Hava Durumu

Tayland'da 13 kişinin kurtarıldığı mağara müze olacak

Tayland'da 12 erkek çocuk ve antrenörlerinin 18 gün boyunca mahsur kaldığı ve zorlu bir operasyonla kurtarıldığı Çiang Rai kentindeki Tham Luang mağarasının müzeye dönüştürüleceği açıklandı.

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2018 13:10
Haber Güncellenme Tarihi: 12.07.2018 13:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Tayland'da 13 kişinin kurtarıldığı mağara müze olacak

Tayland'da yaşları 11 ila 16 arasında değişen 12 çocuk ve 25 yaşındaki antrenörlerinin şiddetli yağışların su seviyesini yükseltmesi nedeniyle 18 gün boyunca mahsur kaldığı Tham Luang mağarası müzeye dönüştürülecek.

Grubun kurtarılması için yapılan uluslararası kurtarma operasyonunu yöneten Narongsak Osottanakorn gazetecilere yaptığı açıklamada mağarada kurulacak müzede, zorlu tahliye oprasyonunda kullanılan ekipman ve kıyafetlerin sergileneceğini söyledi.

Taylandlı yetkili "Burasının Tayland'daki bir başka çekim merkezi haline geleceğine inanıyorum. Turistler ziyaret edecek" dedi.

'Yaban domuzları' adlı okul futbol takımını oluşturan 12 çocuk ve antrenörleri,  dalgıçlar, mağaracılar ve doktorların kendi hayatlarını riske atttığı 3 gün süren tahliye operasayonu ile kurtarılmıştı.

Yüzme bilmedikleri için sakinleştirici verilen çocuklar yer yer su altında kalmış olan mağaraki dar bölümlerden sedyelerde taşınarak teker teker dışarıya çıkarılmıştı.

Grup 23 Haziran'da yaptıkları futbol antrenmanı sonrasında mağaraya girmiş ancak muson yağmurlarının neden olduğu su baskını çıkışlarını engellemişti.

Grubun mağara girişinden 4 km. uzaklıkta mahsur kaldığı bölüm 9 gün sonra 2 İngiliz mağaracı tarafından tespit edilmişti.

MAĞARAYA KİMSENİN GİRMESİNE İZİN VERİLMİYOR

İşçiler 13 kişilik grubun tahliye operasyonu için kullanılan su pompalarını, ağır iş makinelerini ve inşaat malzemelerini mağara ağzından toplamaya başladı.

Ulusal Park görevlisi Pinitpong Wongma alanda yaklaşık 50 işçinin çalıştığını ve çalışmaların hafta sonuna kadar sürmesini beklediğini ifade etti.

Wongma " Kurtarma operayonundan beri mağaradaki su seviyesinin yükselmesi nedeniyle içeride hala birçok ekipmanın bulunmasına rağmen kimsenin mağaraya girmesine izin verilmiyor" dedi.

TAHLİYE OPERASYONUNU KONU ALAN FİLM ÇEKİLMESİ PLANLANIYOR

Diğer taraftan 2 prodüksiyon şirketi çocukların ve antrenörlerinin kurtarılış hikayesini filme çekmek için çalışmaya başladı.

Bunlardan biri olan ABD merkezli Pure Flix adlı film yapım şirketi grubun kurtarılmasından önce alana yapımcılarını gönderdiğini duyurmuştu.

Stüdyonun Tayland'da yaşayan kurucusu Michael Scott, eşinin, tahliye operasyonu sırasında oksijen yetersizliğinden hayatını kaybeden dalgıç Saman Guman'ın çocukluk arkadaşı olduğunu söylemişti.

YÖNETMENDEN HOLLYWOOD'A ELEŞTİRİ

Ancak Los Angeles merkezli Ivanhoe Pictures adlı film yapım şirketi ise operasyonu konu alan film için  Tayland hükümeti ve donanmasının kendilerini seçtiğini açıkladı.

Filmin yönetmenliğine soyunan Jon M. Chu  daha önce birçok filmde Asyalıların oynayabileceği rolleri beyaz Amerikalılara verdiği için birçok kesim tarafından eleştirilen Hollywood'un bu hikayeyi filmleştirmesine izin vermeyeceğini söyledi.

Twitter'dan açıklama yapan Chu " Hollywood'un Tayland'daki kurtarma operasyonunun hikayesini 'beyazlaştırmasını' reddediyorum. Asla olmaz. Biz varken olmaz. Bu gerçekleşmeyecek yoksa onlara günlerini gösteririz. Bu hikaye insanların başka insanları kurtarması hakkında. O yüzden hikaye konusunda düşünenler konuya saygılı ve doğru şekilde baksalar iyi olur" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.