Hava Durumu

Atık malzeme ile 12 ton basınca dayanıklı beton boru ürettiler!

Malatya’da İnönü Üniversitesinde görevli 5 kişilik bir ekip, atık malzemeler kullanarak 12 ton basınca dayanıklı beton boru üretti.

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2023 10:39
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2023 10:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Atık malzeme ile 12 ton basınca dayanıklı beton boru ürettiler!


  Yaklaşık 4 ay önce lisansüstü öğrencilerinde katkılarıyla 30 tonluk basınca dirençli harçlar ile duvar geliştiren İnönü Üniversitesinde görevli Doç. Dr. Müslüm Murat Maraş bu sefer de atık malzemeler kullanılarak 12 ton basınca dayanıklı beton boru üretti. 


  Dünyada yüksek dayanımlı kendi ortamında kimyasal, asit ve sülfat ortamlarında kendini onarabilen mekanizma  ilk kez Türkiye’de üretilmiş oldu. 


  Dünya altyapı teknolojisinde yeni bir çığır açması beklenen aynı zamanda çevre dostu olan projenin altyapı çalışmalarındaki maliyeti ciddi oranda aşağı çekmesi bekleniyor. 
 
  “12 tona kadar basınç altında dayanım yakalamayı başardık” 


  Gerçekleştirilen üretimi çelik liflerle destekleyerek yapının esnek bir davranış sergilemesini sağladıklarını ifade eden İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencisi Erkay Kutlusoy, "Gerçekleştirmiş olduğumuz ürün yüksek dayanım performansı sergilemektedir. Standart üretimlerle kıyaslandığında yüzde 50 daha fazla dayanım artışı elde etmiş bulunmaktayız. Aynı zamanda dünyada sudan fazla en çok kullanılan malzemenin beton olduğunu düşünülecek olursak bizim gerçekleştirmiş olduğumuz üretim atık malzeme esasına dayanması dolayısıyla oldukça ekonomik olmaktadır. Gerçekleştirmiş olduğumuz üretimi, çelik liflerle destekleyerek yapı altında daha esnek bir davranış sergilemesini sağlamaktayız.  Buna bağlı olarak üretimimiz performans ölçütleri değerlendirildiğinde standart üretimlere kıyasla oldukça uzun ömürlü olmaktadır. Dayanım ölçütlerimiz değerlendirildiğinde 12 tona kadar basınç altında dayanım yakalamayı başardık. Standart üretimlerin 8 ton olması dolayısıyla yüzde 50’lik bir artış söz konusu olmaktadır.” dedi. 




 
  “Çimentolu betona alternatif olarak yeni nesil çimentosuz beton ürettik” 


  Proje ekibinde yer alan Suriye uyruklu Baraa Rihavi ise “İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Mekanik Bilim dalı yüksek lisan öğrencisiyim. Bu çalışmada karbondioksit salımlarına sebebiyet veren çimentolu betona alternatif olarak yeni nesil çimentosuz geopolimer beton ürettik. Bu üretmiş olduğumuz geopolimer beton altyapı projelerinde uygulanmasını sağladık. Projede emeği geçen hocalarıma ve büyükşehir belediyesi görevlilerine ayrıca teşekkür ediyorum“ ifadelerini kullandı 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.