Hava Durumu

Zeytin Yerine Atık Kömür

null

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2014 09:10
Haber Güncellenme Tarihi: 17.11.2014 09:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Zeytin Yerine Atık Kömür

Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Yırca köyü nüfusunun yarısı, geçtiğimiz hafta termik santral kurmak için 490 dönümlük alandaki 6 bin zeytin ağacını kesen Kolin Holding’e ait Soma’daki diğer termik santralden çıkan atık kömürleri toplayarak sağlıyor.

Yırcalılar, her gün kamyonlarla kömür döküm sahasına gelen atık kömürleri tek tek seçip kullanılabilir olanları ayırarak çuvallıyor. Bu kömürlerin bir kısmıyla kışlık yakacaklarını temin eden köylüler, ihtiyaç fazlası kömürün çuvalını 8-10 liradan satarak geçimini sağlıyor.

Köyün hemen üst kısmında bulunan atık sahası tüm ürünlerin ve köyün kül içinde kalmasına sebep oluyor. Gıda Bankacılığı ve Temel İhtiyaçlar Derneği'nin kömür toplayan 33 kadınla yaptıkları görüşmelerde ise 29 kadının astım hastası olduğu ortaya çıktı.

'Amaç tarımı yok etmek'

BirGün’de yer alan habere göre, zeytinleri kesildiği için ek gelir olsun diye atıkların içinden kömür toplayan Metin Ağırbaş, "Günde bir, iki çuval çıkarıyoruz, başka bir geçim kaynağımız da yok. Arazimiz tamamen azaldı. Amaçları tarımı yok etmek, insanları köleleştirmek. Bu niye Yırca'da oluyor? Ben bunu bir türlü çözemedim. Bunu çözen varsa, bana söylesin. Taşların içinde ellerimiz kırılır, yarılır. Zeytinliklerde zaman zaman yevmiyeye gidiyorduk. Yevmiye olarak, yağ alıyorduk. Şimdi bu sefer hakkımız da kayboldu" dedi.

Ermenek'te de maden geçim kaynağı

Ermenek İlçesi Pamuklu Köyü Cenne Mevkii’nde Has Şekerler Madenciliğe ait kömür ocağında 28 Ekim Salı günü, su basması sonucu 18 işçi mahsur kalmış. 2 işçinin cansız bedenleri 6 Kasım Perşembe günü çıkarılmıştı. 16 işçinin kurtarılması için çalışmalar ise sürüyor. Kurtarma çalışmaları kapsamında ocaktan çıkartılan çamur, kömür ve molozlardan oluşan hafriyat da kamyonlarla ocağının yakınındaki alana dökülüyor. Güneyyurt Köyündekiler de Yırca’da olduğu gibi kömür ocağının yaklaşık 400 metre ilerisine dökülen hafriyatın içindeki kömürleri seçip topluyor.

Taşeli platosunda yer alan Toroslar’ın zirvesindeki Ermenek İlçesi, yaklaşık 30 bin nüfusa sahip. Ekilebilir toprakları az. Orman ve su bakımından zengin sayılır, küçükbaş hayvancılık ve meyvecilik ile günlük hayata yönelik el sanatları, özel sektörün işlettiği Linyit madenlerine bağlı işletmeler ve taşımacılık halkın geçim kaynağı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.