
Bursa Uludağ Üniversitesi’nde yetiştirilen yerli boz ırk sığırları, dayanıklılıkları ve düşük bakım maliyetleriyle dikkat çekiyor. Üniversitede bugüne kadar 40’ın üzerinde buzağı elde edilirken hiçbir buzağı kaybı yaşanmadı.
Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ak, boz ırkın doğal üreme özellikleri sayesinde her yıl düzenli olarak buzağı verdiğini ve ağırlıklı olarak mera ile kaba yemle beslenebildiğini belirtti.
Kırmızı et üretimine katkı sağlayabilir
Yerli boz ırkın yaygınlaştırılmasıyla yem maliyetlerinin düşürülmesi ve Türkiye’nin canlı hayvan ile et ithalatına olan bağımlılığının azaltılması hedefleniyor.
Orman yangınlarına karşı da kullanılabilir
Boz ırk sığırlarının ormanlık alanlarda otları tüketerek kuru bitki örtüsünün azalmasına ve yangın riskinin düşürülmesine katkı sağlayabileceği değerlendiriliyor.
Üniversite ayrıca boz ırkın dayanıklılığını yüksek et verimiyle birleştirerek Güney Marmara’ya uygun yerli bir besi sığırı geliştirmek için ıslah çalışmalarını sürdürüyor.
Uzmanlar, Anadolu’nun önemli gen kaynaklarından biri olan boz ırkın korunmasının hem hayvancılık hem de biyolojik çeşitlilik açısından önem taşıdığını vurguluyor.