Hava Durumu

Venüs'te yaşam var mı? Dikkat çekici iddia

İki hafta önce Venüs'le ilgili flaş bir gelişme gündeme bomba gibi düştü. Gök bilimciler yaptığı açıklamada Venüs'ün atmosferinde fosfin gazına rastladıklarını ve gezegende yaşam olabileceğini belirtmişti. Şimdi ise bu gelişmeyle ilgili dikkat çekici bir açıklama yapıldı. Araştırmacılar Venüs'teki yaşamla hakkında bir olasığı gündeme getirdi. İşte konu hakkındaki detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2020 10:55
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2020 10:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Venüs'te yaşam var mı? Dikkat çekici iddia

Eylül ayının başlarında, MIT, Cardiff ve Manchester Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan çalışmada, Venüs'ün atmosferinde yaşamın varlığını düşündüren fosfin lekeleri tespit ettiklerini açıklamıştı.

O zamandan beri gök bilimciler oksijensiz ortamda çoğalabilen bakteriler tarafından üretilen fosfinin Venüs'teki varlığını açıklayabilmek için çeşitli araştırmalar yürütüyor.

DÜNYA'NIN ATMOSFERİNDEKİ MİKROORGANİZMALAR GÖKTAŞLARI ARACILIĞIYLA VENÜS'E TAŞINDI

Harvard Üniversitesi Astronomi Bölümü tarafından bu kapsamda yapılan yeni bir araştırmada, göktaşlarının uzak geçmişte Dünya atmosferini en az 600 bin kez sıyırdığı ve yüksek irtifa mikroplarını Venüs'e taşımış olabileceği belirtildi.

Çalışmanın yazarlarından Abraham Loeb ve Amir Siraj, "Üst atmosferdeki yaşamın çeşitliliği bilinmemekle birlikte, göktaşları Dünya ve Venüs atmosferleri arasında mikrobiyal yaşamı transfer etme kapasitesine sahip olabilir. Sonuç olarak, olası Venüs yaşamının kökeni temelde dünyasal yaşamdan ayırt edilemez" ifadelerini kullandı.

DÜNYA'DAKİ YAŞAM DA BU ŞEKİLDE BAŞLAMIŞ OLABİLİR

Diğer taraftan, gezegenler arasında asteroitler aracılığıyla yaşamın aktarılması teorisine panspermi adı veriliyor. Yakın geçmişte bilim insanları, Dünya'daki yaşamın bu şekilde başlamış olabileceğini öne sürdü. Çalışmalardan biri, kuyrukluyıldızları, bildiğimiz şekliyle yaşam için "temel unsur" un kaynağı ve taşıyıcısı olduğunu açıkladı.

NASA: ŞEKER MOLEKÜLLERİ İÇEREN İKİ AYRI ASTREOİD BULDU

Bununla birlikte 2019 yılında NASA, iki ayrı göktaşı üzerinde şeker molekülleri keşfetti. Ardından gezegenlerde yaşamın doğmasında asteroitlerin kritik bir rol oynadığı fikrine çalışmalarında öncelik verdi.

VENÜS'TE OLASI YAŞAM

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) moleküler astrofizikçi ve ortak yazar Clara Sousa-Silva, Venüs'te fosfin keşfine ilişkin yaptığı açıklamadai "Şu anda Venüs hakkında bildiklerimizden yola çıkarsak fosfinin en makul açıklaması kulağa fantastik gelse de, hayattır. Bu durum olduça önemli, çünkü eğer fosfin varsa hayat vardır ve evrende yalnız olmadığımız anlamına gelir. Aynı zamanda, yaşamın uzayda çok yaygın olması ve galaksimizde başka birçok yerleşik gezegen olması gerekir" açıklamasını yapmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.