
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Hürmüz Boğazı üzerinden yapılacak geçişlerden ücret alınacağı yönündeki iddiaları yalanladı.
Açıklamada, boğazın yönetiminin kıyıdaş ülkelere ait olduğu vurgulanırken, gemilerden doğrudan bir “geçiş ücreti” talep edilmesinin söz konusu olmadığı belirtildi.
Sözcü, bölgede sunulabilecek bazı hizmetlerin maliyet oluşturabileceğini ancak bunun geçiş ücreti olarak değerlendirilmemesi gerektiğini ifade etti.
Öte yandan İranlı yetkili, Amerika Birleşik Devletleri ile yürütülen görüşmelere ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.
Müzakerelerde bazı başlıklarda ortak çerçeve oluştuğunu söyleyen sözcü, buna rağmen kısa vadede kapsamlı bir anlaşma beklenmemesi gerektiğini dile getirdi.
Açıklamada ayrıca, Lübnan dahil bölgedeki tüm çatışma alanlarında ateşkes ve gerilimin sona ermesinin olası bir anlaşmanın önemli parçalarından biri olacağı kaydedildi.