Hava Durumu

Milyonlarca kişiyi etkiliyor Whatsapp en büyük tehlike!

Akıllı telefon kullanımları arttıkça saçtığı tehlikeler de artıyor. Yeni yapılan bir araştırma milyonlarca kişinin telefonunda yüklü olan uygulamaların aslında ne kadar da tehlikeli olduğunu gözler önüne seriyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.07.2021 10:50
Haber Güncellenme Tarihi: 15.07.2021 10:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Milyonlarca kişiyi etkiliyor Whatsapp en büyük tehlike!

Kaspersky tarafından yayımlanan yeni raporda, en tehlikeli mesajlaşma uygulamaları ortaya çıktı. Aralarında kullanıcı sayısıyla dünyanın en popüler uygulamaları da bulunuyor. Özellikle Android cihazlarda yaşanan bu güvenlik açıkları, milyonlarca kişiyi tehdit ediyor.

Android cihazlarda bulunan en tehlikeli mesajlaşma uygulamaları listelendi. Bu listede Telegram ve WhatsApp başta olmak üzere pek çok uygulama yer alıyor. Kaspersky'ın 91 bin 242 saldırı vakası yakaladığı ve bunlar üzerine yoğunlaştığı özellikle belirtiliyor. Kalabalık ülkelerdeki kullanıcıları daha çok etkileyen veri ihlalleri ve kişisel bilgilerin toplanması olaylarına da vurgu yapıldı.

WHATSAPP EN BÜYÜK TEHLİKE 

En tehlikeli ve telefondan aslında silinmesi gereken uygulamanın WhatsApp olduğu ortaya çıktı. Veri ihlalleri ve kişisel bilgilerin çalınması vakalarında karnesi en zayıf olan uygulama WhatsApp olmuştu. Söz konusu kötü amaçlı saldırıların yüzde 84.9'u WhatsApp kullanıcılarını etkiliyor.

Uzun bir süredir gizlilik sözleşmesiyle gündemimizde yer alan WhatsApp, aslında bu sözleşmeyi direttiği için milyonlarca kişinin telefonundan silinmişti. Kaspersky da uygulamanın tehlikeli olduğunu rakamlarla söylüyor. Bir diğer tehlikeli uygulama WhatsApp alternatifi olarak gösterilen Telegram oluyor.

Yine milyonlarca kullanıcının kullandığı bu uygulama, en tehlikeli ikinci uygulama olarak sıralanıyor. Yüzde 5.6 ile Telegram tehlikeli uygumalar arasında yerini aldı. Üçüncü sırada ise yüzde 4.7 risk ile Viber oluyor. Listenin en güvenilir mesajlaşma uygulamasıysa aslında diğerleri kadar çok kullanılmadığı için yüzde 1 oranında Google Hangouts oluyor.

ÜÇ MİLYARA ULAŞMASI BEKLENİYOR 

Statista'ya göre dünya çapında tahmini 2,7 milyar cep telefonu kullanıcısı bulunuyor ve bu kişiler iletişim kurmak için popüler mesajlaşma uygulamalarını kullanıyor. Bu sayının 2021'de üç milyara çıkmasını bekliyor. Bu noktada WhatsApp, aylık iki milyardan fazla aktif kullanıcısı olan en popüler mesajlaşma hizmeti olarak kayıtlara geçiyor.

Kaspersky, kullanıcılara kimlik avı dolandırıcılığının kurbanı olmayı nasıl önleyebileceklerini de söyledi. Kullanıcılar, mesajlarda yazım hataları veya diğer mantıksızlıklara odaklanmalı ve şüpheli görünen bağlantıları diğer kişilerle paylaşmamalı. Söz konusu uygulamaların neredeyse tamamı ücretsiz olarak kullanılabiliyor.

Bu sebeple kullanıcıları kendine çekiyor ancak tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Öte yandan yine Kaspersky'ın yaptığı bir araştırmaya göre arkadaşlık ve flört uygulamaları da tehlikeye davetiye çıkartıyor.

Yayımlanan verilere göre geçen yılın mart ayında Tinder'da tek bir günde 3 milyar kaydırma yapıldı. Bir diğer uygulamada ise bu oranlar yüzde 700 oranında arttı. Onlarca uygulamayı inceleyen Kaspersky, teknik açıdan 2017 yılına kıyasla daha güvenli olduklarını söylese de yine de gizllik risklerinin bu uygulamaların bünyesinde yer aldığına vurgu yapıyor.

Akıllı telefonların batarya performansı kağıt üstünde her ne kadar 'mükemmel' olarak görünse de işler kullanıma geçince değişebiliyor. pCloud tarafından hazırlanan yeni bir raporda ortaya çıktığı kadarıyla masum görenin mobil uygulamalar, telefonların bataryasını yiyip bitiriyor.

Telefon katili olarak adlandırılan bu mobil uygulamaların bazıları telefonun bataryasını resmen emiyor. Aktif olarak pek çok kişi mobil uygulamalara güveniyor.

Gerek spor yapmak için gerekse görüntülü ve sesli görüşmeler yapmak amacıyla ya da sosyal medyada gezinmek için popüler uygulamaları tercih eden milyonlarca kişi bataryasının daha çabuk bittiğine şahit oluyor.

TELEFON KATİLİ UYGULAMALAR

Telefonların ömrünü kısaltan adeta öldüren bu uygulamaların konum bilgilerini çekmesi, kamera kullanımı ve benzer verileri sürekli takip etmesi bunları 'telefon katili' uygulamalar olarak adlandırılmasına neden oluyor.

Yapılan araştırmada da telefonların bataryasını sömüren bu uygulamalar telefonun sadece konum bilgilerini kullanmıyor. Wi-Fi açıkken sürekli veri çekmesi, parmak izi ve ekran kilidi gibi güvenlik yöntemlerini kullanması, kamera ve mikrofon gibi araçları kullanması telefonları yavaş yavaş öldürüyor.

Yapılan araştırmalara göre en çok batarya harcayan uygulamalar arasında: Fitbit, Verizon, Uber, Skype, Facebook, Airbnb, BIGO Live, Instagram, Tinder, Bumble ve Snapchat başta olmak üzere onlarca uygulama bulunuyor. Sıralanan bu uygulamaların büyük bir çoğunluğu Türkiye'de de aktif bir şekilde kullanılıyor.

EN POPÜLER UYGULAMALAR DA BENZER ŞEKİLDE BATARYALARA SALDIRIYOR

Kullanıcıların bataryalarına saldıran bu uygulamalar arasında sırasıyla WhatsApp, Zoom, YouTube, Booking, Amazon, Telegram, Linkedln gibi popüler uygulamalar da yer alıyor.

Yapılan bu araştırmada 100 uygulamanın incelendiği belirtiliyor. Söz konusu uygulamalar arka planda çok fazla veri kullandığı için telefonların şarjlarını bitiriyor.

Araştırma şirketi aynı zamanda uygulamaların zarar seviyelerini bir yüzde ile ifade ediyor. Liste yüzde 72 ile başlarken en üst noktada yüzde 90'lar aşılıyor.

YÜZDE 92'YE KADAR ÇIKIYOR

En çok yüzde 92 ile Fitbit uygulaması bizleri karşılıyor. Bu uygulama giyilebilir cihazlarınızın verilerini topladığı için bu kadar batarya tükettiğini söylemek mümkün.

Öte yandan Türkiye'de en çok kullanılan uygulamalardan olan Skype da yüzde 87 oranında şarj emiyor ve telefondan çok fazla Skype görüşmesi yapıyorsanız şarjınızın kısa sürede bittiğini gözlemliyor olabilirsiniz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.