Hava Durumu

Türk bilimin insanlarından kanseri vücut sıcaklığından teşhis eden teknoloji

ODTÜ'lü akademisyenler, tümörlü hücrelerin kanser olup olmadığını vücudun sıcaklık değerlerinden yola çıkarak "elektrik akımı ve kızılötesi kameralar" ile teşhis edebilen yeni bir teknoloji geliştirdi. Kanser tanısında mamografi ve ultrasonografi gibi yöntemlerin alternatifi olarak değerlendirilen, uluslararası patenti de alınan yeni teknoloji literatürdeki yerini aldı. ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Gençer: "Derin, küçük boyutlu kanserli dokuların kızılötesi kamera kullanılarak konvansiyonel termal görüntüleme yoluyla algılanmasında zorluklar var. Biz özgün bir yöntemle bu zorluğu aşacak bir teknoloji geliştirdik"

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2019 12:12
Haber Güncellenme Tarihi: 17.01.2019 12:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Türk bilimin insanlarından kanseri vücut sıcaklığından teşhis eden teknoloji

ODTÜ'lü akademisyenler, tümörlü hücrelerin  kanser olup olmadığını vücudun sıcaklık değerlerinden yola çıkarak "elektrik  akımı ve kızılötesi kameralar" ile teşhis edebilen yeni bir teknoloji geliştirdi. 

Kanser tanısında mamografi ve ultrasonografi gibi yöntemlerin  alternatifi olarak değerlendirilen ve ABD patenti alınan yeni teknoloji,  literatürdeki yerini de aldı.

ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden Öğretim Üyeleri  Prof. Dr. Nevzat Gençer, Prof. Dr. Cengiz Beşikci ve Doktor Öğretim Üyesi Hamza  Feza Carlak ile geliştirdikleri elektro-termal görüntüleme teknolojisine ilişkin  AA muhabirine açıklama yaptı.

İnsan vücudundaki sıcaklık değişimlerini, savunma sanayisinde yaygın  kullanılan kızılötesi kameralar ile görüntüleyerek kanserli dokuları erken evrede  tespit edebilen bir teknoloji geliştirdiklerini bildiren Gençer, "Özellikle meme  kanseri, tiroit ve cilt kanseri tanısında kanserli dokuların yarattığı ısı farkı,  termal kameralarla algılanabiliyor. Bu teknoloji kanser tanısında farklılık  yaratıyor. Tümör, ne kadar büyükse ve deriye ne kadar yakınsa kızılötesi  kameraların performansı da o kadar yüksek oluyor." bilgisini verdi. Özellikle meme kanseri tanısında 3 milimetre küplük kanserli dokunun 3  santimetre derinlikte dahi olsa algılanabilmesinin önemine dikkat çeken Gençer,  "Derin, küçük boyutlu kanserli dokuların kızılötesi kamera kullanılarak  konvansiyonel termal görüntüleme yoluyla algılanmasında zorluklar var. Biz özgün  bir yöntemle bu zorluğu aşacak bir teknoloji geliştirdik." dedi.

Gençer, geliştirdikleri yöntemin ultrasonografi ve mamografiye  alternatif olarak önerilen kızılötesi kameralarda yeni bir görüntüleme  teknolojisine dayandığını söyledi.

Tümörlü dokuda kanlanma arttığından doku özelliklerinin değiştiğini ve  bu nedenle o bölgedeki elektriksel iletkenliğin farklılık gösterdiğini belirten  Gençer, bu gerçekten yola çıkarak söz konusu teknolojiyi geliştirdiklerini  kaydetti. Gençer, teknolojilerine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Kanser taraması yapılacak bölgeye elektrotlarla güvenlik sınırları  içinde değişik frekanslarda elektrik akımı uygulanıyor. Elektrik akımı  uyguladığınızda kanserli dokuda ek bir ısı artışı oluşuyor. Elektrik akımı  uygulandığında bu bölgenin çevresine göre sıcaklık farkı daha da belirginleşiyor.  Ayrıca, kanserli hücrelerin iletkenliklerinin frekansla değişimi sağlıklı  hücrelerin iletkenliklerinden farklı olduğu için, termal görüntüleme yoluyla  iletkenlik dağılım bilgisi de elde ediliyor. Dolayısıyla bu teknik, kızılötesi  kamerayla daha kolay tespit edilecek şekilde kanserli hücre etrafındaki sıcaklık  farkını artırmakla kalmıyor, aynı zamanda, vücudun ilgili bölgesinin sıcaklık  dağılımıyla birlikte iletkenlik dağılım bilgisini de veriyor. Böylece, kanserli  dokunun daha güvenilir bir şekilde tespiti sağlanıyor. Bu teknik, ayrıca, tek  bantlı kızılötesi görüntüleme sensörü yerine çift bantlı sensör kullanılarak  vücudun sıcaklığının çok daha güvenilir bir şekilde ölçülmesine de olanak  sağlıyor."

 ABD patentli teknoloji literatüre girdi

 "Elektro-termal görüntüleme" adını verdiklerini teknolojileri için  ABD'den patent aldıklarını bildiren Gençer, Avrupa patentini değerlendirme  süreçlerinin devam ettiğini belirtti. Gençer, "Kanser tanısında mamografi ve  ultrasonografi gibi yöntemlerin alternatifi olarak değerlendirilen, tanı için  tamamlayıcı bilgi içeren ve uluslararası patenti alınan yeni teknolojimiz  literatürdeki yerini de aldı." dedi. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Gençer, yeni teknolojinin yatırımcı ile  buluşmasının ardından kısa sürede yaygın kullanılabileceğini ifade etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.