Hava Durumu

Onuralp Özalp: Türkyılmaz arazisini nasıl büyüttü?

Gazeteci Onuralp Özalp, Bursa Duysun'da yayınlanan yazısında, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz hakkındaki iddiaları dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2022 12:34
Haber Güncellenme Tarihi: 06.09.2022 13:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Onuralp Özalp: Türkyılmaz arazisini nasıl büyüttü?

Gazeteci Onuralp Özalp, Bursa Duysun'da yayınlanan yazısında, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz hakkındaki iddiaları dile getirdi. 

İşte yayınlanan o yazının tamamı;

"Mudanya’da son bir ay içerisinde üst üste 2 kez sel baskını yaşandı. Sel baskınının olmasının en büyük nedenlerinden biri Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda olan altyapının yetersiz kalmasıydı. Bunda herkes hemfikir.

Son olarak; 1 Eylül 2022 tarihinde yayınladığım, “Mudanya Belediyesi’nin hiç mi suçu yok?” başlıklı yazımda aslında bahsetmiştim. Büyükşehir Belediyesi kadar ilçe belediyesinin de ihmallerinin olduğunu…

Okumayanlar ve tekrar okumak isteyenler buraya tıklayabilir.

Ve bir de o yazıda bugün yazacaklarımın ipuçlarını vermiştim.

Şimdi o eski dosyaları açmanın vakti geldi…

Hatırlar mısınız Mudanya Belediyesi’nde 2016 yılında bir VIP araç krizi olmuştu.

Şimdi o VIP araç krizinin arkasında ne olduğunu açıklıyorum…

****

Güzelyalı Eğitim Mahallesi ile Güzelyalı Burgaz Mahallesi’ni bölen bir dere var.

İsmi Çakaldere…

Çakaldere’nin yatak yolu o kadar çok değişti ki, artık neresi doğru, neresi yanlış bilinmiyor.

Bu dere ne ıslah ediliyor ne de düzenleniyor…

Bir gün, bir baktım ki, çocukken oynadığım derenin üzerine bina yapılmış!

Evet, bildiğiniz binayı derenin üzerine yaptılar. Hem de resmi olarak yapıldı. (Neymiş, adamın kendi yeri olduğundan dolayı, dere de zaman içerisinde yer değiştirdiği için Çakaldere’nin kendi arazisine girmesi, yer sahibini ilgilendirmezmiş. Haritaya bakar, ruhsatı alırmış.)

Neyse, normalde dere yatağandan 12 metre ötesi yapılaşmaya açılması gerekirken, resmi haritadakine göre yapıldığından bazı binalarla Çakaldere arasında 3 metreye kadar inen bölümler var. Burgaz Mahallesi’nde, Kerpiçlik diye tabir edilen bölgeye giderseniz ne demek istediğimi anlayacaksınız.

****

Neyse bahsedeceğim yer ise tam bu bölgede Eğitim Mahallesi kısmına kalıyor.

Yani derenin öbür tarafı.

1985 Ada / 1 ve 2 parsel…

Buraya şu anda baktığınızda zeytinlik olduğunu göreceksiniz. Fakat, Güzelyalı Belediyesi’nin hazırladığı imar planlarıyla burası yapılaşmaya açıldı. Bu nedenle buraya arazi diyeceğim.

*****

Sözünü ettiğim arazi Türkyılmaz ailesine ait.

Evet, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın babasından kendisine ve kardeşlerine kalan bir miras…

Göynüklü’yü Güzelyalı’ya bağlayan yolun 100 metre batısında, Güzelyalı Hızlı Feribot İskelesi’nin 650 metre güneyinde ve toplamda 9530,28 metrekare…

Büyükşehir Belediyesi’nin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı’nda parsel, 250 kişilik orta yoğunlukta meskun konut alanında, park alanı ve kanal alanında bulunuyor.

İlçe belediyesinin 1/1000 ölçekli Güzelyalı Uygulama İmar Planı’nda ise ayrık nizam 5 katlı konut alanı olarak gözüküyor.

9530,28 metrekare büyüklüğündeki bu arazinin;

Konut Alanı: 5084.38 metrekare, yani yüzde 53.35’ine konut alanı yapılabiliyor. (254 kişilik)

Park Alanı: 2319.83 metrekare, yani yüzde 24.34’ünü park alanı olarak terk etmeli.

Dere: 839.59 metrekare, yani yüzde 8,81’lik kısmı dere yatağında kalmalı.

Yollar: 1286.48 metrekare yani yüzde 13.50’si yol olarak bırakılmalı….

*****

Vay arkadaş…

Yani diyorlar ki, arazimizin yüzde 46.65’i boşa gidiyor. Buraya 5 katlı bina yapacağız ama terk ettiğimiz alanı nasıl azaltabiliriz.

