Hava Durumu

Bursa Siyasi Kulislerinin Potansiyel Belediye Başkan Adayları

Yazının Giriş Tarihi: 06.07.2021 09:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.07.2021 09:18

Enteresan bir şekilde Türkiye uzun süredir görece bir seçim sathı yaşıyor.
İktidar kanadı, her ne kadar sürekli ve ısrarlı bir şekilde, "Erken seçim kat-i surette gündemimizde yok. Seçim zamanında, yani 2023'te olacak" dese de, muhalefet cephesi hem erken seçim ısrarını sürdürüyor, hem de ülke seçim sathına girmişcesine çalışma yapıyor.
Hasılı, seçim ülke gündeminden hiç düşmüyor. Bursa siyasi gündemi de bu göreceli seçim sathı havasından nasibini alıyor.
En büyük yarış da, haliyle Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yaşanıyor daha şimdiden. 
Malum, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu seçime yıllar varken, geldi Bursa'da, "Bizim Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız Mustafa Bozbey'dir ona göre!" Dedi ve gitti. 
Bozbey de hemen sahaya çıktı. Şimdilerde yaldır yaldır çalışıyor 2023 seçimleri için. 
Ancak CHP Bursa Örgütü net değil. Daha da önemlisi, örgütün hatırı sayılır bir bölümü, "emrivaki" olarak nitelendirdikleri bu "aday kitleme" hadisesine epey bi tepkili. 
Şimdilerde yüksek sesle itiraz etmeseler de,  zamanı geldiğinde kazan kaldırmayı bekleyenler olduğu bir vakıa. 
Açıktan kazan kaldırmayacak olanlar da, bir şekilde bu "aday kitleme" işini protesto edecek. Hiç bir şey yapamazsa, adayları için çalışıyormuş efekti verecek. Ancak, çalışmayacak. 
Tıpkı, bir önceki seçimde bir kısım AK Partili'nin yaptığı gibi...
Sorsan, herkes canla başla AK Parti'nin adayı Alinur Aktaş sandıktan galip çıksın diye çalıştı!
Gel gelelim, hakikat böyle değildi. Bırakın Alinur Aktaş için çalışmayı, düpedüz Mustafa Bozbey için her türlü olanağını seferber etti. 
Kimi güya çaktırmadan yaptı. Kimi göstere göstere! 
Ama herkes de kimin ne yaptığını bildi.
Vesileyle, AK Parti içindeki bu yapı, kuvvetle muhtemeldir ki, 2023 Seçimi'ne giden süreçte benzer bir refleks sergileyecek. Hatta, ekserisi şimdiden sergiliyor. 
Seviyorlar Mustafa Bozbey'i... 
Epey çok seviyorlar. Ancak, kaçak güreşmeyi de seviyorlar. 
Madem öyle, "AK Parti'den istifa edeyim, CHP saflarına katılıp aslanlar gibi açıktan ve helalinden adayım için çalışayım" gibi bir anlayışları hem fıtratları gereği yok, hem de konjonktürel olarak (henüz) yok!
Bu gruptakilerin tavrını seçim döneminin hakikatli anketleri belirleyecek. 
Bilfiil seçim sathına girildiğinde, AK Parti'nin oyları, risk faktörünü bertaraf edecek ve cesaret verecek oranda düşerse, kaçak güreşmeyi bırakıp aleniyete dökebilirler işi. 
Yok şayet, istedikleri ölçekte düşmezse, siyasi ikbal hesaplarını riske etmemek için aşk-ı memnu yaşamaya devam edecekler.  Böylelikle, hem geneldeki iktidar erkinin avantajlarından olmayacaklar, hem de yerel iktidar için hesaplarını bir kenara atmamış olacaklar.
Muhteşem bir konfor...
Öyle ki, asla kaybeden olmuyorsun! Kim kazanırsa kazansın, sen zaten daimi galipsin.
***
Pekii...
İYİ Parti ne durumda Bursa'da?
Daha önceki yazılarımda, Meral Akşener'in, Kılıçdaroğlu'nun "Aday kitleme" nezaketsizliğine siyaseten çok bozulduğunu yazmıştım. Ki haklı... Hem de çok haklı. 
Şu anki vaziyete bakılırsa, İYİ Parti Bursa'da bu kez Millet İttifakı'nın Büyükşehir adayını belirleme-kitleme işini CHP'ye bırakmayı düşünmüyor. 
Hatta, o kadar düşünmüyor ki, İYİ Parti Bursa Milletvekili ve Meclis Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu ismi, partinin potansiyel Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak benimsenmiş durumda. 
Tabii, o dönemin Meclis aritmetiği elverişsiz bir tablo ortaya koymazsa, İsmail Tatlıoğlu İYİ Parti'nin Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak sahaya çıkabilir. 
Bu açıdan bakarsak, bu kez Mustafa Bozbey için adaylık çantada keklik bir pozisyon değil. Millet İttifakı içinde çok saglam bir rakibi var. 

Kariyer desen, Bozbey'e kıyasla on numara! Mazi desen, rant-mant işleri yok. Akçeli mevzularda adı geçmemiş. Asla yıpranmamış. Temiz siyaset yapmış bir isim İsmail Tatlıoğlu.
Evet, Bozbey kadar tanınmıyor. Bozbey kadar pöpülaritesi yok. Ve fakat, popülaritenin yetmediği de bir önceki seçimde ispata gelmiş.
Dolayısıyla, İYİ Parti bu kez Bursa'da Büyükşehir adayı için CHP karşısında masaya sağlam bir kozla oturacak. Ve sıkı pazarlık yapacak.
Ha bu arada, iddia o ki, AK Parti'den koparak şimdilik boşta kalan Sedat Yalçın'ın adı da, İYİ Parti Osmangazi Belediye Başkanlığı için geçiyor.
Tüm işaretler de şu an için bunu gösteriyor. Hatta denen o ki, Sedat Yalçın da zaten bu pazarlık sonucunda AK Parti'den istifa etti. Niyetini nete getirmek için zamanını bekliyor.
Bu durumda, İYİ Parti Bursa'da CHP karşısına bir de Osmangazi Belediye Başkanlığı için sıkı bir pazarlıkla çıkacak. 
Hem Büyükşehir adaylığını isteyecek, hem de Osmangazi'yi...
Bir önceki yerel seçimde, CHP'nin Osmangazi Belediye Başkan Adayı olan Erkan Aydın'ın ortaya koyduğu-asla koymadığı performansı düşünecek olursak...  (Küstü mü nedir? Ya da, kim bilir niyedir?.. Erkan Aydın bana göre düpedüz çalışmadı. Hatta neredeyse ortaya çıkmadı aday olarak.)
İYİ Parti bu kez Osmangazi Belediye Başkan adaylığı için CHP ile sıkı pazarlık yapmakta son derece haklı. En azından Erkan Aydın gibi seçime sırtını dönüp sır olmayacak, bariz çalışacak bir adayları olur.

***
Son olarak...
AK Parti'nin içi de potansiyel Büyükşehir Belediye Başkan adayı isimleriyle kaynıyor.
İddialar hem muhtelif, hem de bariz şaşırtıcı!
En son, bir Bursa milletvekilinin de adını duydum potansiyel adaylar arasında.
Ve "yok artık" dedim. 
Onları da bir sonraki yazıda yazalım. 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.