Hava Durumu

Bursa'nın 58 yıllık sembolü...

Süper Lig'in beşinci şampiyonu bugün 58. yaşını kutluyor... 1 Haziran 1963'te 5 kulübün birleşmesiyle kurulan Bursaspor'un bu kente, bu muhteşem taraftara en büyük hediyesi yeni sezonda Süper Lig'e geri dönmek olacaktır.

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2021 12:54
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2021 12:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Bursa'nın 58 yıllık sembolü...

Türk futbolunun önemli kilometre taşlarından biri olan Bursaspor, 58. kuruluş yıldönümünü bugün kutluyor...

Olay Gazetesi'nden Erdal Akçay kaleme aldığı yazısında Bursaspor'un Bursa için öneminden bahsetti1 Haziran 1963'te Acar İdmanyurdu, Pınarspor, Çelikspor, İstiklal ve Akınspor'un birleşmesiyle kurulan Bursaspor, o günden bu yana hem kent hem de Türk futbolu açısından önemli bir yere sahip oldu. Kulübün armasındaki beş küçük yıldız, Bursaspor'u kuran beş amatör spor kulübünü simgelemekte. Renklerini Uludağ'ın beyazı, Bursa ovasının yeşilinden alan yeşil beyazlılar geride kalan 58 sene içerisinde 1 Süper Lig şampiyonluğu, 1 Türkiye Kupası, 2 Başbakanlık Kupası ve 2 de 1. Lig şampiyonluğu yaşadı.

ÇOK ÖZEL KUTLAMA
Onurunla, duruşunla, şerefinle, ruhunla, şampiyonluk gururunla, bu büyük taraftarınla Bursaspor sen çok yaşa... 58. kuruluş yıl dönümüne yeniden Süper Lig'e yükselmek yakışır... Koronavirüs pandemisi nedeniyle bu sezon takımlarını tribünden destekleyemeyen yeşil beyazlı taraftar sevdalarının 58. kuruluş yıldönümünü bugün saat 20.00'de Mihraplı Parkı'nda toplanarak meşaleler, sis bombaları ve havai fişeklerle kutlama yapacaklar. Ayrıca hazırlanan klip taraftar gruplarının sosyal medya hesaplarından paylaşılacak. Bursaspor taraftarı geçtiğimiz yıl ki kutlamada stadyumda müthiş bir organizasyona imza atmış ve Türkiye'de ses getirmişti.

Doğuş ve başarılar

1 Haziran 1963'te kurulan Bursaspor, 1963-1964 futbol sezonunda 2. Lig Beyaz Grup'ta yer aldı. Profesyonel Bursaspor takımı ilk karşılaşmasını İstanbul karmasıyla oynadı ve 2-1 kaybetti. 1967 yılında şampiyon olarak 1. Lig'e yükselen Bursaspor, 58 yıllık tarihi boyunca zaman zaman taraftarını sevindirdi, zaman zaman üzdü. Bursaspor, Türk futboluna çok sayıda futbolcu yetiştirdi... Hele, Bursaspor'un altyapısından yetişip 1. Lig'e kadar yükselen bir Bursaspor 2 takımı var ki, ülkemizde örneği yok...

Lig şampiyonlukları

1966-67 sezonunda 2. Lig'de şampiyon olarak o zamanki adıyla 1.Lig'e yükselen Bursaspor, 2003-2004 sezonunda Lig A'ya düştükten 2 sezon sonra 2005-2006 sezonunda tekrar şampiyon olup Süper Lig'e çıktı. Yeşil beyazlı takım 2009-2010 sezonunda ise Süper Lig şampiyonu olmayı başararak Türk futbol tarihini adeta yeniden yazdı. 2018-2019 sezonunda ne yazık ki bir kez daha Süper Lig'e veda etti yeşil beyazlı kulüp. Bursaspor'un tarihinde 2 kez daha küme düşme var. Ancak birinde kupa şampiyonu olduğu için diğerinde ise mahkeme kararıyla eski adı 1.Lig, yeni adı Süper Lig'de yoluna devam etti.

Kupa başarıları

Bursaspor tarihindeki ilk önemli başarısını 1969-1970 sezonunda yaşadı. O zamanki adıyla Federasyon Kupası final maçında Eskişehirspor'u 1-0 yendi. İkinci maçta 2-0 yenilince kupayı kazanamadı ancak, Başbakanlık Kupası maçı oynamaya hakkını elde etti. Fenerbahçe'yi 1-0 yenen Bursaspor, böylece 1. Lig tarihindeki ilk önemli başarısına imza attı. 1973-74 sezonunda tekrar Türkiye Kupası finaline çıkan Bursaspor Fenerbahçe'ye 3-0 yenildi. Başbakanlık Kupası finalinde ise Beşiktaş'a 3-2 yenildi. Fakat kupa finalisti olduğu için Avrupa Kupa Galipleri Kupası'na katılmaya hak kazandı. Bursaspor çeyrek finale kadar yükselip Avrupa 5.'ciliği elde etti.

İlk ve tek kupa şampiyonluğu

Son 5 haftasına lider girdiği 1979-80 sezonunu aldığı 3 yenilgi ve 2 beraberlikle lig dördüncüsü olarak tamamlayan yeşil beyazlı ekip Cavit Çağlar'ın başkanlığında 1985-86 sezonunda ilk kez Federasyon Kupası'nı kazanmayı başardı. Atatürk Stadı'ndaki finalde Altay'ı Mihaily Tulipan ve Beyhan Çalışkan'ın golleriyle 2-0 yenen Bursaspor kupaya uzanırken, Cumhurbaşkanlığı Kupası öncesi, kötü bir olayla sarsıldı. Macar futbolcu Mihaily Tulipan, Apolyont Gölü'nde sandal gezintisi yaparken ailesi ile birlikte boğuldu. Bu olaydan sonra Bursaspor kupa maçında Beşiktaş'a uzatmada 2-1 yenildi.

Avrupa şampiyonuna elendi

1986-87 sezonunda Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda ilk turunda Hollanda'nın Ajax takımına elendi. Ancak Ajax'ın o sezon Avrupa şampiyonu olması unutulmamalı. 1991-92 sezonunda Federasyon Kupasında finalde Trabzonspor ile tarihe geçen iki maç oynadı. İlk maçta Bursa'da rakibini 3-0 yenen Bursaspor, ikinci maçta skoru 1-1'e getirmesine rağmen maçı 5-1 kaybedince avucunun içindeki kupayı rakibine kaptırmış oldu.

16 Mayıs 2010 unutulur mu?

3 Haziran 2015'te Galatasaray ile Atatürk Stadı'nda oynanan Ziraat Türkiye Kupası finalinde 1-0 öne geçmesine ve skoru 2-2'ye getirmesine rağmen maçı 3-2 kaybeden Bursaspor, taraftarının önünde ikinci kez kupa kaldırma şansını kullanamadı. Bursaspor 16 Mayıs 2010'da ise Süper Lig'de şampiyon olarak Türk futbol tarihini yeniden yazdı. Ülkemizi Şampiyonlar ligi'nde temsil eden ve üst üste 5 yıl Avrupa kupalarında boy gösteren yeşil beyazlılar bugünlerde yeniden yuvası olan Süper Lig'e dönebilmenin hasretini yaşıyor.

Kaynak: Erdal Akçay

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.