Hava Durumu

Marmara'da tsunami önlemi: 19 erken uyarı istasyonu

Deprem felaketinin yıkıcı etkilerinin yanı sıra Marmara Denizi'nde oluşabilecek tsunami riski de endişe yaratıyor. Bu endişeyi gidermek için Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) önemli bir adım attı. İl Afet Azaltma Planı (İRAP)kapsamında Marmara Denizi'nde 19 yeni 'Çok Disiplinli Tsunami Erken Uyarı' istasyonu devreye alındı.

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2024 15:30
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2024 15:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Marmara'da tsunami önlemi: 19 erken uyarı istasyonu

Kandilli Rasathanesi, Marmara Denizi'nde yeni 19 tsunami erken uyarı istasyonunu devreye aldı. KRDAE, deprem olduktan sonra 7 dakika içerisinde bir tsunami olup olmayacağını AFAD üzerinden vatandaşlarla paylaşılacağını açıkladı. Mevcut 28 istasyonla birlikte toplam 48 istasyona ulaşıldığının belirtildiği açıklamada sürenin 4 dakikaya indirilmesinin planlandığı belirtildi.

HEDEF 50 İSTASYON

İlk etapta 20 istasyon kurmayı planlayan KRDAE, 19'unu tamamladı. İmralı Adası'ndaki istasyonun da tamamlanmasıyla Marmara ve Türkiye kıyı şeridinde toplam 50 tsunami erken uyarı istasyonu kurulacak.

'MARMARA DENİZİ'NDE HEYELANLARDAN DOLAYI TSUNAMİ RİSKİ VAR'

Kandilli, Marmara Denizi'nde olası bir depremden kaynaklı heyelanlar nedeniyle tsunami riskinin olduğunu vurguladı. Bu nedenle istasyonların kurulumunun Marmara Bölgesi için hayati önem taşıdığını belirtti.

Kurumdan, depremden sonra deniz seviyesindeki ani değişimleri gözlemleyen ve tsunami riski düşünen vatandaşların, AFAD'ın talimatlarına uyması ve en kısa sürede güvenli bir yere gitmesi uyarısında bulunuldu.

TSUNAMİ UYARI SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?

-5,5'den büyük bir deprem meydana geldiğinde, istasyonlar tarafından deniz seviyesindeki ani değişimler ve sismik dalgalar analiz edilir.

-Depremden 7 dakika sonra tsunami riski olup olmadığı ve ne kadar sürede ulaşacağı belirlenir.

-Bu bilgiler AFAD ve ilgili kurumlara iletilir ve vatandaşlara acil tahliye uyarısı yapılır.

KRDAE'nin tsunami erken uyarı sistemi, Marmara Bölgesi'nde yaşayan milyonlarca insan için hayati önem taşıyor. Bu sistem sayesinde tsunamiden kaynaklı can kayıplarının ve maddi hasarların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.