Hava Durumu

Bursa'da bu kış kömür yakmak yok

Doğalgaz hattının geçtiği 346 mahallede bulunan konut ve sanayilerde kömür yakma yasağı başladı. Kararın yerinde olduğunu belirten Çevre Mühendisleri Odası Şube Başkanı Sevim Yürüten, denetimlerin sıkı bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2021 09:44
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2021 09:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Bursa'da bu kış kömür yakmak yok

Bursa'daki hava hava kirliliğini azaltabilmek amacıyla İl Mahalli Çevre Kurulu'nun (İMÇK) aldığı 'kömür yasağı' kararı doğrultusunda bu kış; Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Kestel, Gürsu, İnegöl, Mudanya, Gemlik, Orhangazi, İznik ve Yenişehir'de doğalgaz hattının geçtiği toplam 346 mahallede sıvı ya da katı yakıt yakılamayacak. İl Mahalli Çevre Kurulu'nun 2019 yılında aldığı, doğalgaz hattının geçtiği yerlerde katı ve sıvı yakıt kullanımını sonlandıran 'kömür yasağı' kararı 1 Kasım 2020'de hayata geçmesi bekleniyordu. Ancak, pandemi nedeniyle Haziran 2021'e ötelenmişti. Uygulanmaya başlayan kararla bu kış; Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Kestel, Gürsu, İnegöl, Mudanya, Gemlik, Orhangazi, İznik ve Yenişehir'de doğalgaz hattının geçtiği yerlerde sıvı ya da katı yakıt yerine doğalgaz, güneş, jeotermal, ısı pompaları, yenilenebilir enerji kaynakları kullanılabilecek.

ŞEHRİN HAVA KALİTESİ ARTACAK

Bu kararın uygulanmaya başlanmasıyla şehrin hava kalitesine olumlu etkisi olacağını kaydeden Çevre Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Sevim Yürüten, "Sanayi ve ısınma amaçlı kullanılan katı yakıtlar, endüstriyel emisyonlar, trafikteki taşıtlardan kaynaklı egzoz emisyonları gibi pek çok faktör Bursa'nın hava kalitesini olumsuz etkiliyor. Bu yasağın uygulanması ile birlikte 1 yıllık süreçte toplanacak verilerle kararın etkisinin ne derece olduğunu daha net göreceğiz. Kömür, özellikle toz emisyonları açısından çok kirletici bir yakıt. Paris İklim Anlaşması konuşulurken, katı yakıtlardan vazgeçmeliyiz, temiz yakıtlara, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeliyiz. Enerji verimliliği çalışmaları hızlandırılmalı. Bunu konutlarda da sanayide de gerçekleştirmemiz lazım. Kararın uygulanıp uygulanmadığı ise ilgili kurumlarca denetlenmeli. Doğalgaz tesisatı döşetecek hanelere de devlet eliyle destek olunmalı" diye konuştu.

SANAYİDE DE DÖNÜŞÜM...

Sanayilerde ise katı ve sıvı yakıtla çalışan yeni yakma tesisi kurulmasına izin verilmeyeceğini anlatan Yürüten, "Alınan karar Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Kestel, Gürsu ve İnegöl'ü bağlıyor. Kararla doğalgaz hattının geçtiği yerlerde katı yakıtla çalışan kömür kazanlarından akışkan yataklı kazanlarda ekonomik ömrü tamamlayıncaya kadar kazanın kullanımına izin veriliyor. Ancak ekonomik ömrün ekspertiz raporunun Valiliğe sunulması şart koşuluyor. Bu yakma sistemlerinin haricinde belirlenen ilçelerde katı ve sıvı yakıtlı yakma tesislerinin 1 Ocak 2022'ye kadar alternatif temiz yakıta geçmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

MERKEZDE 40 KAZAN

Kararda yer alan 'ekonomik ömrünün raporla ispatlanması' kısmının kaldırılıp, bu tür yakıtlardan tamamen uzaklaşmanın şart olduğunu kaydeden Yürüten, "Paris İklim Anlaşması'na baktığımızda oradaki en önemli nokta 'fosil' yakıtlardan uzaklaşmak. Dolayısıyla İMÇK kararıyla akışkan yataklı kazanlardan da kömür yataklılardan da uzaklaşmamız gerekiyor. Sanayide kullanılan bu kazanlarla ilgili yeni bir karar alınıp 'ekonomik ömür' kısmı kaldırılmalı. Sadece Bursa merkezde 40 tane kömür kullanılan kazan var. Bu, şehre ciddi bir kirlilik yükü. Kömürün özellikle toz emisyonları açısından kirleticiliği bulunuyor. Artık bu kazanlar özellikle merkezde olmamalı" dedi.

TEMİZ HAVAYA İHTİYAÇ VAR

Bursa'da hava kirliliğinin ciddi boyutlarda olduğunun altını çizen Yürüten, "Son 7 yılda kirlilikte düşüş söz konusu ancak toz, azot dioksitlerin değerleri yüksek. Alınan tedbirler yetersiz kalıyor. Bursa gibi sanayi şehirlerinde hava kalitesi istasyonlarında sadece temel kirleticilerin ölçümleri yeterli değil. Hava kalitesi ölçüm istasyon sayıları artırılmalı. Merkezde taksi ve dolmuşlar elektrikli araçlara geçmeli. Özellikle merkezde ve İnegöl'de ciddi bir hava kirliliği söz konusu. Şehrimizde hava kirliliğine bağlı solunum yolu hastalıkları artıyor. Bir an önce bunun önüne geçmeliyiz. Çünkü temiz havaya ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

Derya Demir Pımar

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.