Hava Durumu

SUDER'den sağlıksız su iddialarına cevap!

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi adıyla faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşunun hazırladığı "Ambalajlı Su Raporundaki" iddialara ilişkin Sağlık Bakanlığı ve SUDER'den açıklama geldi

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2019 11:33
Haber Güncellenme Tarihi: 18.01.2019 11:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
SUDER'den sağlıksız su iddialarına cevap!

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şu şekilde; 

''Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi adıyla faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşunun hazırladığı "Ambalajlı Su Raporundaki" haksız iddialara ilişkin olarak bazı hususların açıklanmasına ihtiyaç duyulmuştur. Söz konusu rapor Bakanlığımızca da incelenmiş; verilerin kaynağı, analiz metodu, analizi yapanların yetkinliği, laboratuvar koşulları vb. değerlendirildiğinde raporun bilimsel bir dayanaktan yoksun olduğu görülmüştür. Bilimselliği tartışmalı bir rapora dayanılarak haksız yere kamuoyunda infial uyandırmaya çalışmak etik bir davranış değildir.

Ancak bu vesile ile halkımıza bazı hususları yeniden hatırlatmak istiyoruz. İçme-kullanma sularının takibini düzenleyen mevzuatımız Avrupa Birliği standartlarında usul ve esaslar içermektedir Avrupa Birliği ülkelerinde ne uygulanıyorsa ülkemizde de uygulanan mevzuat aynıdır. Su dolum tesisleri, Halk Sağlığı Müdürlüklerimizce ve Bakanlığımız merkez teşkilatınca düzenli olarak denetlenmekte alınan numunelerde hem mikrobiyolojik hem de kimyasal olmak üzere toplam 56 parametrenin analizi yapılmaktadır. Analizler Ulusal Referans Laboratuvarı olan THSK Tüketici Güvenliği Laboratuvarlarında ve yetkilendirilmiş Halk Sağlığı Laboratuvarlarında yapılmaktadır.

Yapılan denetimlerde geçici aksaklık tespit edilen firmalara uygunsuzlukların neler olduğu anlatılmakta ve aksaklıklarını gidermeleri için 1 hafta süre verilmektedir. Firmalar bu eksikliklerini giderdiği zaman Halk Sağlığı Müdürlüklerimize müracaat etmekte, yapılan denetimlerde ve analizlerde eksikliklerini giderdiği anlaşılan firmalar yeniden su üretimine başlamaktadır. Tespit edilen uygunsuzluk düzeltilemeyecek boyutta ise firmanın faaliyetine izin verilmemektedir.

Bakanlığımız 1200 saha çalışanı ve 1500 laboratuvar görevlisi ile tüm işletmeleri hem tesis hem de piyasa bazında incelemiş, bu çalışma sonucuna göre de gerek cezai işlemler uygulanmış gerekse ileriki dönemde bu uygunsuzlukların tekrarlanmaması için alınacak önlemler planlanmıştır. Bu sebeple söz konusu raporda iddia edildiği gibi "30 çeşit kirleticiye rastlanan bir suya sağlıklıdır raporu verildiğini" beyan etmek akıl dışıdır. Bakanlığımızın su güvenliği konusundaki hassasiyeti ve aldığı tedbirler kamuoyunun malumudur. Halkımızın bu ve benzeri asılsız haberlere itibar etmemesini diliyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.'' denildi.

SUDER'den yapılan açıklama ise şu yönde; 

''Öncelikle belirtmek isteriz ki, Türkiye genelinde faaliyet gösteren ambalajlı su üreticilerinin ve ambalajlı su sektörüne yönelik faaliyet gösteren tedarikçi kuruluşların bir araya gelerek kurdukları SUDER olarak, tüm üye şirketlerimizle birlikte toplumumuzun ihtiyaç duyduğu kaliteli ve güvenli ambalajlı suyun yeterli miktarlarda üretimini gerçekleştirerek en sağlıklı koşullarda tüketicilere sunma vizyonuyla çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Yazıda yer verilen "Su doğal kaynaklardan ya da sondaj yoluyla çıkarılan suların işlenmesiyle elde ediliyor.

