Hava Durumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yamaçlara 5-10 katlı binalar yapmayın

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sel felaketinin yaşandığı Rize'de cuma namazı sonrası açıklamalarda bulunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.07.2021 14:16
Haber Güncellenme Tarihi: 23.07.2021 14:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yamaçlara 5-10 katlı binalar yapmayın

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sel felaketinin yaşandığı Rize'de cuma namazı sonrası açıklamalarda bulunuyor.

Erdoğan'ın konuşmasından başlıklar şöyle:

"Bugün iki bayramı bir arada kutluyoruz, aynı zamanda cuma. Rizeli ve Artvinli kardeşlerimiz bölgemizde yaşanan afetler nedenyile buruk bir bayram geçiriyoruz. Arhavi'de maddi hasarlar oluştu. Geçen hafta Güneysu ve Çayeli başta olmak üzere Rizemiz genelinde ciddi tahribata yol açtı. Bu afet su baskınlarına, sele ve heyelana sebep oldu. Sele kapılan 8 vatandaşımız kaybolurken, 5 vatandaşımız yaralandı. Kaybolan vatandaşlarımızdan 6'sının cansız bedenlerine ulaşılırken, diğer 2'si için yoğun gayret gösteriliyor. Yaralılarımızın hepsinin tedavisi tamamlanarak taburcu edildi. Arhavi'de can kaybı yaşanmaması en büyük tesellimiz olmuştur.

Murgul'da kayıp vatandaşımızı arama çalışmaları sürüyor. Bakanlarımız hemen bölgeye geldi. AFAD, UMKE ekiplerimizi ilimize sevk edildi. 2 bin 860 personel ve 705 araç görev yapmıştır. Afetten dolayı kapanan 426 yolun hemen tamamı ulaşıma açılmıştır. Afet bölgesinin tamamına su verilmekte olup içme suyunda, haberleşmede herhangi bir sıkıntı yoktur.

Selden zarar gören kardeşlerimize kira, taşınma ve diğer ihtiyaçlarıyla ilgili gereken yardımlar yapılmaya başlanmıştır.

Bu kapsamda acil ihtiyaçlar için ilimizi tahsis edilen 18 milyon liralık kaynaktan toplam 3 milyon lirası vatandaşlarımıza ulaştırılmıştır. Rize'de taşkın riski altında 665 yapı tespit edildi. Bu bölgenin boşaltılması sağlanırken, yaraların sarılması için projelerimizi devreye alıyoruz

TOKİ Başkanlığı'yla selden en çok etkilenen 4 ilçede proje çalışmalarını başlattık. Konutlarımızı inşa edeceğiz. İlk olarak 550 konut inşa edeceğiz, 50 adet köy evi yapacağız. 5 adet çay evi yapma kararı aldık.

Selden zarar gören Güneysu başta olmak üzere tüm ilçe ve köylerimizi eskisinden daha güzel, güvenli ve konforlu bir şekilde imar edeceğiz. Tıpkı Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nin konutları nasıl bir güzellik arz ediyorsa diğerlerini de öyle yapacağız.

Bizden önce belki de yüzyıllar içinde yaşanabilecek değişimleri biz 10-15 yıl gibi kısa bir sürede şimdi tecrübe ediyoruz. Bir de buna insanın tamahkarlığının, hırsının, plan ve programsızlığının sonucu olan iş ve fiilleri eklediğinizde sorunun boyutu büyüyor. Bu tür durumlarda insan bilerek ya da bilmeyerek çoğu zaman kendi felaketini bizzat kendi eliyle hazırlıyor.

Tabiatla uyum içinde bir hayatı inşa etmek yerine ona tahakküm edilmeye çalışıldığında bunun bedelini insanın yanı sıra tüm canlılar ödüyor.

Dünyaya şöyle bir göz attığınızda ne kadar gelişmiş olursa olsun hiçbir ülkenin kendini tabii afetlerden tam manasıyla koruyamadığını görüyoruz. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.