Mudanya Belediyesi’ne başvuru yapılıyor.

23 Mart 2016’da bir rapor hazırlanıyor.

Bursa İli -Mudanya İlçesi, Güzelyalı Eğitim Mahallesi H21BC4C-H21B14C3D paftalar, 1985 ada 1 parsel 1/1000 ölçekli Güzelyalı Uygulama İmar Planı Revizyonu Değişikliği Açıklama Raporu…

Bu raporda özel olarak sadece buraya ait bir imar planı değişikliğinden bahsediliyor.

Nasıl değiştirirsek arazimiz büyür, diyorlar ve bu rapor hazırlanıyor.

Tabi rapor hazırlanırken BUSKİ’den de görüş alınıyor.

3 Şubat 2016 tarihli 2768 sayılı Adnan Türkyılmaz’ın (Hayri Türkyılmaz’ın kardeşi) dilekçesine yanıt veren BUSKİ, “Genel Müdürlüğümüzce hazırlanan ‘Güzelyalı Mahallesi Yağmursuyu Avan Projesi’ kapsamında, Çakal Deresi’ne ilişkin proje hazırlanmış olup, onaylı projemiz yazımızın ekinde verilmiştir. Proje kapsamında planlanan hattın büyük bölümünün imalatı yapılmış, ancak bir bölümünde kadastral problem nedeniyle imalat tamamlanamamıştır. İmalatı eksik kalan bu bölümüne ilişkin, ‘Mudanya, Güzelyalı 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı’nda yer ayrılan yol genişliği, dere bandı ile park alanının korunmasının uygun olacağı mütalaa edilmektedir. Söz konusu alanda gerekli genişlikte terklerin tamamlanması sonrasında imalatımız tamamlanabilecektir. Gereğini rica ederiz.”

Yani verilen cevapta istenen değişiklikler uygun görülmüyor, plana uygun şekilde yapılması isteniyor.

Fakat yine de BUSKİ’den olumsuz da olsa görüş alınmış oluyor.

*****

Hazırlanan rapor Mudanya Belediyesi Meclis Gündemine 3 Haziran 2016’da şu şekilde geliyor:

Gündem 21: İmar Komisyonunun 2016/116 Sayılı; Güzelyalı Eğitim Mahallesi 1985 Ada, 1 Parselde plan değişikliği yapılması ile ilgili raporu.

Ve karar:

Güzelyalı Eğitim Mahallesi 1985 Ada 1 Parsele ait imar planı talebinin incelenmesine devam edildiğinden dolayı İmar Komisyonuna iade edilmesine oybirliği ile karar verilmiştir.

****

Raporda ne isteniyordu açıklayayım hemen…

5084.38 metrekare olan konut alanın 5627.9 metrekareye çıkartılmasını… Bu şekilde toplam arazınin yüzde 53.35’lik oranı yüzde 59.05’e çıkartabilir. (281 kişilik olacak.)

2319.83 metrekare, olan Park Alanını 2592.02’ye çıkartılması. Böylelikle yüzde 24.34 olan park alanını da yüzde 27.20’ye çıkartılmış olacak…

Şimdi buraya dikkat!...

839.59 metrekare olan dere alanını 348.23 metrekareye indirmek. Yani dere yatağından çalmak istiyor. Toplam alan üzerindeki yüzde 8,81’lik kısmı bir anda yüzde 3,65’e indiriyor.

Sadece dere yatağından çalmak yeter mi? Tabi ki yetmez… Bir de yoldan çalalım demişler.

1286.48 metrekare olan yol alanını da 962.13 metrekareye indiriyor bu rapor. Yani yüzde 13.50’sini yola terk etmesi gerekirken bu değişiklikle sadece yüzde 10.10’unu yola terk etmiş olacak…

Bu değişiklikle 584 metrekare daha yapılaşmaya açılmış oluyor.

584 metrekare alana bir apartman daha yapılamaz mı?

İmar orada 5 kata kadar izin verdiğine göre ortalama 150 metrekarelik 10 daire daha ortaya çıkar. Bugün Güzelyalı’da en az 1 milyon lira satış bedeli olan dairelerden toplamda 10 milyon daha kazanmış olmaz mı?

Biraz dere yatağından çalılım, biraz da yoldan çalalım, 10 milyon daha paramız olsun!..

Bence bir imzayla kazanabilecek güzel para!..

*****

Gelelim bu işin siyasi boyutuna…

İmar Komisyonunda incelendikten sonra tekrar Mudanya Belediyesi’nin 11 Temmuz 2016 tarihinde meclis gündemine alındı bu konu.

İmar planı değişikliği için oylama yapıldı. CHP’li meclis üyeleri Mahmure Uçar, Mustafa Ay, İlke Özşen, Erdal Aktuğ gibi isimler katılmamıştı.

