Hava Durumu

Hayat Kurtaran Kanser Belirtileri

null

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2014 15:49
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2014 15:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Hayat Kurtaran Kanser Belirtileri

Erken teşhis tüm kanser türlerinde hayati değere sahiptir ve tedavi başarısını önemli oranda arttırmaktadır. Türkiye’de kanser hastalarının çok önemli bir bölümü geç teşhis edildikleri için tedavi şanslarını önemli oranda yitirmektedir. Bu nedenle kanser belirtilerinin iyi bilinmesi erken teşhis şansı için çok önemlidir. Erken tanı ile doku ve organ kaybı önlenirken sakatlık riski en aza iner. Tedavi giderleri azalır, hastanın yaşam kalitesi artar ve hayatta kalma oranı önemli miktarda artar. Erken tanı şansını artırmak için yapılması gereken ise kanser belirtileri hakkında detaylı bilgilere sahip olmaktır. Kanserin belirtilerini bilmek hastalığın erken teşhisi için hayati öneme sahiptir. Ancak bununla birlikte aşağıdaki belirtilerin sadece birine sahip olmak tek başına kanser olduğunuz anlamına gelmez. Önemli olan belirtinin ilk kez görülüyor olması veya birden fazla belirtinin birlikte görülmesidir.

EN SIK RASTLANAN KANSER BELİRTİLERİ

Açıklanamayan kilo kaybı

Birçok kanserin; özellikle mide, pankreas, yemek borusu (ösefagus) kanseri ve akciğer kanseri gibi; ilk belirtisi açıklanamayan kilo kaybıdır. Tümördeki kanser hücrelerinin metabolizmayı hızlandırması nedeniyle vücut daha hızlı kalori yakar, bu da ani kilo kaybına neden olur. Kanser tedavisi gören bazı insanlar da açıklanamayan kilo kaybı yaşayabilirler. Kişinin kendi iradesi dışında ortaya çıkan kilo kaybı, kişinin iştahının yerinde olmasına ve iyi beslenmesine rağmen kilo kaybı yaşaması demek oluyor. Altta yatan bir kanser varsa bazı kişilerde kilo kayıplarına ek olarak mide bulantısı, kusma ve halsizlik gibi belirtiler de görülebiliyor.

Ateş

Kanserde sıklıkla görülür fakat genelde ileri evre kanserler ile birliktedir. Kan kanseri ve lenf bezi tümörlerinde ise başlangıç belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Lösemi ve bazı lenfoma hastalarında olduğu gibi kemik iliğinin tümöral hücreler tarafından işgali sonucunda savunma hücrelerinin yapımı azalması ile ateş gelişebilir. Böbrek ve karaciğer tümörlerinde sıkça görüldüğü üzere tümör hücrelerinin salgıladığı veya tümör hücrelerine karşı gelişen savunma sisteminin aktivasyonu ile ateş oluşabilir. Gerek hastalığın kemik iliğinin işgali ile gelişen ateş olsun gerekse tümör hücrelerinin etkisiyle oluşan ateş olsun bu ateşi önlemenin en önemli şekli hastalığın tedavisidir. Bu şekilde kemik iliği normalleşerek savunma hücre sayısı normale gelince veya tümör hücreleri öldürülüp onlara karşı oluşan reaksiyon durunca ateşte kesilir.

Halsizlik

Kan kanseri veya kansızlığa neden olabilen mide veya kalın bağırsak kanseri gibi kanserlerde erken ortaya çıkabilir. Halsizlik kanserin seyrini tahmin etme konusunda önemli bir bulgudur. Yorgunluk birçok hastalığın belirtisi olabilirken bunların bazıları önemli, bazıları ise önemsizdir. Bunlardan en önemlisi “kanser ve yorgunluk” bağlantısıdır. Birkaç haftadan daha uzun süren yorgunluk veya bitkinlik sessiz ve derinden giden bir kanserin habercisi olabilir. Özellikle kilo kaybı, iştahsızlık ve kansızlığa yol açan kanserlerde yorgunlukla karşılaşma ihtimali artar.  Hızla ilerleyen, dokuları ciddi ölçüde yorup tahrip edip organları kısa sürede işgal eden kanser türlerinde yorgunluk özellikle ilerleyici bir bitkinlik ve halsizlikle sık karşılaşılır.

