Hava Durumu

KİRPİĞİNİZ DÜŞMESİN YERE

Yazının Giriş Tarihi: 09.12.2021 11:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.12.2021 11:08

Hayatım boyunca onur duyacağım, sonrasında da çocuğuma miras kalacak bir projenin içinde olabilmem için, çok kıymetli birinden, genç öğretmen Sevda Karadağ Çırak'tan bir teklif geldi.  "Karıncanın hikâyesi gibi bizimki de, yangını söndürmeye yetmez elbette taşıdığımız su ama tarafımız belli olur en azından" dedi. Yaramız belli, yönümüz belliydi ve 19 kadın yazar, öykülerimizi bu kitabın içine teslim ettik. Kitabın adı: Kirpiğin Düşmesin Yere

Toplumdaki ortak vicdanın duyarlı bir terazisi var. Şaşmaz bir terazi o.

Kadının sürekli küfür malzemesi olarak kullanıldığı bir toplumda, aile içi dengelerin kurulmasının zorluklarını yazdık.

Kadına karşı kaba kuvvet insanoğlunun yeryüzünde göründüğü günden beri var. Mağara duvarlarında kadını saçlarından sürükleyen ilkel erkek resimlerini hatırlasanıza.  Fiziksel olarak güçlü olanın,  güçsüze uyguladığı şiddet yeni değil.

 Kız çocuklarının doğdukları andan itibaren evde, mahallede, okulda, çalıştıkları yerlerde, toplumun her katmanında uğradıkları şiddet o kadar çok ve çeşitli ki. Yaşamlarımızı karartan, ruhlarımızı ezen, bizi çürüten, asıl izlerini böyle bırakan şiddeti satırlarımıza dökerken, okurlarımıza içimizi döktük...

Kadın üzerindeki gücünü kalabalıklarda gösterip, başkalarının önünde kırıp döküp aldırmaz kabalıklarıyla yara açan şiddetten söz ettik. Kibirle yaralanmış kadınlar, dil yarasıyla yok olan duygular, yok sayıldıkları için yok olup giden mutluluklar, yaşama hevesleri, yaşamaktan yorulanlar...  19 farklı öykü var kitapta. Her öyküde farklı, her öyküde aynı kadın olduk.

Hız kesmeden, artarak devam eden şiddete maruz kalıyoruz. Biz korkuyoruz... Aslında kadınlardan ölesiye korkan, o korkuyla kabalaşan, kadını aşağılayan erkeklerden korkuyoruz.

En korkunç, en yıkıcı tabulardan biri "erkeğin eksikliğini" bunu dile getirmenin cezasının çoğu zaman ölüm olduğunu gördük, görüyoruz. Bu yüzden susmaya mecbur kadınlar için yazdık. Onlar başlarına gelenleri anlatamadıkları için...

 Cinayet gibi tecavüz gibi korkunç olaylar yaşanmasa da bir kadının günlük yaşam içinde karşılaşıp kimseye anlatamadığı o yapışkan tacizlere maruz kaldığını bilmiyor muyuz? Onlar da korkunç.

Seslerini çıkardıklarında nasıl itham edildiklerini, ortaklaşa ayıplandıklarını gördüğümüz kadınları sırtlanlar gibi bekleyenlerin gerçeklikleriyle tanıştık. Ailemizde, mahallemizde, memleketimizde yaşanmaya başladığında, burnumuzun dibine geldiğinde daha çok anladık neyle mücadele ettiğimizi ya da edemediğimizi. Kadın olmak diğer tüm vasıflarından öte tehlikeli bir şey, gördük.

Bu kitap sesimizi yükselttiğimiz, meramımızı anlattığımız bir buluşma.  Yirmi bir değerli kadının emeği buluştu.

Geliri Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı'na bağışlanan kitaba ilgi de destek de büyük ve çok kıymetli.  Notabene Yayınları'nca okura sunuldu ve okuyanlar, kendilerine alırlarken en az bir tane de hediye için sipariş verdiler. İzmir Alsancak'ta bizi kucaklayan Zorba Kitabevinin askıda kitap uygulamasına ilgi gösterenler, duyarlı destekleriyle yanımızda olduklarını hissettirdiler. Uzağımda yakınımda tüm sevdiklerim hemen okudu.  Okuyanlar okumayanlara duyurdu. Duyanlar, duymayanlara söz etti.  İlk bağış yapıldı. Daha da çok okunacağına inancım tam.

  Tek bir gün yılgınlığa düşmeden, inancını kaybetmeden onurlu mücadelesini veren,  gücünü kadınların "Çilem' e beraat" seslerinden aldığını her seferinde dile getiren Çilem Doğan'ın  " Kadın Arkadaşlarım kirpiğiniz yere düşmesin" sözü hepimiz için çok değerli. Bu kitabın isminin de öykülerin de sebebi Çilem ve ismini onunki kadar aklımızda tutamadığımız nice kadın. Belki siz, anneniz, komşularınızdan biri, akrabalarınızdan biri ya da... Ya da iş arkadaşınız. Yolda yanından geçtiğiniz, gözündeki hüznü gördüğünüz biri, birisinin ağzından dinlediğiniz, yaşadıklarına kulağınızı çektiğiniz bir kadın... Gazetedeki bir haberde, filmlerde, sosyal medyada, başkalarının hayatlarında olabileceğini düşündüğümüz hayatlarımız varsa da artık yanımızdan eksik olmayan, gün geçtikçe ağırlaşan şiddet.

Canım, kıymetlim Bursalılar.

Bu kitabı alın lütfen. Sığınmaya mecbur kalmış birileri var. Onlar bu satırlardalar ve sizin aldığınız her kitap belki de tahmin edemeyeceğiniz kadar yardımcı olmanız için fırsat. Bilmiyoruz ne zaman neye ihtiyaç duyacağımızı... Bilmiyoruz... Sadece güzel temennilerimiz var, isteklerimiz... En dokunaklı ifadesiyle;

Kirpiğiniz düşmesin yere.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.