Hava Durumu

Teknolojik ürünlerde cayma hakkı kaldırıldı

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre artık cep telefonu, bilgisayar, tablet ve akıllı saatlerde cayma hakkı kullanılamayacak. Keyfi iadenin kaldırıldığı düzenleme 1 Ekim'de yürürlüğe girecek.

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2022 16:39
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2022 16:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Teknolojik ürünlerde cayma hakkı kaldırıldı

Ticaret Bakanlığı tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde yeni düzenlemeler yapıldı. Online gerçekleştirilen alışverişlerdeki iade işlemlerine kısıtlamalar getirildi.  Yapılan düzenlemenin ardından karar 1 Ekim 2022'de yürürlüğe girecek.

Tüketiciler artık kargolarının iade ücretini kendisi karşılamak zorunda olacak.  Satın alınan cep telefonu, akıllı saat, tablet, bilgisayar ve drone gibi teknolojik ürünlerde cayma hakkından faydalanılamayacak.  

Yeni yönetmelikte bulunan ilgili düzenlemeler şu şekilde:

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan "on" ibaresinden sonra gelmek üzere "dört" ibaresi ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Tüketici, ön bilgilendirmede kararlaştırılması ve satıcının öngördüğü taşıyıcı ile iadesinde tutarına yer verilmesi halinde teslim masraflarını geçmemek üzere iade masrafını karşılamakla yükümlüdür. Ancak, tüketiciye teslim edilen malın Kanunun 8 inci maddesi kapsamında ayıplı olması durumunda tüketici iadeye ilişkin masraflardan sorumlu tutulamaz. Tüketicinin talep etmesi halinde iade masrafı, kendisine iade edilecek mal veya hizmet bedeli ile teslimat masraflarından mahsup edilebilir."

MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bentler eklenmiştir.

"ı) 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre tescili zorunlu olan taşınırlar ile kayıt veya tescil zorunluluğu bulunan insansız hava araçlarına ilişkin sözleşmeler.

i) Tüketiciye teslimi yapılmış olan cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlara ilişkin sözleşmeler.

j) Canlı müzayede şeklinde açık artırma yoluyla akdedilen sözleşmeler.

k) Tanıtma ve kullanma kılavuzunda satıcı veya yetkili servis tarafından kurulum veya montajının yapılacağı belirtilen mallardan kurulum ya da montajı yapılanlara ilişkin sözleşmeler."

Artık Tüketici satın aldığı ürünleri, kendi isteğine bağlı sebeplerden dolayı iade edemeyecek.

Yeni düzenlemeyle birlikte iade veya değişim gibi durumlarda ürünü kargoya vermek için artık 14 günlük süreniz olacak.

Ödemenin kredi kartı ile yapılması durumunda kart sağlayıcıları, artık satıcı, sağlayıcı veya aracı hizmet sağlayıcı tarafından aktarılan tutarı kendilerine ulaşmasını takiben kart sahibinin kullanılabilir limitine tek seferde ilave etmekle yükümlü tutulacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.