Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye ilk kez NATO ve AB Üyesi bir ülkeye savaş gemisi ihraç etti!”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cam Roman korvetinin Romanya'ya teslimiyle ilk kez bir NATO ve AB üyesine savaş gemisi ihraç edildiğini açıkladı. Törende TCG Koçhisar hizmete alınırken, savunma sanayisindeki ihracat başarılarına dikkat çekildi.

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2026 15:17
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2026 15:17

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda düzenlenen “Açık Deniz Karakol Gemisi Cam Roman'ın Romanya Deniz Kuvvetleri Komutanlığına Teslimi ve Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Platformlarının Hizmete Giriş ve Bayrak Çekimi Töreni”nde yaptığı konuşmada, Türkiye savunma sanayii açısından tarihi bir adım atıldığını açıkladı.

Erdoğan, Romanya’ya teslim edilen Cam Roman korvetiyle birlikte Türkiye'nin tarihinde ilk kez bir NATO ve Avrupa Birliği üyesi ülkeye savaş gemisi ihraç ettiğini belirterek, bu gelişmenin Türk savunma sanayisinin ulaştığı seviyeyi gösterdiğini söyledi.

Konuşmasında Türkiye-Romanya ilişkilerine de değinen Erdoğan, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın savunma alanında somut sonuçlar verdiğini ifade etti. Cam Roman korvetinin, Karadeniz’in güvenliği ve NATO iş birliği açısından önemli bir sembol olduğunu vurguladı.

Savunma sanayisindeki gelişmelere dikkat çeken Erdoğan, Türkiye’nin bugün dünyanın en büyük savunma ihracatçıları arasında yer aldığını, geçen ay yaklaşık 1 milyar dolarlık savunma ve havacılık ihracatı gerçekleştirildiğini söyledi. Türkiye’nin aynı anda en fazla savaş gemisi inşa edebilen ülkelerden biri olduğunu belirten Erdoğan, 50’nin üzerinde savaş gemisinin üretiminin sürdüğünü kaydetti.

Törende ayrıca Türk Deniz Kuvvetleri envanterine katılan TCG Koçhisar da hizmete alındı. Erdoğan, geminin istihbarat, keşif, gözetleme, arama-kurtarma ve deniz güvenliği gibi birçok görevi yerine getireceğini ifade etti.

Türkiye’nin bölgesinde gerilim değil barış ve istikrar istediğini vurgulayan Erdoğan, “Ne hak yeriz ne de hakkımızı yediririz” diyerek, ülkenin milli güvenlik ve savunma kapasitesini güçlendirmeye devam edeceğini söyledi.