Ağrı

Kemik veya testis tümörlerinde ilk belirti olabilir ama genelde ileri evre kanserlerin bir belirtisidir. Memede veya vücutta hissedilen kitleler: Özellikle meme, testis, lenf bezi veya yumuşak doku tümörleri ağrıya sebep olabilir. Ağrı genellikle kanser hücrelerinin hızla çoğalarak sağlıklı dokuları istila etmesi sonucu ortaya çıkar. Hastalığın hem başında hem de ileri dönemlerinde gözlenebilir. Özellikle meme, prostat, yumurtalık ve son bağırsak (rektum) kanserlerinde ağrı, erken dönem bulgusudur. Bağırsak gibi boş organların tümörle tıkanması sonucu veya tümörün sinirlere baskı uygulaması akut ağrıyı ortaya çıkabilir. Lenf (akkan) yollarının, damarların tıkanması ve doku harabiyeti diğer ağrı sebepleridir.

Ciltte değişiklikler

Cilt tümörleri haricinde iç organ tümörlerinde de görülebilir. Bazı kanserlerde sarılık, deride kararma, ciltte koyulaşma veya ciltte kızarıklık, kaşıntı ve aşırı kıllanma şeklinde belirti verebilirler.

Kanama

Olağan dışı kanama birçok kanserde erken veya geç dönemde ortaya çıkabilir. Balgamda kan görülmesi akciğer, dışkıda kan (tuvalet alışkanlığının değişmesiyle birlikte) görülmesi kalın bağırsak, idrarda kan görülmesi idrar torbası (mesane), zamansız vajinal kanama ise rahim veya rahim ağzı (serviks) kanserinin belirtisi olabilir. Bunun dışında Kanama Jinekolojik kanserlerin en önemli belirtisidir. Aşırı kanama, iki adet arasında görülen kanamalar daha çok dikkat edilmesi gereken kanama belirtisi türüdür. Cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında meydana gelen kanamalar rahim ağzı, rahim, yumurtalık gibi jinekolojik kanserlerin önemli işaretleridir. İdrardaki kanamanın en önemli nedenlerinden bir ise böbrek kanseridir. İdrarda kanamaya böbrek taşı kaynaklı hastalıklarda sebep olabilir fakat böbrek taşı kanamalarında ayırıcı tanı kanamanın ağrı ile birlikte olmasıdır. Akdeniz tüberkülozu ve böbreği tutan nefritlerle de idrarda kanama görülür fakat bunlar yaygın sebepler değildir. Burun kanaması; Burun kanamaları yaygın görülen bir olay olmasına rağmen erişkinlerde tek taraflı burun kanamasına iltihaplı burun akıntısının eşlik etmesi durumunda kanser hastalıklarından şüphe edilebilir. Çocuklardaki ise burun kanamaları, kan kanserinin ilk belirtisi olabilir

Balgamda kan görülmesi(Hemoptizi) daha çok bir akciğer hastalığı belirtisi olmakla birlikte, kanama burun, boğaz ve gırtlaktan da kaynaklanıyor olabilir. Balgamda kan görülmesi akciğer kanserini de düşündürecek bir belirtidir. Bu sebeple, Akciğer Kanseri, sigara tiryakisi, yaşlı kişilerde ilk akla gelmesi gereken ihtimaldir. Hemoptizi, kanserin ilk belirtisi olabilir, fakat ve maalesef ki erken belirtisi değildir.

Dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik

birkaç haftadan uzun süren kabızlık, ishal veya dışkı boyutunda değişiklik (Kalem şeklinde ince dışkılama), dışkı renginde değişiklik özellikle dışkıda kanın görülmesi, dışkılamadan sonra bağırsakların tam boşalmadığı hissi, kalın bağırsak kanserinin ilk belirtisi olabilir. İdrar yaparken sancı veya idrar yapma sıklığının değişmesi prostat veya idrar torbası (mesane) kanserinin ilk belirtileri olabilir. Mide ve bağırsak bozukluklarının devamlı olarak tekrar etmesi, gaz, ya da bağırsak hareketlerinde değişiklik jinekolojik kanserlerin ya da kolon kanserinin belirtisi olabilir.

