
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi’nde düzenlenen AK Parti Milletvekilleri ile Yasama Yılı Açılış Toplantısında açıklamalarda bulundu. Erdoğan’ın yanında, AK Parti’ye katılması beklenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da yer aldı.
Salondaki yoğun tezahürat üzerine Erdoğan, “İzmir bugün bir başka. Çok coşkulu” ifadelerini kullandı. Erdoğan, toplantıya katılanlara teşekkür ederken, konuşmasının ilerleyen bölümünde “Cemil Tugay’a hoş geldin” diyerek Tugay’ın AK Parti’ye katılımını selamladı.
“467 kabul oyunun temsil ettiği uzlaşı ruhu canlı tutulmalı”
Yeni yasama yılının Türkiye, millet, AK Parti ve demokrasi açısından hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, Meclis Genel Kurulu’ndaki konuşmasında da vurguladığı uzlaşı ve mutabakat mesajını yineledi.
Erdoğan, Gazi Meclis’in tatile siyasi tarih açısından önemli bir mutabakat örneğiyle girdiğini belirterek, “Çerçeve yasaya verilen 467 kabul oyunun temsil ettiği uzlaşı ruhunun yeni yasama yılında da canlı tutulmasına büyük önem veriyoruz” dedi.
Türkiye’de farklı kesimler arasındaki mesafelerin kapatılmasına ihtiyaç olduğunu söyleyen Erdoğan, toplumsal zeminin güçlendirilmesini öncelikli gördüklerini ifade etti.
“Çabalarımıza muhalefet de yapıcı tutumuyla destek olmalı”
Erdoğan, işleyen bir demokraside yalnızca iktidarın değil, muhalefetin tutumunun da önemli olduğunu vurguladı.
“İktidar kadar, iktidarın tasarrufları kadar muhalefetin ne yaptığı, nasıl davrandığı da çok önemlidir” diyen Erdoğan, muhalefetin yapıcı bir tutum sergilemesi ve gerektiğinde “savaş baltalarını yana koyarak” ortak hedeflerde buluşması gerektiğini söyledi.
AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak Terörsüz Türkiye başta olmak üzere milletin yararına olan hiçbir konuda diyalog ve uzlaşmadan kaçınmadıklarını belirten Erdoğan, bundan sonra da aynı yaklaşımı sürdüreceklerini ifade etti.
Bahçeli’ye teşekkür
Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin siyasi partilere yönelik “hizmette rekabet, istiklalde vahdet, istikbalde gayret” çağrısına da değindi.
Bahçeli’nin açıklamalarını anlamlı bulduğunu söyleyen Erdoğan, kendisi hakkındaki ifadeleri nedeniyle de MHP liderine teşekkür etti.
Meclis’in açılışında yaşanan tartışmalara atıfta bulunan Erdoğan, yeni yasama yılında muhalefetten daha sorumlu bir üslup görmek istediğini belirterek, “En azından bu konudaki umudumu muhafaza ediyorum” dedi.
“Rabbim ömür verdikçe hizmetten el çekmeyeceğiz”
Millete hizmet vurgusu yapan Erdoğan, Namık Kemal’in dizelerine atıfta bulunarak, kendini bilen insanların halka hizmetten usanmayacağını söyledi.
Erdoğan, “İnşallah Rabbim ömür verdikçe bizler de bıkmadan usanmadan millete ve devlete hizmetten el çekmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
AK Parti milletvekillerini Meclis’te ve seçim bölgelerinde yaptıkları çalışmalardan dolayı tebrik eden Erdoğan, TBMM Başkanvekilliği görevini yaklaşık üç buçuk yıl yürüten Bekir Bozdağ’a da teşekkür etti. Görevi devralacak Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt’a başarı diledi.
Ekonomi mesajı: “Enflasyonda arzu ettiğimiz yerde değiliz”
Konuşmasının ekonomi bölümünde ihracat rakamlarına dikkat çeken Erdoğan, iktidarı devraldıklarında 36 milyar dolar olan ihracatın 284 milyar dolar seviyesine getirildiğini belirtti.
Eylül ayı enflasyon verilerine de değinen Erdoğan, bölgede yaşanan çatışmalar nedeniyle yükselen petrol fiyatlarının enflasyon üzerinde olumsuz etki oluşturduğunu söyledi.
Kira, eğitim ve gıda fiyatlarındaki artışın vatandaşları zorladığını belirten Erdoğan, “Enflasyonda arzu ettiğimiz yerde değiliz” dedi. Erdoğan, ekonomik hedeflere ulaşmak için disiplinli duruştan taviz vermeyeceklerini ifade etti.
Fon soruşturması: “Vatandaşlarımızın birikimlerinin bir an önce ödenmesi için gerekli adımları atıyoruz”
Erdoğan, konuşmasının ekonomi bölümünde fon piyasasında ortaya çıkan sorunlara da değindi.
Yargının hukuki süreci yürüttüğünü belirten Erdoğan, vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi için gerekli adımların atıldığını söyledi.
“Kamuya yük getirmeden, vatandaşlarımızın birikimlerinin bir an önce ödenmesi için gerekli adımları atıyoruz” diyen Erdoğan, ilgili kurumların soruşturmayı takip ettiğini ifade etti.
Erdoğan, Türk sermaye piyasalarının “safralarından kurtulacağını”, Türkiye’ye yatırım ve sermaye girişinin daha da hızlanacağını savundu.
“Siyasetin tek limanı ahlaktır”
Konuşmasının önemli bölümünü siyasi etik ve AK Parti’nin kendi içindeki duruşuna ayıran Erdoğan, “Siyasetin tek limanı ahlaktır” vurgusunu yaptı.
AK Parti’nin 24 yıllık iktidarı boyunca yozlaşmaya ve çözülmeye izin vermediklerini belirten Erdoğan, partinin kuruluşundan itibaren ahlaki değerleri temel aldığını söyledi.
“Ne vicdanımızla yüzleşmekten taviz verdik, ne nefis muhasebesinden vazgeçtik, ne ahlaki değerlerimizi esnettik” diyen Erdoğan, çeşitli sınamalardan geçtiklerini ancak bunları “çelik gibi ahlakımızla, kale gibi vicdanımızla, sarsılmaz imanımızla” aştıklarını ifade etti.
“Para kuleleri yapanlardan ders almayız”
Erdoğan, muhalefete yönelik eleştirilerini de konuşmasının son bölümünde sertleştirdi.
Bazı siyasetçilerin AK Parti’ye ve AK Parti seçmenine yönelik eleştirilerine tepki gösteren Erdoğan, “Biz baklava kutusunda rüşvet alanlara, para kuleleri yapanlardan ders almayız” dedi.
AK Parti’ye gönül vermiş milyonlarca kişiye yönelik eleştirileri kabul etmeyeceklerini belirten Erdoğan, “Yan kesicilere buradan ekmek çıkmaz. Boşuna hevesleniyorlar” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, kendi siyasi anlayışlarının söylentiler veya medya gündemi üzerinden şekillenmediğini vurgulayarak, “Tayyip Erdoğan söylenti ile medyanın rüzgarıyla iş yapmaz” dedi. AK Parti’nin istikametini milletin belirlediğini belirten Erdoğan, “Biz milletin çizdiği istikamette iş tutarız” mesajını verdi.