Oylamada eşitlik sağlanacağını anlayan Hayri Türkyılmaz da oy kullandı.

Fakat, Hayri Türkyılmaz oy kullanamazdı. Çünkü, yasa der ki; belediye meclis üyeleri ve belediye başkanı kendisi veya akrabalarıyla ilgili konularda oy kullanamaz!...

Mudanya İnisiyatif Platformu üyesi olan Eyüp Araz ve Yaşar Kılıç, durumu fark ederek, savcılığa suç duyurusunda bulunuyor.

Mudanya Belediyesi hemen harekete geçiyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilen bu araziyle ilgili kararı geri çekiyor. Karar geri çekilince suç duyurusu da düşmüş oluyor.  

Karar geri çekildikten sonra Eylül ayında aynı şekilde tekrar Mudanya Belediye Meclisi gündemine alınıyor.

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, kürsüden konuyla ilgili yaptığı açıklamada aynen şunları anlatıyor: “Bana söylemediler. Meclise havale edilecek dosyaların kimin olduğu benim için hiç önemli değil. Komisyona havale edilir, doğruysa yapılır, doğru değilse yapılmaz. Hiçbir zaman hiçbir karara asla etki etmedim. Bilseydim zaten oradan yönetimi başkan vekili arkadaşıma bırakırdım. Kaldı ki o gün zaten 10’a 9 gibi bir oranla geçmiş. Hemen öğrendiğim gibi, geriye çektik. Yasal olarak bu yapılacak. Bu garantiyi de verelim. Asla öyle bir şeye izin vermeyeceğimi bilmesini isterim. Gerçekten bilmiyordum.”

Düşünün bir araziniz var. Burada en az 10 daire kazanacak bir hazırlık yaptırıyorsunuz, sonra meclise geldiğinde oy kullanıyorsunuz ve savunmanız sadece bilmiyorum demek mi?

Bunu geçelim!..

Bu konuşmanın ardından MHP’nin çekimser kalmasıyla birlikte rapor oy çokluğuyla reddediliyor.

*****

İşte dananın kuyruğu da burada kopuyor!..

Ekim ayında Başkan Hayri Türkyılmaz, makam aracı istiyor!...

Evet bildiğiniz hikayeye geldik.

Gündem 06: Özel Kalem Müdürlüğü’nün 2016/357 Sayılı; Başkanlık Makamına araç alımı yapılması ile ilgili yazısı.

Karar: Başkanlık Makamında kullanılmak üzere 1 adet VİP Minibüs araç alınması ile ilgili evrakın incelenmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonu - Ulaşım Komisyonuna havalesine oybirliği ile karar verilmiştir.

Ve bir ay sonra 4 Kasım 2016’da yapılan meclis toplantısında Metin Uyanık, Mustafa Ay, Metin Bağcı, İlke Özşen, Mahmure Uçar, Başkan Hayri Türkyılmaz’a alınması istenen VİP makam aracına açık açık ‘Hayır’ oyu kullandı. Zaten imar planındaki değişikliğe onay vermedikleri için kızgın olan Başkan Türkyılmaz, önceden kanunsuzca imzalatılan istifaları işleme sokarak adeta onları meclisten gönderdi.

Peki ya sonra?

*****

Hadi sonrasını da Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’a soralım!...

1985 ada 1 parsel 1/1000 ölçekli Güzelyalı Uygulama İmar Planı Revizyonu Değişikliği yapıldı mı?

Yapıldıysa, ne zaman yapıldı?

Kimler sana ve kardeşlerine miras kalan bu arazide daha fazla bina yapılabilmesi için hem dere yatağının küçülmesini hem de yolların daralmasını sağlayacak bu değişikliğe ‘evet’ dedi?

*****

Son Not!..

Daha önce birçok sefer yazdığım Mudanya Belediyesi’yle ilgili haberlerime şimdiye kadar ne bir yalanlama ne de bir açıklama geldi.

Buna da geleceğini zannetmiyorum.

Her fırsatta bir karış toprağı imara açmadığını vurgulayan (Sanki ilçe belediyesinin göreviymiş gibi), zeytinlikleri koruduğunu anlatan, hırsızlara, haramilere, yalancılara ve hainlere yetimin hakkını yedirmediğini söyleyen Başkan Türkyılmaz, neredeyse 4 yıldır kilitli olan imar planları açıldıktan sonra bu arazideki zeytin ağaçlarını ne yapacak?"

Büyükşehir Belediyesi’nin Karanlıkdere’de dere yatağını küçülttüğünü iddia eden Başkan Türkyılmaz’ın söz konusu kendisi ve akrabaları olduğunda dere yatağını küçültmek için rapor hazırlatması sizce ne kadar samimi? "

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.