Öksürük ve horlama

Birçok insan inatçı öksürüğü bir enfeksiyon hastalığına bağlamaya eğilim gösterir hatta toza, alerjilere, gribe, dumana, hava kirliliğine ve diğer faktörlere bağlayarak pek önemsemez. Ancak bir kaç hafta boyunca devam eden öksürük akciğer kanseri belirtisi olabilir özellikle bu öksürükle birlikte kan geliyorsa. Öksürükle birlikte gelen kan aşırı olmayabilir, balgamın içinde az bir miktar bulunabilir önemli olan kanamanın miktarı değil kanamanın inatçı öksürükle birlikte olmasıdır. Horlama ise gırtlak (larinks) kanserinin ilk belirtilerinden biridir. Bununla birlikte bilim çevreleri, horlama ve nefes almada güçlüğün kandaki oksijen seviyesinin düşük olmasına, bununda habis tümör ve bu tümörleri besleyen damarların gelişimini tetikleyebileceğini söylüyor. Uykuda ağır ağır nefes güçlüğü yaşayan kişiler, hiçbir sorun yaşamayanların yaklaşık beş katı oranda kanser riski taşımaktadır.

Ben ve siğillerdeki değişiklikler

Hemen hemen herkesin vücudunda, belli bölgelerde ve belli büyüklükte benler veya siğiller mevcuttur. Vücudumuzda yıllardır mevcut olan bir ben veya siğilde şekil, boyut veya renkte yeni ortaya çıkan bir değişiklik durumunda hemen bir doktora müracaat edilmelidir. Zira melanom denilen cilt kanseri türünde erken teşhis ile tedavi şansı artmaktadır.

Yutkunma güçlüğü ve ses kısıklığı

Gırtlakta görülen ve sık sık tekrarlayan iltihaplar, dudaklarda oluşan ve iyileşmeyen yaralar , ağızda oluşan uyuşma ve ağrının sebep olduğu yutkunma güçlüğü; Ağız kanserine özgü kanser belirtileri içerisindedir. Boyunda şişlik, boğazda takılma hissi, gıdaların istemsiz bir şekilde akciğere kaçarak öksürük oluşturmasına ses kısıklığının eşlik etmesi gırtlak kanserinin habercisi olabilir.

Vulva (dış genital organlar) ya da vajinada anormallik

Vulva kanserleri bir dizi bulguya neden olamakla birlikte bu bulguların bir kısmı farklı hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir. Vulva kanseri genellikle erken evrelerde, ilk birkaç yılda, belirgin bulgu vermeyebilir. Bu sebeple kadının kendi vücuduna dikkat etmesi önemlidir. Özellikle düzelmeyen ve belirli bir süre devam eden vulvadaki kaşıntı, akıntı veya yanma. Adet kanaması ile bağlantılı olmayan kanamalar. Labia derisinin (Vajinadaki küçük dudaklar, büyük dudakların iç tarafına yerleşmiş olan ince birer deri kıvrımıdır. Anatomik olarak, erkeklerdeki sünnet derisinin kadınlardaki karşılığıdır) normalden daha soluk ve kırmızı olmasına neden olan renk değişikliği. Döküntü, siğil veya deride kalınlaşmaya neden olabilen labia derisindeki yüzeysel değişikler. Vulva üzerinde hassasiyet veya şişlik. İşeme sırasında ya da cinsel ilişki sırasındaki kasık ağrısı.

