Hava Durumu

Prof. Dr. Bedri Gencer: 'Yalan ve iftira...'

Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bedri Gencer, tepki çeken Twitter paylaşımlarıyla ilgili hakkında çıkan haberlerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2020 01:14
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2020 01:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Prof. Dr. Bedri Gencer: 'Yalan ve iftira...'

Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bedri Gencer, Elazığ depremi sonrası yaptığı Twitter paylaşımının bilinçli olarak çarpıtıldığını, söz konusu mesajın deprem öncesinde yazıldığını belirten yazılı bir açıklama yaptı. 

Prof. Dr. Gencer'in hakkında çıkan haberlerle ilgili medya kuruluşlarına gönderdiği yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

"Hakkımda çıkan haberlerin hepsinde tazminat ve ceza davalarının gerekçesini oluşturan yalan ve iftira unsuru vardır.

YALAN

1.     Yıldız Teknik Üniversitesi, BG (Bedri Gencer) hakkında (ismini vererek) inceleme, soruşturma yapacağını duyurmuş, açığa almış değildir.

2.     BG'in 25 Ocak 2020 tarihli sözkonusu tweetinde ne çocuk evliliği ve Elazığ depremi ifadeleri, ne böyle bir kasdı vardır: "Gayretullaha dokunmak edebiyat değildir. AIDS, yetmedi mi Ebola virüsü... Avusturalya, Çin, gayretullaha dokundu, azap geldi. Maazallah, biz de zinayı, livatayı yasallaştırarak, Allah'ın helal kıldığı yaşta evliliği tecavüz sayarak, mutlu yuvaları bozarak gayretullaha dokunmayalım. Az kaldı."

3.     "Allah'ın helal kıldığı yaşta evlilik, mutlu yuvaları bozmayalım" ifadesiyle kasd edilen, 1938-2002 arasında geçerli Türk Ceza Kanunu'nun öngördüğü kadınlarda evlenme sınır yaşının 14'ten 16'ya çıkarıldığı 2002'den önce 14 ve 15 yaşlarında evlenmiş yaklaşık 20 bin kadının hapse atılan eşleri için TBMM'den af talebidir. Toplumun haklı taleplerini dile getirmekle yükümlü bir akademisyen olarak BG'in yaptığı, TBMM'de CHP dâhil bütün partilerden milletvekillerinin rahatsız olduğu toplumun bu kanayan yarasını dile getirmekten ibarettir.

4.     BG, Elazığ depremini kasd edecek "Gayretullaha dokunduk, belamızı bulduk." diye bir ifade kullanmış değildir. "Gayretullaha dokunmayalım, az kaldı." ifadesi, geçmiş depremi değil, babaları hapse atılan çocukların âhının tutacağı, ülkemizin başına bir musibetin geleceği uyarısını belirtir.

5.     Öğrencileri BG'i protesto etmiş değildir. Eğer öğrencileri sözkonusu tweetinden dolayı BG'i protesto edecek olsalardı tweetin paylaşıldığı 25 Ocak 2020'den sonra 3 Şubat 2020'de yapılan ikinci dönemin ilk dersinde ederlerdi. BG, bu ilk dersinde öğrencilere çarpıtmayı ve gerçeği anlatmış, bunu duyurduğu tweetini meydan okuma sayan dışarıdan bir grup, provokasyon ve gizli çekim için 10 Şubat 2020'de ikinci hafta BG'in dersine baskın yapmışlardı. Nitekim BG, dersin videosunda gizli çekim yapıldığından habersiz, doğal olarak  "Öğrenciler işte burada (sınıfın sağ tarafında), tweetimi okudu; sizi kim gönderdi" diye onların dışarıdan gönderilen provokatörler olduğunu açıkça söylüyordu. Yani bu, spontane bir öğrenci protestosu değil, organize bir militan provokasyonuydu. Spontane bir öğrenci protestosu, sınıf içinde kalırdı. İki açıdan gizli kamerayla çekim yapılarak on dakika içinde bütün basına servis edilen spontane bir öğrenci protestosu olabilir miydi?

