Hava Durumu

Dövizini bozduran parasını nereye koydu?

Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatlarında son üç haftadaki sert düşüş, “para nereye gidiyor” sorusunu da beraberinde getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 02.12.2022 17:25
Haber Güncellenme Tarihi: 02.12.2022 17:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Dövizini bozduran parasını nereye koydu?

Döviz mevduatlarda geçen hafta 5,5 milyar dolar, son üç haftada 12,2 milyar dolarlık düşüş oldu. Dövizden TL'ye geçen paranın nereye gittiği sorusuna yanıt aranırken, TL mevduat ve Borsa İstanbul öne çıkıyor.

Altın/dolar ve Euro/dolar paritelerinin etkisinden arındırıldığı yerlilerin yabancı para mevduatı geçen hafta 5,5 milyar dolar, 4-25 Kasım’ı kapsayan üç haftada 12,2 milyar dolar azaldı. Yerlilerin toplam döviz ve altın mevduatı 204,9 milyar dolara geriledi.

Yerlilerin yabancı para mevduatlarında geçen hafta kaydedilen 5,5 milyar dolarlık düşüş, şubat ayından bu yana bu hesapta kaydedilen en sert düşüş oldu.

TL MEVDUATA MI GİTTİ?

Döviz mevduatın azaldığı, TL kredilerin de 58,7 milyar TL arttığı, döviz kredilerin yatay seyrettiği geçen hafta TL mevduatın artması beklenirdi ancak TL mevduat geçen hafta 19,5 milyar TL azaldı.

Bu dönemde dikkat çeken gelişme Merkez Bankası’ndaki kamu mevduatında görülen 128,5 milyar TL’lik yükseliş oldu. Bu durum, vergi ve SGK ödemelerinin yanı sıra tahvil ihaleleri yoluyla piyasada paranın bir kısmının geçen hafta Hazine’ye kaydığına işaret ediyor.

Üç haftalık olarak bakıldığında ise yabancı para mevduatlar 12,2 milyar dolar (yaklaşık 227 milyar TL) azalırken TL mevduatta 244,2 milyar TL’lik artış oldu.

Söz konusu üç haftada TL krediler 151,1 milyar TL, kamu mevduatı 96,4 milyar TL arttı.

Üç haftalık veriler, son haftalarda artan faizlerin de etkisiyle TL mevduata geçiş olabileceğine işaret ediyor.

Kur korumalı mevduat ise geçen hafta 6,4 milyar TL arttı ancak son üç haftada 2,1 milyar TL azaldı. Rakamlar, döviz kurlarının sabit seyretmesi ve KKM’de faizin düşmesi nedeniyle bu ürüne dönük ilginin azaldığını, dövizden KKM’ye geçiş olmadığını gösteriyor.

BORSAYA MI GİDİYOR?

HSBC Portföy Başekonomisti İbrahim Aksoy, bugünkü bülteninde, dövizden çıkan paranın TL mevduat ve borsaya yöneldiğini yazdı.

Aksoy yazısında, “Merkez Bankası'nın (TCMB) Hazine ile olan protokol kapsamındaki olası döviz satışları ve bireylerin dövizden çıkarak TL mevduat ve borsaya yönelmelerinin etkisiyle TL'de görece stabil seyrin kısa vadede devam edebileceğini öngörüyoruz” yorumuna yer verdi.

“Bu durum 5000 puanın üzerine çıkan BİST 100 endeksinde, döviz kurunun stabil seyrinden memnun olmayan yatırımcıların dövizden borsaya geçmeye devam edebileceğine ve endekste yükselişin sürebileceğine işaret ediyor. TL ve hisse senedi piyasasında birbirini besleyen birer süreç yaşandığını görüyoruz” diyen Aksoy şöyle devam etti:

“Bireylerin TL mevduat artış hızı geçen hafta yavaşlamış olsa da halen döviz mevduatındaki azalmanın bir kısmının TL mevduata gittiğine işaret ediyor. Diğer yandan, hisse senetleri piyasasında yatırımcı sayısındaki artış düşünüldüğünde, bu tutarın bir kısmının da borsaya girdiği açık.”

Aksoy ayrıca, ithalat ödemesi ihtimaline işaret ederek “Kur korumalı mevduat ürününün toplam büyüklüğünde geçen hafta önemli bir değişim olmaması ve bankaların yurtdışı muhabir bankalarındaki döviz varlığının geçen hafta 2 milyar dolar düşerek 17,7 milyar dolara gerilemesi şirketler döviz mevduatında azalan tutarın dış borç ve ithalat ödemeleri için kullanılmış olabileceğine işaret ediyor” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.