Hava Durumu

Tarih verdi! Yerli aşı Nisan-Mayıs'ta hazır

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, yerli koronavirüs aşısıyla ilgili önemli bilgiler verdi. Ünal, "Aşı Nisan-Mayıs aylarında hazır olacak" dedi. Yerli aşının önemli bir yan etkisinin olmadığını da sözlerine ekledi.

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2020 11:44
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2020 11:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Tarih verdi! Yerli aşı Nisan-Mayıs'ta hazır

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, CNN TÜRK ekranlarına konuk oldu. Gündeminde koronavirüse karşı geliştirilen yerli aşının dışında Türkiye'de insan denemeleri yapılan yabancı aşılar da vardı. Bu aşıların koruyuculuk oranlarına dikkat çekti. Prof. Ünal, aşılarda önceliğin insana zarar verecek düzeyde yan etkisinin olmaması olduğunu belirtti. 

"YERLİ AŞIMIZ HIZLANDI"

Prof. Dr. Ünal'ın açıklamaları şöyle:

Koronayla ilgili bütün kötü gidişler arasında bir iyi şey varsa o da yerli aşımızın hızlanmış olması. Bizim yerli aşımız da Nisan-Mayıs aylarında inşallah bütün bu basamakları geçmiş ve ruhsatlanmış olarak vatandaşlarımıza yapılır hale gelecek.

Bugüne kadar yapılan çalışmalarda gayet başarılı. Şu ana kadar önemli bir yan etki yok. İkinci doz aşılamaları yapıldıktan 14 gün sonra ne kadar başarılı olduğu değerlendirilecek. Buradan alınan sonuçlara göre de Faz-2 çalışmalarına geçecek yani yerli aşılarımız başarıyla devam ediyor. Bir tanesi iyice önde. Öbürleri de onun arkasından yerlerini almak üzereler.

"AŞIDA YÜZDE 60 KORUMA YETERLİ"

Korona salgınında yüzde 60 korumanın yeterli olduğu uzmanlar tarafından kararlaştırıldı. Bunun üzerine zaten oranlar geliştirilmeye başlandı. Bugüne kadar açıklanan aşılarda yüzde 90 üzeri bir koruma olduğu için başarılı olacağını tahmin edebiliriz.

"FAZ-3'TEKİ AŞILARDA ÖNEMLİ BİR YAN ETKİ YOK"

Bütün bu çalışmalar sırasında önemli faktörlerden biri de oluşacak yan etkilerin takip edilmesidir. Bugüne kadar önde giden Faz-3'lerini tamamlayan ya da tamamlamak üzere olan aşıların hiçbirinde çok önemli bir yan etki çok şükür ki tespit edilmedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.