Hiçbir doğal kaynak hacim olarak talebi karşılayacak durumda olmadığı için önemli sayıda su firması gayrı resmi sondajlarla yeraltı sularını da bu sulara karıştırıyor; herkes de bu durumu biliyor!" ifadeler tabi olduğumuz denetimler ve mevzuatlar göz önüne alındığında gerçeği yansıtmamaktadır. Sağlık Bakanlığı, yürürlükteki "01 Aralık 2004 tarih ve 25657 sayılı Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelik" ve "17 Şubat 2005 tarih ve 25730 sayılı İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliği"ne uygun olarak sık aralıklarla ambalajlı su işletmelerine yönelik sıkı bir denetim sistemi uygulamaktadır. İşletmelere bu kadar sıkı denetimlerin uygulandığı bir ortamda firmaların gayri resmi yöntemlerle hareket etmesi mümkün değildir.

T.C. Sağlık Bakanlığı‟nın 10 Ocak 2019 tarihli açıklamasında da belirtildiği üzere, "Avrupa Birliği'ne üyelik süreci ile beraber tüm kurumlarda olduğu gibi Sağlık Bakanlığı'nda da mevzuatta uyumlaştırma çalışmaları başlatılarak gerekli yönetmelikler hazırlanmıştır. Ambalajlı sular, söz konusu yönetmelik hükümleri doğrultusunda, tesis ve üretim izni olmak üzere iki aşamalı süreci içeren prosedür çerçevesinde ruhsatlandırılmaktadır. Bu süreç içerisinde suyun hem kaynağından hem de üretim yerinden su numuneleri alınarak adı geçen mevzuatta belirtilen kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik ve radyoaktivite parametreleri yönünden Bakanlıkça yetki verilen laboratuvarlarda analizleri yapılmaktadır. Analiz sonuçları adı geçen yönetmeliklerde belirtilen sınır değerlere uygun olmayan hiçbir suya üretim izni verilmemektedir." Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat verilmiş tüm ambalajlı sular güvenle tüketilebilir niteliktedir.

Yazıda referans verilen Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi adlı sivil toplum kuruluşunun hazırladığı ve "Türkiye Ambalajlı Su Raporu" ise bilimsel bir zemine dayanmamaktadır. Rapora ilişkin T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından 17.01.2013 tarihinde yapılan resmi açıklamada; söz konusu raporun verilerin kaynağı, analiz metodu, analizi yapanların yetkinliği, laboratuvar koşulları vb. değerlendirildiğinde raporun bilimsel bir dayanaktan yoksun olduğu bildirilmiş; Bilimselliği tartışmalı olan bir rapora dayanılarak haksız yere kamuoyunda infial uyandırmaya çalışmanın etik bir davranış olmadığı, raporda iddia edildiği gibi "30 çeşit kirleticiye rastlanan bir suya sağlıklıdır raporu verildiğini" beyan etmenin akıl dışı olduğu, açıklanmıştır. (Ek-1 Basın Açıklaması) T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamaya rağmen, hiçbir yasal ya da bilimsel dayanağı olmayan bu rapor, kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesine, tüketicilerimize firmalar tarafından üretilen suların yeterince sağlıklı olmadığı mesajı verilerek, tüketicilerimizin sağlıkları ile ilgili endişe duymalarına, ambalajlı sular hakkında tüketiciler nezdinde olumsuz kanaatler oluşmasına neden olmaktadır.

Ayrıca önemle belirtmek isteriz ki; Bakanlık tarafından ruhsata sahip markaların güncel listesine de https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/cevre-sagligi/1 suguvenligi/Guncel_Izinli_Ambalajli_Sular_Listesi/zinliAmbalajliSuListesi11012019_1.pdf adresinden ulaşılabilmektedir. Özetle, söz konusu raporda yer verilen iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.

T.C. Sağlık Bakanlığından aldıkları ruhsatlar ile Bakanlığımızın denetimi altında üretimlerini sürdüren sektör üyelerimizin, söz konusu asılsız iddiaların muhatabı olmasından büyük üzüntü duyuyoruz. Bu kapsamda söz konusu iddiaları yukarıda bahsettiğimiz gerçekleri ve yasal düzenlemeleri dikkate alarak yeniden değerlendirmenizi, bu konuda tüketicilerimizin yanlış bilgilendirilmelerine, kaygılanmalarına ve sektörümüz açısından haksız rekabete neden olan iddiaların ortadan kaldırılması için desteğinizi rica ederiz.

Saygılarımızla,'' denildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.