa'da 13 bin metrekarelik alanda hizmet veren uzay bilim merkezi 2023 yılında 200 bin, 2024 senesinin ilk 3 yerinde ise 140 bin ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Avrupa'nın en büyük, dünyanın ilk 5 uzay ve açık bırakılabilir interaktif eğitimin biri olma özelliğini taşıyan GUHEM'de, 154 interaktif eğitim düzeyi, Uzay İnovasyon Laboratuvarı, astronomi ve Mars bölümü ile uzay ve aktivite sergi alanları yer alıyor.

'AMACIMIZ GELECEĞİN ASTRONOTLARINI YETİŞTİRMEK'

GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) vizyon projelerinden biri olan Uzay Havacılık Merkezi'nin amacının geleceğin astronotlarının çalıştırıldığını söyledi. Uzayın herkesin ilgisini çekmesini dile getiren Mirahmetoğlu, "Burası, şu anda içeriye giren 7 sınıf öğrencilerinin 20 yıl sonra pilot, astronot ve yüksek politika hedeflemesi üzerine kurulu olan bir merkez. Bizim merkezimizde 2 kat bulunuyor. İlk katımızda havacılığımız ikinci katımızda ise uzayı işliyoruz" dedi .

AYNAYA BAKAN ÇOCUKLAR KENDİLERİNİ EFSANELER DUVARINDA GÖRÜYOR

Geçen Eylül ayında GUHEM'de çok önemli bir etkinliğe imza attıklarını yazan Halit Mirahmetoğlu "Merkezimizde yaş sınırımız yok. BTSO'un, 'Bursa Business School' olarak Uludağ'daki merkezi yaklaşık 70 astronot ve kozmonot ağırladık. Merkezimizde, 70 astronot ve kozmonotun imzalı fotoğraflarının bulunduğu 'Efsaneler duvar kağıtları' olarak adlandırdığımız bölüm oluşturuldu. Yakın zamanda da uzaya çıkan Alper Gezeravcı'nın imzası ve fotoğrafı da, bu duvarda yer alıyor. Bunun dışında kayıtlı doğru yaklaştığınız zaman bir tane ayna var. Çocuklarımızın da aynaya baktıklarında görmeleri ve uzaya çıkmayı hayal etmeleri için bunu koyduk" diye konuştu.

UZAY KAPSÜLÜ DEĞİL ASANSÖR

GUHEM'e gelen kayıtlarda gezinirken, başlangıçta kuşlarla başladıklarını söyleyen GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu, "İnsanoğlu kuşlara baktı ve onun gibi hayal etmeye çalıştı. Gezintimize kuşların kas ve kemik yapıları ile başlıyoruz. Temel bilimlerde kaldıraçlar, dişliler gibi konuları gösterip ardından havadan hafif bölümümüzde balonları ve günümüzdeki teknolojik ticari araçlara kadar giden yolculukları izliyor. İçerisinde her şey interaktif. Bu açık akademisinde 10 kişiyle birlikte ziyaretçilerimize uçmayı öğretiyoruz" ifadesini kullandı.

'DÜNYAYA HOŞ GELDİNİZ' DİYE ESPRİ YAPIYORLAR

Yaş sınırı olmayan GUHEM'e gelen 7 yaş 70 yaşına kadar herkesin burayı gezmek için en az iki saatini ayırması gerekiyor. 2'nci katta bulunan Uzay İstasyonu bölümünde, uzay kapsülü şeklinde tasarlanmış çok özel asansör ile ortaya çıkıyor. Kendilerinin uzay yolculunda sanan misafirleri asansörden inince, 'Dünyaya hoş geldiniz' diye espri yapılıyor. Uzay istasyonu bölümüne gelenler, astronomi ve Mars bölümü ziyaret ederek bakımlardan sonra astronomi ile ilgili bilgi sahibi oluyorlar.

ÖĞRENCİLER BÜYÜK İLGİ GÖSTERİYOR

GUHEM'i ziyarete gelen ortaokul arkadaşı Arif Alim, pilot olmayı hayal ettiğini belirterek, "Pilot olmak istiyorum. Bir hayalim vardı GUHEM'de biraz da olsa bunu gerçekleştirdim ve uçuş geçmişine tanık oldum" dedi.

Ortaokul öğrencisi Aysima Dağşan ise "Uçaklar ve gezegenler çok ilgimi çekti. Az önce kar uçağı gerçek gibi hissettirdi, çok garip oldum" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.