Hava Durumu

Utancın Belgeseli

null

Haber Giriş Tarihi: 13.11.2014 16:35
Haber Güncellenme Tarihi: 13.11.2014 16:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Utancın Belgeseli

Yönetmenliğini A. Ayben Altunç'un yaptığı "Eylül'ün Kadın Yüzleri" belgesel filmi, izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Yapımcılığını Günebakan Film'in üstlendiği film, 4 yılda hazırlandı.

Filmde 12 Eylül darbesinin mağduru kadınlardan Ümide Aysu Çelik, Nevay Samer, Feyza Zeybek, Aysel Hoşgit, İkbal Kaynar, Ülfet Taylı, Yeter Özdemir Şahin, Gülnur Aksop, Özlem Eren Türkmen, Filiz Karakuş, Gaye Boralıoğlu, Demet Demir, Şükran İrençin, Nur Sürer, Leman Fırtına, Cemile Çakır, Zeynep Oral, Melek Ulagay Taylan, Oya Baydar, Hacer Arıkan, Bircan Şahin, Ayşegül Devecioğlu, Mukaddes Erdoğdu Çelik, Filiz Ağın, İkbal Eren, Elmas Eren, Seza Mis Horuz, Anais Martin, Sevim Belli, Melike Demirağ, Mevlüde Acar ve Gültan Kışanak tanıklıklarıyla yer alıyor.

Filmin ilk gösterimi anlatıcılarının da katılımıyla 25 Nisan Cuma günü saat 19.30'da Şişli Kent Kültür Merkezi'nde yapılacak.

Filmin duyuru metninde şöyle denildi: "12 Eylül'ü bugüne kadar hep erkekler anlattı. Bu kez söz sırası kadınlarda. O dönemi her yönüyle yaşamış 32 kadın; yaşadıklarını, bugüne kadar kimseye anlatmadıklarını içtenlikle anlattılar. O dönemde gencecik kadınlar olarak cezaevi ile tanışanlar, haksız yere işlerinden atılanlar, fişlenenler; şimdi sanatçı, yazar, milletvekili oldular. Anneler, eşler, kardeşler cezaevi kapılarında örgütlendiler. Güçlerini birleştirdiler, İnsan Hakları Derneği'ni kurdular. Kadınlar önce kadın olduklarının bilincine vardılar ve hakları için bir araya geldiler. Filmimiz zulmün en karanlık yerinde bile umutlarını kaybetmeyen, direnen insanların öykülerini anlatmaya aracılık etti. İşte bütün bu süreçleri; yaşayanlara hatırlatmak, genç kuşaklara ise anlatmak istedik. "Eylül'ün Kadın Yüzleri", 12 Eylül darbesiyle daha yeni yeni yüzleşilmeye çalışıldığı, sorumlularının yargı önüne çıkarıldığı bir dönemde, çok önemli bir boşluğu dolduracağına ve geçmişin aydınlatılması yolunda değerli bir katkı sunacağına inanıyoruz. Dudaklarınızda buruk bir gülümseme, gözlerinizde iki damla yaş bırakırsak; bunlar hep o günler unutulmasın ve tekrar yaşanmasın diyedir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.