Hava Durumu

Bakan Şimşek: Enflasyonla mücadele bir süreç, zaman alıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuşuyor. Bakan Şimşek, "Enflasyonla mücadele bir süreç, zaman alıyor. Enflasyonu sıkı para, maliye politikası, hedeflerle uyumlu bir gelirler politikası, yapısal dönüşüm ve verimlilik artışı ile düşüreceğiz, sonuçları yılın ikinci yarısında almaya başlayacağız. Faizin durduğu yere oranla para politikası daha sıkı bir durumda" açıklamasında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2024 10:24
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2024 10:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Bakan Şimşek: Enflasyonla mücadele bir süreç, zaman alıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde açıklamalarda bulunuyor.

Bakan Şimşek'in açıklamalarından satır başları;

"En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı ve onu destekleyici şekilde mali disiplin. Yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve yeni sanayi politikası öne çıkacak. Sürdürülebilir yüksek büyüme fiyat istikrarıyla mümkündür. Dezenflasyon bu yılın ikinci yarısında başlayacak.

Dezenflasyona geçiş için para politikasında bir normalleşme süreci gerekiyordu, bunu şu anda Merkez Bankamızın ifadesiyle başarmış durumdayız. Dezenflasyonu destekleyecek ilave adımlar atacağız, daha çok maliye politikası ve yapısal reformlar alanında olacak.

Maliye politikası önemli bir bileşen olacak. Enflasyonla mücadele bir süreç, zaman alıyor. Enflasyonu sıkı para, maliye politikası, hedeflerle uyumlu bir gelirler politikası, yapısal dönüşüm ve verimlilik artışı ile düşüreceğiz, sonuçları yılın ikinci yarısında almaya başlayacağız. Faizin durduğu yere oranla para politikası daha sıkı bir durumda.

Bu sene de deprem harcamaları ön planda ama biz önümüzdeki seneden itibaren deprem harcamaları dahil bütçe açığını ciddi bir şekilde yüzde 3'ün altına çekeceğiz. Bu sene harcama ayağına odaklanacağız.

"ÇALIŞMALARIMIZI NİHAİ BİR NOKTAYA GETİRDİK"

Harcamaların gözden geçirilmesi bir süreç işi, tasarruf konusunda çalışmalarımızı nihai bir noktaya getirdik, yakında bazı hususları paylaşacağız ve gereken adımları atacağız. Harcama kontrolü devreye girecek.

Kamuda tasarruf 2024'ün ikinci yarısında güçlü bir şekilde devreye girmiş olacak. Önümüzdeki seneden itibaren bütçe açığı hiç bir zaman milli gelire oran olarak yüzde 3'ü geçmeyecek.

Kayıtdışılık ile ilgili eylem planı açıklamayacağız, uygulama yapacağız, Hazine ve Maliye Bakanlığı çok güçlü bir şekilde sahada olacak. Şoklara karşı Türkiye'nin kırılganlıklarını azaltacağız.

Geçici olarak büyümede yavaşlama olabilir ama bizde hem büyüme potansiyeli güçlenecek, hem de büyüme performansı dünyaya oranla orta-uzun vadeli perspektifte çok güçlü şekilde seyretmeye devam edecek.

Bu sene OVP'de yüzde 3,1'lik cari açık öngörümüz var ama çok büyük ihtimalle yüzde 2,5'in altında olacak. Bütçede de açık öngörümüz yüzde 6,4; ama bizim hedefimiz yüzde 5'in altı.

Enerjide dönüşüm önemli bir alan; Bu sadece dünyada moda olduğu için değil, Türkiye için bir zaruret. İkiz açığı çok daha yönetilebilir bir patikada yürüteceğiz. Nükleer santralin devreye girmesiyle birlikte dışa bağımlılık büyük oranda azalmış olacak.

Önümüzdeki yıllarda belki ülkemizin yüzde 20-25 ihtiyacını Türkiye'de üretilen doğal gaz ve petrolden karşılayabileceğiz. Cari açık iyileşmesi tamamen makroekonomik politikalarla ilişkili. Katma değer zincirinde arzuladığımız yerde değiliz. Türkiye şu anda çok güçlü bir şekilde savunma sanayinde yüksek teknolojili ürünler üretiyor. Savunma sanayinde önümüzdeki yıllarda dünyada ilk beşe girmeyi öngörüyoruz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.