Memede değişiklikler

Meme kanserine karşı kadınların her ay kendi kendine meme muayenesi yapması gerekiyor. Meme ve meme ucunda farklılık, kızarıklık, hassasiyet, çukurlaşma, Meme ucunun içeri dönmesi, pullu, kırmızı yada şiş olması, portakal kabuğu görüntüsü, meme başından akıntı, iki meme arasında son dönemde ortaya çıkan asimetri en sık rastlanan değişikliklerdir, bunlar meme kanserini düşündürmek için yeterli değişikliklerdir. Bunun dışında adet döneminden hemen önce ortaya çıkan ve âdetten sonra kaybolan veya boyutça küçülen yumrular hemen her zaman önemsizdir.  Memenin üst-dış kısmında daha sık görülmekle birlikte, memenin herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilirler. Menopoz öncesi yaşlarda bu tür değişikliklerin daha sık görülürler. Koltukaltındaki lenf bezleri de memedeki, koldaki (böcek ısırması, kesik, kurdeşen) veya koltuk altındaki (tıraş etmeniz durumunda) günlük değişikliklere tepki verdiğinden, boyutlarında herhangi bir değişiklik meydana gelebilir bu değişikliklerde telaşlanmamak, değişimi iyi gözlemek ve ayırt etmek gerekir.

Karında şişkinlik ve gerginlik hissi

Bunlar, yumurtalık kanserinin en yaygın belirtileridir. Genellikle pek önemsenmezler. Yumurtalık kanseri erken evrede belirti vermediği için hastalık ilerledikçe yumurtalıktaki büyümüş kitle çevre doku ve organlara baskısı sonucu; karın bel kasık ağrısı, karında şişlik, gerginlik, tokluk gibi hislere neden olur. İlerleyen evrelerde karında ve akciğer zarları arasında sıvı birikmesi sonucu gerginlik şikayetleri artar ve nefes darlığı gelişir.

Belin alt kısmında geçmeyen ağrı

Yumurtalık kanserinin önemli bir belirtisidir.Genellikle belin alt kısmında ve çok belirgin olmayan bir ağrı hissi mevcuttur. Bazı kadınlar ise bu ağrıyı sancı olarak tanımlar.

SIK GÖRÜLEN KANSER TÜRLERİNE GÖRE KANSER BELİRTİLERİ

Meme Kanseri Belirtileri

Meme kanserinin belirtileri hastalığın vücuttaki yayılım derecesine ve kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Kadınların çoğunda meme kanseri ilk başlarda ağrısız olarak ortaya çıksa da aşağıda yer alan belirtilerin görüleceği öngörülmektedir. Bu nedenle yapılan meme muayenesi sırasında bu değişiklikler fark edildiğinde gecikmeden bir hekime başvurulmasını öneriyoruz. Meme kanserinin belirtileri konusunda unutulmaması gereken nokta, memede meydana gelen değişikliklerin birçok nedeni olduğudur. Bu değişikliklerin büyük çoğunluğu zararsız olmakla birlikte küçük bir ihtimalle meme kanserinin ilk işaretleri olabileceği de unutulmamalıdır. Bu nedenle kadınların kendileri için neyin normal olduğunu bilmeleri memelerinin doğal yapısını incelemeleri, değişikliklerin neler olduğunu tespit etmeleri ve gecikmeden yaşları ile orantılı meme tarama programlarına katılmalarının önemlidir.

Yukarıdaki bilgiler ışığında meme kanserinin en sık gözlenen belirtileri şu şekildedir:

  • Memede bir kitlenin varlığı,
  • Memenin portakal kabuğu şeklinde bir görüntü alması,
  • Doğumsal nedenlere bağlı olmaksızın meme başının içe çekilmesi,
  • Meme başından özellikle tek kanaldan kanlı ya da kansız şeffaf akıntı gelmesi,
  • Meme derisinde ülser, kızarıklık ve ödem meydana gelmesi,
  • Lenf bezlerinde şişlik olması
  • Kolda şişlik ve ödem oluşması

Memede ele gelen kitlelerin çoğu kanser olmamakla beraber, kadınlar tarafından memede farklı bir kitle veya sertlik fark edildiğinde yeterli önlemlerin alınması gerekmektedir. Meme kanseri öncelikle bölgesel lenf bezlerine yayılmakta ve sıklıkla da koltukaltı lenf bezlerini tutmaktadır. Bölgesel lenf bezlerini aşan kanser hücreleri kan dolaşımına katılarak sırasıyla akciğer, plevra (akciğer zarı),kemik (kaburga, bel omurları, kafatası, kol kemikleri), karaciğer, periton (karın zarı), böbrek üstü bezleri, beyin ve yumurtalıklara yayılma gösterebilmektedir. Meme kanserinin ileri evrelerinde kanserin meme dışındaki başka organlara yayılmasına da metastaz denilmektedir. Bu da meme kanseri hastalarında sıklıkla görülen bir durumdur.

