Hava Durumu

Rusya dediğini yaptı referandumlar başladı! Silahlı gruplar kapı kapı dolaşıyor...

Rusya'nın yapılacağını duyurması ile dünya çapında tepkilere neden olan referandumlar bu sabah başladı. Luhansk, Donetsk, Herson ve Zaporijya eyaletlerinde sabah 08:00 itibari ile oy verme işlemi başlarken, Luhansk belediye başkanı Sergey Haidai, silahlı grupların kapı kapı dolaşarak insanları oy vermeye zorladığını iddia etti.

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2022 12:33
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2022 12:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Rusya dediğini yaptı referandumlar başladı! Silahlı gruplar kapı kapı dolaşıyor...

24 Şubat'ta başlayan Ukrayna savaşı dünyanın bir numaralı gündemi olmaya devam ediyor. Binlerce kişinin ölmesine, milyonlarca kişinin yerinden edilmesine neden olan ve küresel ekonomiye zarar veren savaş 7 ayı geride bırakırken Ukrayna bu ayın başında kaybettiği toprakları ele geçirmek için karşı bir saldırı başlattı.

Rusya'dan Referandum Ve Kısmi Seferberlik Kararı

Ukrayna'nın taarruzu sonrası Rusya ilk olarak Donetsk, Luhansk ve Herson bölgelerinde referanduma gideceklerini açıkladı, geçtiğimiz günlerde de kısmı seferberlik ilan edildiğini duyurdu.

Seçimler Bu Sabah Başladı

Referandum kararına dünya çapında tepkiler devam ederken Luhansk, Donetsk, Herson ve Zaporijya eyaletlerinde Rusya'ya katılmak için yapılan seçimler bu sabah başladı.

Tass haber ajansı bu sabah geçtiği haberinde oy verme işleminin saat 08:00 itibari ile başladığını duyurdu. Oy verme işlemi 27 Eylül Salı akşamına kadar devam edecek.

Sandıklar Evlere Götürülecek

TSİ 08.00'de sandık başına giden bölge sakinleri bazı sandıklarda uzun kuyruklar oluştururken, Donetsk'te 1 buçuk milyon, Luhansk'ta yaklaşık 1 milyon, Zaporijya'da 500 bin ve Herson'da 750 bin kişinin oy kullanma hakkı bulunuyor.

Yerel kaynaklar tarafından yapılan açıklamaya göre, seçim görevlileri güvenlik gerekçeleri nedeniyle ilk 4 gün boyunca oy pusulalarını evlere götürecek. Kırsal bölgelere sandık kurulmazken, seçmenler yerleşim bölgelerinde kurulan sandıklarda oylarını kullanabilecek. Ayrıca savaştan kaçanlar için de Rusya’da yaklaşık 200 sandık kurulduğu belirtildi.

Kapı Kapı Dolaşıp Referanduma Zorluyorlar

Luhansk belediye başkanı Sergey Haidai, bir Telegram gönderisinde Rus güçlerinin bölge sakinlerini oy kullanmaya zorladığını ve bölgeden ayrılmalarını yasakladığını iddia etti. Haidai açıklamasında "Edindiğimiz bilgilere göre işgalciler oluşturdukları silahlı gruplarla kapı kapı dolaşarak insanları referanduma katılmaya zorluyor" dedi.
 

Yerel Halkın Şehri Terk Etmesi Yasak

Batı medyasında yer alan haberlere göre referandum nedeni ile yerel halkın 23-27 Eylül tarihleri ​​arasında şehri terk etmesi yasaklandı.

Bazı iş yerleri referanduma katılmayan insanların işlerinden çıkarılacaklarını açıklarken yerel sakinlere oylamaya katılmaları karşılığında ödül teklif edildiği öne sürülüyor.

Ukrayna Ve Müttefikleri Sonucu Tanımayacaklarını Açıkladılar

Rusya'nın referandum kararı, savaşı keskin bir şekilde tırmandıracak bir hamle ve Batı'ya açık bir meydan okuma olarak yorumlanıyor. Referandum sonuçlarının önceden ilhak lehinde belirlenmiş olduğu iddia edilirken, Ukrayna ve müttefikleri sonucu tanımayacaklarını açıkça belirttiler.

NATO, BM, AGİT, ABD ve Fransa'nın başı çektiği birçok Avrupa ülkesi referandumun gayrimeşru ve yasadışı olduğunun altını çiziyor.

Zelenski'den Protesto Çağrısı

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski, Rusları Putin'in seferberlik kararını protesto etmeye çağırarak şunları söyledi;

"Bu savaşta altı ayda 55 bin Rus askeri öldü. On binlerce kişi yaralandı ve sakat kaldı. Daha fazlasını istiyor musunuz? Hayır mı? O zaman protesto edin. Rusya'nın seferberlik kararı, ordusunun dayanmadığını ve parçalandığının açık bir itirafıdır."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.