
ABD ile İran arasında uzun süredir devam eden gerilimin ardından diplomatik süreçte dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, tarafların bir barış anlaşmasına hiç olmadığı kadar yakın olduğunu belirterek, anlaşmanın 24 saat içinde nihayete erdirilmesini beklediklerini söyledi.
Şerif, Pakistan'ın anlaşmanın elektronik ortamda imzalanmasına yönelik hazırlıklarını sürdürdüğünü, gelecek hafta ise teknik düzeyde görüşmelerin gerçekleştirileceğini ifade etti. Müzakere sürecindeki kararlılıkları nedeniyle ABD ve İran'a teşekkür eden Şerif, bölge ülkelerinin desteğinin de sürece önemli katkı sağladığını vurguladı.
Öte yandan Amerikan yayın kuruluşu CNN, ABD ordusunun İran'daki zenginleştirilmiş uranyuma el koymak amacıyla olası bir kara harekâtı planladığını ancak Başkan Donald Trump'ın operasyonu durdurduğunu iddia etti.
Habere göre, ABD Genelkurmay Başkanı Dan Caine'in, Florida'daki CENTCOM karargâhında yapılan acil toplantıda operasyon planlarını değerlendirdiği, daha sonra Trump'a sunulan planın ise İran'ın olası misillemeleri, savaşın genişleme riski ve küresel ekonomik etkileri nedeniyle rafa kaldırıldığı öne sürüldü.
İddiaya göre Trump'ın kararında, olası ABD askeri kayıplarına ilişkin endişelerin de etkili olduğu belirtildi.