6.     Yıldız Teknik Üniversitesi, öğrencilerin tepkisi üzerine BG'in derslerini almış değildir, bu provokasyonun arkasının geleceğinden tedirginlikleri üzerine sadece verdiği bir lisans dersinin hocasını değiştirmiştir. Yoksa BG'in yüksek lisans programındaki ders ve danışmanlık görevleri devam etmiştir. Öğrencilerin tepkisi üzerine derslerini almış olsaydı, Üniversite'nin BG'in yüksek lisans derslerini de alması gerekmez miydi? Bu, öğrencilerin YTÜ lisansüstü sisteminden görebilecekleri bir şeydir.

7.     Öğrencileri, BG'in odasını mühürlemiş değildir. Bir gazetede ayrı ayrı verilen güya mühürlenmiş bir kapının ile BG'in odasının kapısının görüntüleri diğer gazetelerde birleştirilmişti.

8.     Öğrenciler, bir suçundan dolayı BG'in atılması için dilekçe vermiş değildir. Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP milletvekili Necati Tığlı'nın sözkonusu tweet sebebiyle BG hakkındaki suç duyurusuna takipsizlik kararı vermiştir. Hukuken (idare ve yargı tarafından) tesbit edilmiş bir suçu, sicilinde bir tane bile soruşturması ve cezası olmayan bir öğretim üyesinin üniversiteden atılması için değil bir grup, bütün üniversitelerin öğrencileri imza toplayarak dilekçe verse bir hükmü yoktur. Eğer sabit suçlarla değil, asılsız ithamlarla atılacak olsa her öğretim üyesinin atılması için böyle bir yola başvurulabilir.

İFTİRA

Bu yalan haberler dışında BG hakkında "pedofili profesörü, gerici profesör, AKP profesörü" gibi ifadeler ise iftira ve hakaret kapsamına girmektedir.

SONUÇ

Yayınladıkları haberler ve yorumlar açısından yayın organları, hem müddei (iddia sahibi), hem muhbir (iddiayı haber yapan) konumundadırlar. Hukuk usulüne göre, müddei, iddiasını isbat, muhbir, haberin kaynağını açıklayarak veya açıklamadan, o iddiayı teyit ile yükümlüdür. Dolayısıyla hakkında haber yapan yayın organları, BG'in "Elazığ depremini çocuk evliliğinin yasaklanmasına bağladığı, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin hakkında inceleme, soruşturma yapacağını duyurduğu, açığa aldığı, öğrencilerin tepkisi üzerine derslerini aldığı, öğrencilerin protestosuna uğradığı, odasının öğrencilerce mühürlendiği" iddialarının kaynağını, doğruluğunu göstermek, hangi suçundan dolayı atılmasının istendiğini bildirmek zorundadırlar. Aksi halde yalan ve iftiralara alet olunduğu, masum bir öğretim üyesine karşı planlanmış, yürütülmüş bir iftira kampanyasına iştirak edildiği kabul edilmiş olacaktır.

Böylece ekstra delillere, tahkikata ve muhakemeye ihtiyaç duyulmadan, hakkımızda çıkan bütün haberlerin yalan ve iftira olduğu açıkça görülmektedir. Bu açıklamayla yargıya başvurmadan bu haberleri sitenizden kaldırmanızı istememizin iki sebebi vardır:

1.     Yargı süreci beklenmeden şahsımızın ve üniversitemizin itibarının zedelenmesi önlenmiş,

2.     Kendi iradenizle adalet sağlanmış olacaktır.

Aksi takdirde:

1.     Yargı süreci sonuçlanıncaya kadar internette duran haberlerle şahsımızın ve üniversitemizin itibarı zedelenmiş,

2.     Siz, yargının mahkûmiyet kararıyla bu haberleri kaldırmak zorunda kalmış olacaksınız.

O yüzden sağduyunuza güvenerek aşağıda linki verilen hakkımızdaki haberlerin ve tweetlerin kaldırılmasını talep ve şimdiden teşekkür ediyorum.

Saygılarımla"

Yıldız Teknik Üniversitesi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.