Akciğer Kanseri Belirtileri

Akciğer kanserinin ne zaman ve ne şekilde belirti vereceği, ilk oluştuğu bölgeye göre kişiden kişiye değişebilir. Eğer kanser, ana hava yollarında değil de akciğerin daha derin bölgelerinde bulunuyorsa, çok büyük boyutlara ulaşmadan hiçbir belirti vermeyebilir. Bununla birlikte Akciğer kanserinin başlangıç evresinde hemen hiçbir belirti görülmez. Bu yüzden tümörlerin çoğu ancak ilerlemiş evrede, başka organlara sıçradıktan sonra (metastaz) ve artık tedavi edilemeyecek hale geldiğin­de keşfedilir.

En sık görülen belirtiler:

  • Uzun süre devam eden sıklığı ve karakteri değişen öksürük
  • Kanlı ve pis kokulu balgam
  • Nefes darlığı ve buna bağlı halsizlik
  • Ses kısıklığı ve değişikliği
  • Hırıltılı solunum
  • Yutma güçlüğü
  • Kilo kaybı, iştahsızlık veya halsizlik
  • Sebebi açıklanamayan ateş
  • Tekrarlayan bronşit ve akciğer enfeksiyonları iyileşmeyen soğuk algınlıkları
  • Göğüs, omuz, kol ve sırt ağrısı
  • Yüzde ve boyunda şişlik

Cilt Kanseri Belirtileri

Çeşitli cilt kanseri türlerine göre belirtiler aşağıda sıralanmıştır.

Bazal hücreli kanserler: Derinin en dış tabakasını oluşturan hücrelerden kaynaklanır. Her 10 cilt kanserinden yaklaşık sekizi bazal hücreli kanserlerdir. Bu tip cilt kanserleri yavaş büyürler, nadiren yayılım yaparlar. Bazal hücreli kanserlerin neredeyse yarısında beş yıl içinde yeniden cilt kanseri görülebilmektedir.

Yassı hücreli kanserler: Epidermisteki (Deriyi oluşturan iki tabakadan dışta olanı, epiderm) yassı hücrelerden kaynaklanır. Her 10 cilt kanserinden yaklaşık ikisi yassı hücreli kanserlerdir. Yassı hücreli kanserler sıklıkla cildin hemen altındaki yağ dokusuna yayılma eğilimindedir ve nadiren de olsa lenf nodlarına ve vücudun uzak bölgelerine yayılabilir. Bunlar melanom dışı kanserlerdir.

Melanomlar ise daha nadir görülen cilt kanserleridir, melanom dışı kanserlerin vücudun diğer bölgelerine yayılımı çok nadirken, melanomlar sıklıkla çevre dokuya ve vücudun diğer bölgelerine yayılır.

Aktinik keratozis (Güneşe maruz kalan yüz, boyun, saçsız kafa alanları, el sırtlarında kızarık zımpara kağıdı görünümlü, üzerindeki kabuğu kaldırıldığında çabuk kanayan lezyonlardır) ise zamanla cilt kanserine dönüşebilecek özel bir cilt hastalığıdır. Fazla güneş ışığına maruz kalma sonucunda ortaya çıkan solar keratoz olarakta bilinen ciltte küçük, kaba ve pürüzlü, pembe-kırmızı ya da ten renginde lezyonlardır. Genellikle bir bulgu vermezler ve çok sık olmamakla birlikte kansere dönüşebilirler. Aktinik keratozgibi kansere dönüşebilecek diğer cilt lezyonlarının kansere dönüşmeden çıkarılması gerekebilir, bu nedenle doktorunuza düzenli olarak kontrollere gitmelisiniz.

Bazı cilt tümörleri de iyi huyludur, nadiren kansere dönüşürler.

