Hava Durumu

Ak pelikanların göçü büyüledi

Ak pelikanların göçü bu yılda görüntülendi. Doğa Fotoğrafçısı Alper Tüydeş, her yıl takip ettiği büyük ak pelikan göçünü bu yıl da fotoğraflamayı başardı.

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2021 09:47
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2021 09:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Ak pelikanların göçü büyüledi

Ak pelikanların göçü bu yılda görüntülendi. Doğa Fotoğrafçısı Alper Tüydeş, her yıl takip ettiği büyük ak pelikan göçünü bu yıl da fotoğraflamayı başardı.
Kocaçay Deltası, Manyas ve Uluabat Göllerinde arazi çalışmalarını sıklaştıran Tüydeş elde ettiği verileri de uluslararası kuş gözlem platfromlarında ve halkalama istasyonları ile paylaşıyor.

Bahar göçüyle birlikte pek çok göçmen kuş gibi pelikanların da güneyden kuzeye göç ettiğini belirterek, "Ak Pelikanlar kışı Afrika'da geçirdikten sonra her yıl binlerce kilometre uçarak Romanya Tuna Nehri Deltasına gidiyorlar. Ve bu göç yolculuklarında Hatay'dan ülkemize girip Kapıdağ Yarımadası üzerinden Trakya'ya geçerek Bulgaristan üstünden Romanya'ya ulaşıyor. Genelde güzergahları aynıdır ve hiç değişmez. Çok nadir İstanbul ve Çanakkale Boğazını kullanırlar. Ortalama 45 bin pelikan bahar göçünde bu güzergahtan göç ediyor. Sürüler parça parça ve en az bin ile 9 bin pelikandan oluşabiliyor. Ve bu hayvanların konacakları taşkın alanları tarım başta olmak üzere çeşitli şekillerde yok edildiği için artık çok alternatifleri yok. Bu alanları korumalıyız" dedi.


Görüntüleri Manyas Kuş Cennetinde çektiğini belirten Tüydeş, "2014 yılından beri pelikanları bölgede takip ediyorum. Nerelere konuyorlar, nerelerden geçiyorlar. En çok nerede besleniyorlar. Hatta bu çalışmaların sonucunda Doğa Derneği ve Karacabey Belediyesi işbirliği ile 2 yıl pelikan göçü izleme etkinliği bile yaptık. Binlerce sürüye şahit oldum ama hayatımda ilk onlara bu kadar yaklaştım. Adeta aralarında kaldım. Doğanın bana büyük bir lütfu oldu o anlar. Hayatım boyunca unutamam" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.