Hava Durumu

Ulaştırma Bakanı Yıldırım: 4,5 G yarından itibaren şehir merkezlerinde çekecek

null

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2016 12:04
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2016 12:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Ulaştırma Bakanı Yıldırım: 4,5 G yarından itibaren şehir merkezlerinde çekecek

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bu gece geçilecek 4,5 G ile ilgili açıklamalarda bulunuyor. Yıldırım, '4,5 G yarından itibaren şehir merkezlerinde çekecek. Türkiye'nin her yerinde çekmesi biraz zaman alacak' dedi.



Gazetecilere açıklamalarda bulunan Yıldırım, "Biz bu akıllı cihazlara ülke olarak büyük paralar yatırıyoruz. O yüzden gerek 3G gerek 4,5 G'de yerli ve millileştirme konusuna özel bir önem verdik. Özellikle arge lab.kurulması bu konuda araştırmacıların istihdam edilmesi bu ihalenin ön şartlarından bir tanesiydi.' dedi.

Yıldırım, '4,5 G yarından itibaren şehir merkezlerinde çekecek. Türkiye'nin her yerinde çekmesi biraz zaman alacak' diye konuştu. Bakan Yıldırım şu açıklamalarda bulundu: "İletişim yollarının bir kısmı yerin altından bir kısmı da  yerin üstünden gelecek. Telefonu açtığında çekiyorsa o iletişim yolu var demektir.

Eskiden 2G'de SMS ve ses vardı sadece, 3G gelince internet çalışmaya başladı. Biraz uzun filmler ve yazılar olunca uzun sürede gelmeye başlayınca millet de karınca hızı ile internet demeye başladı. Hız ihtiyacı arttı ve arkadaşlarımız çalışmaya başladı. Demek ki iletişim yolları yeterli gelmiyor. Bunun üzerine yolların şerit sayısını artırmaya karar verdik.

"5G'YE BİR ADIM DAHA YAKLAŞIYORUZ"

Yarından itibaren hizmete girecek olan 4.5G ile birlikte 10 kata kadar hız artışı olacaktır. 4.5G'nin en önemli özelliği cep telefonundan veri, doküman gibi bilgilerin nakledilmesinde hızın artmasıdır. Bu birinci husus. İkinci husus da 4.5G ile birlikte 5G'ye bir adım daha yaklaşmış oluyoruz. Yarın Türkiye'nin her yerinde sınırlı da olsa 4.5G hizmetini vatandaşlar alabilecekler. Faal 4.600 civarında istasyon var. Aktif hale getirilmek üzere de 13 bin 302 baz istasyonu kurulmuş durumda. Önümüzdeki aylarda bu süratle yayılacak.

"BUGÜNDEN YARINA HER YERDE ÇEKECEK DİYE DÜŞÜNMESİNLER"

2023'e geldiğimizde 4.5G nüfus olarak yüzde 95'i kapsamış olacak. Bugünden yarına her yerde 4.5G çekecek diye düşünmesinler bunun zamanı var. Hız artırımını sadece verilerin gönderilmesi, alınmasına faydası yok. Asıl faydası, ekonomiye, büyümeye ve kalkınmaya yönelik olacak. Zaman artık paranın önüne geçti. Zamanında erişilemeyen bilgi sizin birçok fırsatı kaçırmanıza neden olabilir. Ekonominin daha fazla büyümesi ve gelişmiş dünyaya entegrasyonumuzun sağlanması bakımından da önemli bir adımdır. Bu 4.5G ile ilgili süreç geçtiğimiz yıl içerisinde hızlandı, 26 Ağustos'ta ihalesi gerçekleşti. KDV'si ile birlikte hazine 4 milyar euro kazanç elde etti.

Bu sürecin tamamlanmasında benden önceki bakan arkadaşlarımın da gayretleri oldu. 4.5G 'nin bir faydası da bilgi ve iletişim teknolojilerinde yerlileştirme ve millileştirme yönünde olacak. Bu teknolojinin yerlilik payı artırılmakla millileştirilmesi yönünde de bilgi iletişim yönünden katkı sağlanacak.

'ULAŞIMDA HIZ FELAKET, BİLİŞİMDE HIZ BEREKETTİR'

Ulaşımda hız felaket, bilişimde hız berekettir. İletişimde bereketi artırmak için elimizden gelen bütün imkanları kullanmaysa devam edeceğiz. Bunun bir adım sonrası 5G'dir.

'CEPLERİ YAKABİLİR'

Burada hız çok yüksek, gençlere bir uyarım cepleri yakabilir. Denetimli olmakta fayda var. Ne kadar yüksek hızla gidersek aynı zamanda fatura da o kadar yüksek olur. Onun için herkes kendisi karar verecek. Ya hızdan fedakarlık yapacağız ya da kota ile buna engel olacağız.

'TEDBİR ALINMALI'

Bundan sonra yatırımlarımızı geleceğe teknolojiye yapacağız. Mevcut akıllı cihazların yarıya yakını 4.5G'ye uyumlu durumda. Diğer kısım cihazlara sahip vatandaşlar için de yeni akıllı cihazlar gerekecek. Bir yandan da yerli cep telefonunlarının Türkiye'de imal edilmesi konusunda da tedbir almalıyız. Bu tedbirlerin ne olacağı konusu da önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

'YIL SONUNA KADAR NÜFUSUN YÜZDE 80'İNE ULAŞILACAK'

Bu teknolojinin Tüm Türkiye'ye yayılması tabiki zaman alacak ama şehir merkezlerinde 4.5G kullanılabilecek. 2023 yılında da ülkemizin tamamında kullanılacak. Kullanılmaya başlandığı anda sınırlı sürede bu yılın sonuna kadar bütün şehir merkezlerinde çekecek. Bu da nüfusun yüzde 80'ine tekabül etmektedir.

Ülkenin her tarafına, kırsala bu teknolojinin yansıması zaman alacak. Bunun ileri tarihi de 2023. Peyderpey yapılacak bu çalışmalar. Sektör kendi içinde zaten yarış dışı kalmamak için rekabet ediyor. Bu iyi bir şey. Bunun bizim işimizi kolaylaştıracağını düşünüyorum.

Asıl sorun geçmişten beri devam eden aynı amaca yönelik yatırımların her işletmeci tarafından müstakil yapılması. Baz istasyonlar görsel kirlilik oluşturuyor. Kapsama alanı olmayan yaklaşık 2000 yerleşim yerinde ortak altyapı kullanım mecburiyeti getirdik ve bu altyapı kuruldu. 4.5G'de de kırsal kesim için bunun aynısını devam ettireceğiz.

Hız artınca siber saldırılar da artıyor. Sadece siber saldırılara karşı tedbir almak da yetmez. Siber caydırıcılığa da ihtiyaç var. Onun için de çalışmalar yapılıyor.

Fiber altyapıda gelecek yıllardaki iletişim trafiğini dikkate aldığımızda bu yetmeyecek. Onun için mutlaka fiber altyapısını geliştirecek çalışmalara hız vermemiz gerekiyor. Bu yıl itibariyle fiber yatırımına hız vereceğiz.

Nüfusu 10 binin altında olan yerlerde ortak yatırım şartı getiriyoruz. İlçelerde, beldelerde herkes ayrı ayrı baz istasyonu kurmayacak. Bir tane kurulacak ve ondan herkes hizmet alacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.