  • İyileşmeyen iltihaplı lezyonlar
  • Ciltte görülen; Küçük, kabarık, düzgün, parlak ve cilalı lezyonlar
  • Küçük, kabarık, kırmızı veya kahverengi-kırmızı renkli lezyonlar
  • Düz, sert, kırmızı veya kahverengi ve kabuksu lezyonlar
  • Kabuksu, kanamalı lezyonlar
  • Yara izine benzer ve kalıcı lezyonlar

Melanom dışı cilt kanserinin olası belirtileridir.  Ciltte sert, pürtüklü, pembe, kırmızı veya kahverengi, kabarık, kabuksu alanlar ve alt dudakta dudak kremi yardımıyla geçmeyen çatlama ve soyulma; aktinik keratozun olası bulgularıdır. Cilt kanserleri çok büyük boyuta ulaşmadıkça belirti ve bulgu vermezler. Ciltte yeni ortaya çıkan bir büyüme, mevcut kitle veya lekelenmede boyut artışı ve üç ay içinde iyileşmeyen cilt ülserleri, cilt kanserlerinin öncü belirtileri olabilir. Cilt kanserleri ancak çok büyük boyutlara ulaştığında kanama ve ağrıya neden olduğunu bilmekte fayda var.

Ağıziçi ve Boğaz Kanseri Belirtileri

Ağız kanserlerinin çoğu 45 yaşın üzerinde ortaya çıkar ve erkeklerde kadınlara oranla iki kat fazla görülür. Ağız kanseri lezyonları başlangıç döneminde ağrısızdır. Kanser ilerleyerek sağlıklı ağız dokusunda harabiyet oluşturdukça ağrı şikayeti de başlar. Kişinin kendi ağız kanseri belirtilerini fark etmesi güç olabilir diş hekimine sık gidilmesi erken teşhis olasılığını artıran bir uygulamadır. Ağız ve Boğazda görülen kanserlerin belirtileri şu şekildedir.

  • Ağız içinde ve etrafında beyaz veya kırmızı renkli alanlar (öncü kanser koşulları oluştururlar)
  • Yüz, boyun ve ağızda 2 hafta içinde iyileşmeyen ağrılar
  • Ağız içinde hassas, tahriş olmuş, kabarık veya kalınlaşmış alanların olması
  • Ağızda veya boğazda tekrarlayan kanamalar
  • Seste boğukluk veya boğazda yutulamayan cisim hissi
  • Çiğneme ve yutmada zorlanma
  • Dil ve çene hareketlerinde zorlanma
  • Dil veya ağzın diğer bölgelerinde his kaybı, uyuşukluk
  • Alt ve üst çenede meydana gelen şişlikler ve bunun sonucu mevcut protez uyumunun bozulması
  • Yeni gelişen işitme kaybı veya kulakta çınlama,

Sindirim Sistemi Kanserlerinin Belirtileri

Mide tümörlerinin tipi ne olursa olsun belirtiler açısından benzerlik gösterirler. Mide kanseri tümörün yerleştiği bölgeye göre genellikle sinsi seyirli bir hastalıktır. Genellikle oldukça geç belirti verir ve belirtiler hastalığa özgü değildir. Karında mide bölgesinde belirli-belirsiz bir rahatsızlık hissi en sık başlangıç belirtisidir.

Genel belirtiler şu şekildedir:

En sık belirtiler kilo kaybı ve karın ağrısıdır. İştahsızlık, halsizlik, yutma güçlüğü, bulantı, kusma, midede dolgunluk ve şişkinlik hissi diğer belirtilerdir. Kan tükürme sık rastlanan belirti değildir fakat gizli kanama sıktır. Hastaların bir kısmı karaciğer büyümesi, karında sıvı birikmesi veya sarılık gibi ilerlemiş hastalık bulguları gösterirler.

İleri evrelerde sol köprücük kemiği üstü lenf bezi büyümesi ele gelebilir. Bu belirtiler çoğunlukla kanser dışı nedenlere bağlıdır. Ülser, gastrit ve infeksiyon gibi diğer sağlık problemleri aynı belirtilere sebep olabilir.

