Hava Durumu

"Hastamın yüzüne bakamıyorum!"

Yeni Dönem Gazetesi yazarı Lale Akasoy Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. AlpaslanTürkkan ile "Merkezi Hekim Randevu Sistemi" üzerine konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2021 10:46
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2021 10:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
"Hastamın yüzüne bakamıyorum!"

Yeni Dönem Gazetesi yazarı Lale Akasoy Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. AlpaslanTürkkan ile "Merkezi Hekim Randevu Sistemi" üzerine konuştu.

İşte Lale Akasoy'un yazısı:

Biliyorsunuz geçtiğimiz ay Sağlık Bakanlığı'nın "Merkezi Hekim Randevu Sistemi"ndeki randevu aralıklarını 5 dakikaya indirmesi hekimlerin tepkisine, hatta isyanına neden olmuştu...

Alınan bu kararın hekimleri emekliliğe ittiği ve istifaya zorladığı da öne sürülüyor...

Mevcut koşullarda bir hekimin bir hastayı 5 dakikada muayene etmesinin mümkün olamayacağına dikkat çeken Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. AlpaslanTürkkan, "Bize hastamızın yüzüne bakmaya zaman bırakmayanlar, bizim yüzümüze de bakmıyorlar..." diyor.

***

Evet,  bir hekim kolay yetişmiyor...

Eğitimi uzun, çalışma koşulları zor ve ağır...

Maaş, sosyal, özlük hakları ve güvenlik konularında yeterli düzenlemelerin yapılmaması...

Bir de bunların üstüne uygulanan yanlış sağlık politikaları...

İçinden çıkılmaz bir hal alıyor ne yazık ki...

Çareyi ve tercihlerini istifa etmekten, emekliye ayrılmaktan yana kullanan hekimlerimizin kamu hastanelerinden yavaş yavaş kopuşuyla sıkıntılar da baş gösterdi...

Elbette kolay değil alınan bu kararlar...

***

"Doktorların hali içler acısı!" diyen Başkan Doç. Dr.Türkkan'ın anlattığı bir olay durumun vahametini koyuyor ortaya...

Gerçekten son derece düşündürücü ve üzücü...

Başkan Doç. Dr. Türkkan, başarılı bir noroloji uzmanının muayene randevularının 5 dakikaya indirilmesinin ardından "Hastalarımın yüzüne bakamıyorum!" diyerek emekliye ayrıldığını söyledi.

İstifaların hala devam ettiğini, emekliliği gelen hekimlerin kurumlardan hemen ayrıldığını da ifade eden Doç. Dr. Türkkan, Şehir Hastanesi polikliniklerinde sekretarya hizmetlerinin hekimler tarafından yapıldığını da iddia etti.

***

"Hekimler polikliniklerde yalnız bırakıldı!"

Doç. Dr. Türkkan, hekimin poliklinik odasında tek başına hastanın içeri davet edilmesinden, reçete yazılmasına kadar tüm işlemleri yapmak zorunda bırakıldığını kaydederek şöyle konuştu:

"Hekimler 5 dakikada bir hasta muayene etmek zorunda bırakılıyor. Ama her hekim bilir ki, 5 dakikada hasta muayene edilemez. Bırakın muayene etmeyi hastaya bakamazsınız. Hemen tüm Türkiye'de olduğu gibi Bursa Şehir Hastanesi'nde de hekimler polikliniklerde yalnız bırakıldı. Hekim poliklinik odasında tek başına hastayı içeriye davet ediyor, bilgilerini bilgisayara kaydediyor. Sonra hastayı muayene ediyor, reçetesini yazıyor... Bunlar 5 dakika içinde yapılacak şeyler değil. Hayatta hangi işimizi 5 dakikada bitiriyoruz? Meslektaşlarımız bu yüzden istifa ediyor ve ayrılıyorlar. Meslektaşlarımız, 'Hastayı içeriye alıyorum, bilgilerini bilgisayara kaydetmek 4 dakikamı alıyor. Hastayı muayene etmek ve reçetesini yazmak için bir dakikam kalıyor. Hastamın yüzüne bakamıyorum.' diyorlar. Hekimler, iyi hekimlik yapamadıkları bu koşullarda üstelik yoksulluk sınırı altında maaş alıyor. Döner sermaye ödemeleri çok az ve çoğu yerde ödenemiyor. Kamuda görevli doktorlar çoğu kamu görevlisinin altında kazanıyor..."

***

Şimdii...

İnanıyorum ki hiçbir hasta bu kadar kısa bir süre içinde doktora şikayetlerini anlatmak, muayene olmak istemez.

Yani, bu uygulama bir güvensizlik ortamı doğuracağı gibi sağlıkta şiddetinin de hızını arttırabilir...

Sağlık Bakanlığı aldığı bu kararı biraz daha düşünmesi ve daha iyileştirici adımlar atması gerekmez mi sizce?

Ha bu arada bugünden itibaren hekimler eylem sürecine girdiler ve her hafta basın açıklaması yaparak sıkıntılarını kamuoyu ile paylaşacaklar...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.