Hava Durumu

Zombi filmi gibi! Sokaklarda yere yığılıp kalıyorlar

Sosyal medyada Koronavirüs ile ilgili paylaşılan görüntüler tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor. Son bilgilere göre, Çin'in Wuhan kentinde, insanlar aniden bilinçlerini kaybederek yere yığılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 24.01.2020 09:51
Haber Güncellenme Tarihi: 24.01.2020 09:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Zombi filmi gibi! Sokaklarda yere yığılıp kalıyorlar

Çin'de ortaya çıkan ve insandan insana bulaşabilen yeni bir koronavirüs türü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 25'e yükselirken, en az 830 kişinin virüse yakalandığı tespit edildi.

Sosyal medyada paylaşılan tüyler ürpertici görüntüler de, hastalığın ciddiyetini gözler önüne seriyor.

İnsanlar sokaklarda aniden yere yığılıp kalıyor. Hareketsiz bir şekilde yerde yatan bu adamın görüntüsü, sosyal medyada paylaşılıyor.

Tehlikeli maddelere koruyucu elbiseler ve gaz maskeleriyle yere yığılmış insanların yanına giden sağlık görevlilerinin görüntüleri, hem Twitter hem de Instagram'da paylaşıldı.

Görgü tanıkları, gaz maskeleri takmış kırtasiyecinin önünde sıra bekleyen bir adamın, bilincini kaybederek birden yüz üstü yere yığıldığını söyledi. Korkunç olaya şahit olan maskeli altı kişi daha bulunuyor.

Karantinaya alınan Wuhan kentine "zombieland" yani "zombi diyarı" yakıştırması yapıldı.

2019-nCoV adı verilen koronavirüsün yayılmasını önlemek için Çin'deki Ay takvimi yeni yılı kutlamaları organizasyonlarında da değişikliğe gidildi.

Başkent Pekin ve Şangay gibi büyük kentlerde planlanan halk gösterileri iptal edilmiş durumda.

Yetkililer büyük kalabalıkların toplanmasını ve virüsün yayılmasını engellemeye çalışıyor. Çin'de yeni yıl kutlamalarının yarın başlaması planlanıyordu.

Yılın bu mevsimi, Çin'de milyonlarca kişinin aile ziyaretleri için şehir değiştirdiği bir dönem. Ancak yetkililer, halka mümkün olduğunca seyahatleri sınırlandırmaları yönünde çağrı yapıyor.

"ACİL DURUM" 

Dün Çin'de ortaya çıkan virüs salgınını değerlendirmek üzere toplanan Dünya Sağlık Örgütü heyeti, salgının Çin için acil durum teşkil ettiğini ifade etse de, Çin dışındaki vakaların sınırlı sayıda olması nedeniyle henüz uluslararası bir acil durum ilan edilmesine gerek olmadığını söyledi.

Virüse şu ana kadar Çin dışında 13 ülkede rastlandı. Ancak Dünya Sağlık Örgütü Tedros Adhanom, "Uluslarası acil durum noktasına gelinebilir" diyerek, ülkelerin koordinasyon içerisinde çalışması gerektiğini söyledi.

ÇİN NASIL TEDBİR ALIYOR? 

Özellikle yeni yıl kutlamaları nedeniyle virüsün yayılmasından endişe ediliyordu. Yetkililer büyük katılımlı organizasyonları iptal etti, yeni filmlerin vizyona girmesi askıya alındı ve "Yasak Kent" kapatıldı.

Hong Kong'da düzenlenmesi planlanan uluslararası bir karnaval da iptal edilmiş durumda.

Hubei yerel idaresine bağlı toplam beş kent karantinaya alınmış durumda. Virüsün ortaya çıktığı düşünülen Wuhan'ı da kapsayan bu karantina bölgesinde yaklaşık 20 milyon kişi yaşıyor.

Bu kentlerde kafe, sinema, konser ve sergi salonları gibi yerler de geçici olarak kapatılmış durumda.

Ancak Wuhan ve diğer karantina altındaki kentlerdeki marketlerde büyük kuyruklar oluştuğu, gıda stoklarının da azalmaya başladığı aktarılıyor.

Et yerine sebze almak için birbiriyle tartışan kişilerin bu görüntüsü de sosyal medyada paylaşılıyor. İnsanlar daha güvenli olduğunu düşündülşeri yiyeceklere yöneldi.

Wuhan kentinde sokağa çıkan herkesin yüz maskesi takması zorunlu hale getirildi. Wuhan'da yaşayanlar, kentin 'hayalet şehre' dönüştüğünü ifade ediyor.

Ancak Pekin'de bulunan BBC muhabiri Stephen McDonell, yüz binlerce Wuhanlının yeni yılı başka kentlerde kutlamak için çoktan yola çıkmış olduğunu söylüyor.

Virüsün kuluçka döneminin beş gün olduğu göz önüne alındığında, virüsü taşıyan kişilerin gittikleri yerlerde salgını yayma olasılıkları olduğu uyarısı yapılıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.