Hava Durumu

Siyasette kartlar yeniden karılırken Bursa'ya neler yansıyacak...

Yazının Giriş Tarihi: 26.08.2021 14:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.08.2021 14:51

Siyaset analizlerimize devam edelim..
Konumuz; bölünerek kurulan, yeni kurulan partiler, mevcut ittifakların geleceği, Bursa'ya ne yansıyacağı olsun... Malum bir yandan yeni partiler sahneye çıkıyor, diğer yandan da ittifaklar kendini sorguluyor.
Cumhur İttifakı'nda şimdilik çatlak görünmüyor ama Millet İttifakı'nın nereye evrileceği henüz belli değil... Dağılma ihtimali yüksek olan Millet İttifakı'nı nasıl bir gelecek bekliyor?

Pazarlık tutarsa Bursa'da neler olur?

Haydi başlayalım...
*
Parlamenter Sistem'de önce seçim yapılırdı... Ortaya çıkan tabloya göre de, koalisyon hükümeti kurulurdu. Buda başarılamazsa yeniden seçim yapılırdı... Gerçi yüzde 10'luk seçim barajı nedeniyle önceden seçim ittifakları kurulduğu da oldu... Ama daha çok, seçim sonrası koalisyon kurulması yöntemi hâkimdi sistemde... Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde ise Cumhurbaşkanı seçilmesi için yüzde 50 +1 oy almak gerekiyor. Bu yüzden de, koalisyonun adı 'Seçim İttifakı' olarak değişti ve bu konuda da bir yasal düzenleme yapıldı.
Yeni sistemde, yüzde 1'lik oy oranına sahip partiler bile önemli hale geldiler... Hal böyle olunca mevcut partilerde bölünmeler başladı. Şöyle bir hatırlatalım... MHP Genel Başkanı olamayınca partisinden kopan Meral Akşener Başkanlığı'nda İYİ Parti kuruldu. Saadet Partisi'nden kopan Fatih Erbakan tarafından Yeniden Refah Partisi kuruldu. AK Parti'den kopan Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan Gelecek ve DEVA Partilerini kurdular. CHP'den kopan, Mustafa Sarıgül liderliğinde Türkiye Değişim Partisi ve Muharrem İnce liderliğinde Memleket Partisi kuruldu. Son olarak da İYİ Parti'den kopan Ümit Özdağ Zafer Partisi'nin kuruluş dilekçesini bugün verecek... Seçime kadar daha kaç parti kurulur ve sonuç nereye evrilir? Bu soruların cevabını zaman gösterecek... Bugün bildiğimiz ise şudur: Bu bölünmeler sonrasında, yazının başında da belirttiğimiz üzere, siyasette kartlar yeniden karılacak, haliyle de mevcut ittifaklar da yeniden şekillenecek...
***
Şimdi bir durum tespiti yapalım.
Türkiye'de 2 tane güçlü ittifak var.
Biri Cumhur İttifakı, diğeri de Millet İttifakı.
Cumhur İttifakı'nın ana bileşenleri; AK Parti ve MHP'dir. BBP, Yeniden Refah Partisi ve Vatan Partisi ittifaka destek veriyor. Millet İttifakı'nın ana bileşenlerini de CHP ve İYİ Parti oluştururken HDP zımnen, Saadet Partisi ve DP açıktan destek veriyorlar.
Yeni kurulan; Gelecek, DEVA, Memleket ve Zafer Partisi'nin ne yapacaklarını henüz bilmiyoruz...
Bu arada, AK Parti ve MHP'de şimdilik Cumhur İttifakı konusunda çatlak yok. Ancak CHP ve İYİ Parti'de İttifakın geleceği ile ilgili derin kaygılar yaşandığını bırakın diğer partilileri, bizzat genel başkan Meral Akşener bile açıkça dillendiriliyor... Bu çatlak Cumhurbaşkanı adayı belirlenirken daha büyüyecek...
Demedi demeyin.
***
Neyse, konuyu daha fazla dağıtmadan bundan sonraki olası ittifak senaryolarına ve nasıl Bursa'ya yansıyacağına da bir bakalım...
Millet İttifakı CHP ve İYİ Parti tarafından sürdürülecekse, pazarlık çok ama çok kızışacak... Kemal Kılıçdaroğlu aday olabilmek için İYİ Parti'ye epey taviz vermek zorunda kalacak... Kesin bilgi yayalım.
Meral Akşener, "Millet İttifakı'nın hangi partilerden oluşacağını ben bilmiyorum" diyerek Kemal Kılıçdaroğlu'na açıkça rest çektiğini unutmayalım...
Elbette bu bir rest olduğu kadar, aynı zamanda da açık bir pazarlık çağrısıdır...
Bu pazarlık;
2023 yılı veya öncesinde yapılacak seçimde Cumhurbaşkanı'nı adayının kim olacağından, hangi şehirden kaç Milletvekili adayının seçilecek yerlerden listelere koyulacağına, devamında da 2024 yılında yapılacak yerel seçimde hangi şehir ve ilçeye, hangi partiden ve kimin belediye başkan adayı gösterileceğine kadar, oldukça teferruatlı bir anlaşmayı içerecek...
Yani anlaşma pamuk ipliğine bağlı olacak ve hiç kolay olmayacak...
***
Muhtemel olan bu anlaşmadan Bursa'nın payına ne düşer?... Şimdi de bu soruya cevap verelim.

2024 seçimlerinde; Büyükşehir, Osmangazi, Yıldırım, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Orhangazi, İznik, Yenişehir ve dağ ilçelerinin tamamının Belediye başkan adaylıkları İYİ Parti'ye kalır.

Bu durumda, Mustafa Bozbey eğer önceden Milletvekili adayı yapılmazsa, tekrar Nilüfer'e geri aday gösterilir....Aksi halde, Bozbey doğruca Memleket Partisi'nde gider. Giderken de Bursa'da zayıf olan CHP'den çok şey götürür... Bu da sır değil Mustafa Bozbey'e yakın kaynaklar uzunca süredir bunları dillendiriyorlar zaten... Turgay Erdem'in çok başarısız olduğunu, Nilüfer'de seçmenin Turgay Erdem'in adını dahi bilmediğini, Erdem'i başkan seçtirerek çok büyük hata yaptıklarını söyleyip duruyorlar sağda solda.
Hoş Mustafa Bozbey'in de belediyecilik anlamında Nilüfer'e bir şey katamadığını, sadece algı yönettiğini de biliyor herkes... Bu konuyu da çok yakında ayrıntılı olarak kaleme alacağım...
Bu arada İYİ Parti Bursa Büyükşehir adayının da İsmail Tatlıoğlu olacağı sır değil. Tatlıoğlu'nun yerine Hasan Toktaş  geçer.
Selçuk Türkoğlu mu?
Selçuk Türkoğlu'yu da muhtemelen belediye meclis üyesi yaparlar, zaten İsmail Tatlıoğlu seçimi kazanamayacağı için de Alinur Aktaş'a muhalefet eder durur.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.