Hava Durumu

Dünyanın ilk restoranı bakın nerede açıldı!

Dünyada ilk restoranın ne zaman ilan edildiğine dair iki iddia bulunuyor. Tarihi kayıtlarda geçen ilk restoran 1766 yılında Fransa’da ortaya çıktığı belirtilir. Ancak National Geographic’in iddiasına göre ilk restoran, 1280 tarihinde Çin’de yer alıyor ve Marco Polo tarafından aktarılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 08.01.2023 22:13
Haber Güncellenme Tarihi: 08.01.2023 22:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Dünyanın ilk restoranı bakın nerede açıldı!

Dünyada ilk restoranın ne zaman ilan edildiğine dair iki iddia bulunuyor. Tarihi kayıtlarda geçen ilk restoran 1766 yılında Fransa’da ortaya çıktığı belirtilir. Ancak National Geographic’in iddiasına göre ilk restoran, 1280 tarihinde Çin’de yer alıyor ve Marco Polo tarafından aktarılıyor.

Yemek pişirme sanatının başlangıcı Mezopotamya’da görülüyor ve daha sonra Çin ile Anadolu mutfakları gibi kültürlere ayrılıyor. Mutfak kültürleri birbirlerini etkilemeye devam ederek günümüz yemek pişirme sanatlarını oluşturuyor. Çin mutfağı, Japon ve Kore mutfak kültürünü etkilerken, Mezopotamya, Anadolu ve Fransa mutfağını etkiliyor.

Restoranlar bugünkü konseptinden farklı olarak tamamen zenginlere hizmet veren mekanlar olarak ortaya çıkmıştı. Tarihi kaynaklara göre ilk restoran kavramı 1700’lü yıllarda Fransa’da ortaya çıkıyor.

Boulanger sağlığa iyi geldiğini düşünerek çorbalarını restoran konsepti adı altına satmaya başladı. Ancak bu gelişme herkes tarafından kabul görmedi.

Fırıncılar loncası ve aşçılar loncası gibi tüm yemek grupları bu duruma karşı çıkarak uygun görmediklerini belli ettiler.

Boulanger ise işini yasallaştırarak devam ettirdi ve bugün her yerde gördüğümüz restoranın ilk temelini attı.

Ancak bazı kaynaklara göre ilk restoranın Çin’de açıldığı söylenir. Marco Polo Çin’de bulunan restoranların tıpkı bugün gibi o zaman da menülü ve garsonlu olduğunu söyler. Ancak başka kaynağa göre ise ilk restoranın kurulmasını sağlayan kişi olarak Mathurin Roze de Chantoiseau gösterilir.

Dünya  7 saat önceMeksika'da iki tren çarpıştı!Dünya  7 saat önceÇin'de kamyon cenaze konvoyuna çarptıDünya  8 saat önceParis'te sarı yelekliklerden protestoDünya  16 saat önceTunus’ta Avrupa'ya geçmeye çalışan 230 göçmen ...Dünya  1 saat önceDünyanın cehennemi yaşadığı yıl 536!Dünya  21 saat önceRusya ateşkese devam edecek

Fakat Chantoiseau ile Boulanger’in birbirlerine karşı çıktığı da iddialar arasında bulunuyor. Chantoiseau yine 1766’da besleyici bir reçete ile Paris’te restoran açar, ancak tarih kitaplarında Boulanger’a değinilir. Tıpkı Edison ile Tesla’da olduğu gibi.

Türkçe'de kullanılan lokanta sözcüğü ise lokal ile aynı kökten gelir. Türk yemeklerinde, Osmanlı döneminde günlük hayatta geleneksel yemek aşçıları, esnafı, kebapçıları ve köftecileri bulunurdu.

Türkiye’de bilinen ilk restoran ise 188’de İstanbul’da Galata’da hizmet veren Viktorya’dır. Daha sonra adı Abdullah Efendi olarak değiştirildi. Restoranda birçok yemek aynı anda satılır, kadınlara ayrı oturma yeri, devlet büyüklerini ağırlama yeri ve içki satışı da bulunuyordu. Bugünkü adı ise Hacı Abdullah olarak değiştirildi ve daha çok Osmanlı yemekleri yapılıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.