Hava Durumu

Philae Uzay Gemisine Nazar Değdi

null

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2014 16:49
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2014 16:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Philae Uzay Gemisine Nazar Değdi

Bir kuyrukluyıldızın yakından incelenmesine ilk kez olanak sağlamasıyla bilim tarihinde önemli yer edinen uzay gezisinden kötü haber geldi. 510 milyon kilometre uzaktaki 67P/Çuryumov-Gerasimenko’ya geçtiğimiz çarşamba günü inmeyi başaran Philae uzay modülü, kuyrukluyıldızın güneş ışığı almayan bir kısmına konduğu için pili tükendi ve uyku moduna geçti.

Ancak bu durum görevin sona erdiği anlamına gelmiyor, Philae enerji toplayabilirse yeniden çalışmaya başlayacak.

Philae güneşsiz kaldı

Avrupa Uzay Ajansı’ndan (ESA) biliminsanları Philae’yi güneş ışığından en yüksek oranda yararlanmasını sağlamak için kendi etrafında 35 derece döndürmeyi başardıklarını ancak bunun pilinin bitmesine engel olamadığı açıkladı. Philae’nin kuyrukluyıldızda yedi saatlik yolculuğun ardından inişi gerçekleştirdiği bölgede, enerji toplamasını sağlayan güneş panelleri bir kayanın arkasında kalmıştı.

‘Biraz kestireceğim’

ESA aynı zamanda Philae’nin son enerjisini, topladığı verileri Dünya’ya geçmek için kullandığını belirtti. Son gelişmelerin paylaşıldığı Philae görevinin resmi Twitter hesabından durum, “Ben biraz yorgun hissediyorum, verilerimin hepsini aldınız mı? Biraz kestirebilirim” diye duyuruldu.

Philae’nın yeni görevi kuyruklu yıldızlar hakkında çalışan biliminsanlarına bilgi sağlamaktı. Rosetta projesinde görevli Matt Taylor, “Gelecek yıl boyunca buluşma ve iniş devam edecek. Bu süre boyunca Güneş’e yaklaşacak ve tekrar uzaklaşacak. Biz de yıldızdaki değişimi gözlemleyeceğiz” diye konuşmuştu. 10 yıl önce başlayan yolculuk 2 milyar dolara mal oldu. Uzay aracı 6,4 milyar kilometre yol kat etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.