Kolon kanserinin en bilindik belirtisi değişen bağırsak alışkanlıklarıdır. Bu belirtiler şunları içerir:

  • İshal ya da kabızlık
  • Bağırsaklarınızın tamamen boşalmaması hissi ve sık dışkılamaya çıkmak
  • Dışkıda (çok açık ya da koyu renk) kan görme
  • Dışkınızın her zamankinden daha ince olması
  • Sıklıkla gaz sancısı ve krampları ya da doluluk ve şişkinlik hissi
  • Nedensiz kilo kaybı
  • Sürekli kendini yorgun hissetme
  • Mide bulantısı ve kusma

Çoğunlukla, bu belirtiler kanserden dolayı değildir. Diğer sağlık problemleri de aynı belirtileri gösterebilir. Bu belirtileri olan herkes teşhis ve tedavi edilmek için olabildiğince erken bir şekilde doktora başvurmalıdır. Genellikle, kanser erken evrelerde ağrıya neden olmaz.

Kadın Üreme Sistemi Kanser Belirtileri:

Endometrium Kanseri (Rahim Kanseri) Belirtileri  Erken belirti veren kanser türlerinden biridir. Özellikle menopoz döneminde kanama veya menopoz dönemi öncesi düzensiz kanamalar ile kendini gösterir.

Over Kanseri (Yumurtalık Kanseri) Belirtileri Over kanseri genellikle erken bulgu vermeyen bir kanserdir. Karında ağrı ve şişlik, sık idrara çıkma, bulantı kusma ve dışkılama alışkanlığında değişiklik gibi sindirim sistemi ile ilgili belirtiler verebilir. Maalesef teşhis yapıldığında hastaların çoğunda tümoral gelişimin ilerlemiş olduğu tespit edilir.

Serviks Kanseri (Rahim Ağzı Kanseri) Belirtileri Vajinal kanama, beklenmeyen anormal ve kötü kokulu vajinal akıntı, pelvik ağrı, cinsel ilişki sırasında ağrı veya lekelenme

Erkek Üreme Sistemi ve Testis Kanseri Belirtileri:

Testis kanserinin en yaygın belirtisi, testisin bir kısmında genellikle ağrısız yumru ya da şişliktir. Kanserli bir yumru bir bezelye kadar küçük ya da çok daha büyük olabilir. Genellikle ağrılı değildir, ancak bazı erkekler zarar görmüş testiste ya da karınların alt kısmında hafif bir ağrı hissedebilirler. Bazen testis kanseri hücreleri karnın (abdomenin) arka kısmındaki lenf bezlerine (vücut genelinde bir bez ağı) yayılabilir. Bu durum sırt ağrısına neden olabilir. Ayrıca hücreler göğsünüzün ortası, akciğerin arasındaki lenf düğümlerine de yayılabilir. Bu durum öksürük, nefes alma ya da yutkunma güçlüğü ve göğüste şişliğe neden olabilir. Testis kanseri yayıldığında köprücük kemiği çevresi ya da boyun gibi vücudun diğer bölümlerinde de yumrular meydana getirebilir. Bu yumrular kanser hücreleri içeren lenf düğümleridir.

Testis kanseri ayrıca vücuttaki diğer organlara da yayılabilir. Akciğerlere yayıldığında öksürük ve nefes darlığına neden olabilir. Testis kanserinin akciğerler haricindeki diğer organlara yayılması çok yaygın değildir.

Prostat kanseri belirtileri: Prostat kanserinin hiçbir belirtisi olmayacağı gibi hastalar; idrar yapma ile ilgili problemler, ereksiyon zorluğu, semende veya idrarda kan ve sırt, bel, kalça ve uyluk ağrıları ile başvurabilirler. İdrar yapma ile ilgili problemler; idrar yapamama, idrar yapmaya başlama ya da durdurmada zorlanma, sık sık idrara çıkma, geceleri idrara çıkma, idrar akımında zayıflama, kesik kesik zorlanarak idrar yapma, ağrılı idrar yapma şeklinde olabilir. Bu belirtiler kanser dışı nedenlere (prostat büyümesi, enfeksiyon gibi) de bağlı olabilir.

Lenf Sistemi Kanser Belirtileri

Boyun, koltuk altı ve kasıklarda ele gelen, çoğunlukla ağrısız kitleler, kilo kaybı, gece terlemeleri, uzun süren ve açıklanamayan ateşler, ciltte nedensiz beliren döküntü ve morluklar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.