Hava Durumu

Kripto paraya özel ekip

Devlet, kripto para için "çalışma grubu" kurdu. Kripto para özel ekibin bir süredir kripto varlıkları, platformlarını yakından izlediği öğrenildi. SPK ise TBMM'ye gönderdiği yazıda kripto para platformları üzerinde denetim yetkisinin bulunmadığını vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2021 09:04
Haber Güncellenme Tarihi: 03.05.2021 09:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Kripto paraya özel ekip

Kripto para platformlarındaki skandallar devleti de harekete geçirdi. Kripto varlık platformları gibi finansal teknolojileri daha yakından takip etmek ve kurumları arasında etkin eşgüdüm sağlamayabilmek için "çalışma grubu" kuruldu.

Milliyet gazetesinden Önder Yılmaz'ın haberine göre Hazine ve Maliye Bakanı başkanlığında, MB, BDDK, SPK ve TMSF başkanlarından oluşan Finansal İstikrar Komitesi'nin talimatıyla oluşturulan, "kripto para özel ekibinin" bir süredir kripto varlıkları, platformlarını yakından izlediği öğrenildi.

SPK, TBMM'ye gönderdiği yazıda, kripto para platformlarına ilişkin denetim yetkisinin bulunmadığını belirtirken, diğer devlet kurumlarının, kripto para işlemlerinin herhangi bir resmi otoritenin güvencesi altında olmadığı ve işlem yapanların zarara uğrayabilecekleri konusunda uyarılarda bulunduğunu bildirdi.

TBMM Dilekçe Komisyonu'na, Bitcoin ve Thodex gibi kripto para platformlarında milyonlarca lira kaybeden vatandaşlardan yağmur gibi şikayet yağdı. Komisyon başvuruları SPK'ya iletti.

SPK: YETKİM YOK

SPK, Meclis'e gönderdiği yazıda kuruluş kanununa atıf yaparak, şunları kaydetti:

"Sermaye piyasası aracı tanımına dahil olmayan kripto varlıklar ve bu varlıkların el değiştirdiği platformlar kurulumuz yetki alanına girmemektedir. Bu kapsamda, herhangi bir resmi kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen kripto varlıklar kurulumuz görev alanını ilgilendiren mevzuatta yer verilmiş bir sermaye piyasası aracı olmadığından ve bu varlıkların el değiştirdiği şirketler kurulumuz yetki alanına girmediğinden, mevcut düzenlemelere göre bahsi geçen şirketler ve bunların müşterileri ile imzaladıkları sözleşmeler hususunda kurulumuzca bir inceleme yapılması imkanı bulunmamaktadır."

SPK yazısında, kripto para/varlıkların Türkiye'de yasal bir dayanağının bulunmadığı ve gerçekleştirilen işlemlerin herhangi bir resmi otoritenin güvencesi altında olmadığının defalarca dile getirildiği vurgulandı. Yazıda, "Bunlarla işlem yapan kişilerin herhangi bir zarara uğramamaları için dikkatli olmaları ve kripto paralar ile ilgili işlem yaptıklarında olumsuzluklarla karşılaşabileceklerinin farkında olmaları konusunda vatandaşlarımız uyarılmıştır" denildi.

ETKİN İŞ BİRLİĞİ

SPK, Finansal İstikrar Komitesi'nin bilgilendirmesini de Meclis'e iletti. Komite de son dönemde kripto paraların değerlerinde yüksek oynaklık yaşandığını ve belli olumsuzlukların gündeme geldiğini vurgularken, ilgili kamu otoriteleri arasındaki eşgüdüm ve iş birliğinin daha etkin zeminde sürdürülebilmesinin yanı sıra finansal teknolojileri yakından izleyerek gerekli çalışmaları planlamak amacıyla bir "çalışma grubu" oluşturulduğunu kaydetti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.