Hava Durumu

Özgür Erdursun: Vatandaş iktidara güven duymuyor!

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Aday Adayı Özgür Erdursun'dan çarpıcı açıklamalar...

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2018 16:39
Haber Güncellenme Tarihi: 12.05.2018 16:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Özgür Erdursun: Vatandaş iktidara güven duymuyor!

ADVERTORIAL

  • CHP Milletvekili olarak Meclis çatısı altında aktif siyaset yapmaya nasıl ve neden karar verdiniz?

Ülkemizde çalışma hayatında yaşanan sorunları yıllardır anlatan bir vatandaş olarak, halkın sorunları ve beklentilerine hükümetin çözümler üretemediğini, esnafın, çalışanın, emeklinin, engellinin, çiftçinin beklentilerini karşılayacak yasaları yıllardır önermemize karşılık maalesef bu yasaların uygulamaya geçmediğini gördüm. Halkın sorunlarını ve aynı zamanda çözümlerini de bilen bir vatandaş, bir uzman olarak elimi taşın altına sokmam gerekliliğini ve benden beklentiler olduğunu gördüğüm için siyasete girme kararı verdim.

  • Halkın sorunlarını çok iyi bildiğinizi söylüyorsunuz. Sloganınızda da "Sorunlarını biliyoruz, çözümler sunuyoruz" diyorsunuz. Seçilirseniz öncelikli çözüm projeniz nedir?

  Birçok projem var;

* Emekli maaşları her geçen gün çalıştıkça, prim ödendikçe düşüyor. Bugün ülkemizde emekliler 800-900 TL emekli maaşı alıyor, bu rakamların altında emekli maaşı alanlar var. Emekli olmak demek çalışma hayatından çıkmak demek. Mevcut sistem değişmez ise insanlar ölene kadar çalışmak zorunda kalacak!

* Yüksek SGK maliyeti kayıt dışılığa sebep vermekte ve bunun sonucunda devletin kasanına daha az para girmekte, emekli olanlar daha az emekli maaşı almakta ve işverenler büyük para cezalarıyla karşı karşıya gelmektedir.

* Ülkemizde 6 milyon vatandaşımız asgari ücret ile SGK'ya bildirilmektedir. Aslında 6 milyon vatandaşımız asgari ücretle çalışmıyor, yüksek SGK maliyeti nedeniyle işverenler asgari ücretle ya da asgari ücrete yakın rakamlarla çalışanlarını SGK'ya bildiriyor. Bu önemli sorunla ilgili mutlaka düzenleme yapılması lazım.

* Stajyer ve çırakların ilk işe başlama tarihi maalesef emeklilikte işe başlama tarihi olarak kabul edilmiyor. Stajyer ve çırakların ilk işe başlama tarihi emeklilikte SGK başlangıcı olmalı. Meslek liseleri özendirilmeli. Çünkü işgücünde kalifiye personel yetiştiremiyoruz.

"ÖNCE SİGORTALI OLUP SONRA DOĞUM YAPACAKSIN" DEMEK KADINLARLA ALAY ETMEKTİR!

* Kadınların ilk doğumunu yaptığı tarih SGK işe başlama tarihi olarak sayılmalıdır diyorum. SGK öncesi doğum yapan kadınlara doğum borçlanması hakkı verilmiyor, muhakkak tüm kadınların doğum borçlanması hakkından yararlanması gerekiyor. Örneğin, kadın 1990 senesinde çocuğunu dünyaya getirdiyse, kendisi de 1995 senesinde sigortalı olmuş ise ve bu durumda olan kadın emeklilik için kendisinden istenen prim gün sayısına ulaşamıyor. Doğum borçlanması yaparak SGK'ya parasını vererek gün satın almak istiyorsa, mevcut sistem, "kusura bakma! Sen önce sigortalı olacaktın, sonra doğum yapacaktın" diyor. Kadınlara doğum borçlanması hakkı 2008 senesinde verildi. Kadın nerden bilsin ki, 2008 senesinde böyle bir yasanın çıkacağını. "Önce sigortalı olup sonra doğum yapacaksın" demek kadınlarla alay etmektir! Bu yanlışlığı, haksızlığı biran evvel düzeltmemiz gerekiyor.

* Emeklilikte yaşa takılanlar var. 08.09.1999 tarihinde 4447 sayılı bir yasa çıktı, bu yasa çıkmadan önce kadınlar 18 yaşından sonra 20, erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 5000 prim gün sayısını tamamlayarak emekli olabiliyorlardı. DSP, MHP, ANAP Koalisyonu döneminde bir gecede çıkan yasa ile kadınların emeklilik yaşı kademli olarak 58'e, erkeklerin ise 60'a uzadı. Yasalar geriye dönük işleyemez. 1999 tarihinde çıkan yasa ile milyonlarca vatandaş emeklilikte yaşa takıldı. Sosyal güvenlik sisteminin en önemli sorunu haline gelen EYT sorununa hükümetin bakış açısı, "bu sorunu biz yaratmadık" oluyor. Peki bu sorunu kim çözecek? Bu konuda bizlerin önerisi ve kapsamlı çalışması var.

* Bulgaristan'dan kaçak ya da turist olarak gelen soydaşlarımıza SGK borçlanma hakkını vermiyor, biran evvel bu durum düzeltilmelidir.

* 1.10.2008 tarihinden önce hayatını kaybeden bir kişinin hak sahiplerine borçlanmalarla 900 gün ile maaş bağlanıyor. 1.10.2008 sonrası ise borçlanmalar ile 1800 gün şartı getirildi. Bu da aslında hak sahiplerine, "size maaş bağlamayacağız" demeleri anlamına geliyor.

* 1.10.2008 tarihine kadar isteyenler, çalışmadan dışarıdan isteğe bağlı sigorta primi ödeyebiliyorlardı. 1.10.2008 tarihinde 5510 sayılı yasa ile isteğe bağlı SSK kaldırıldı ve bunun yerine isteğe bağlı Bağ-Kur zorunluluğu getirildi.  Amaç daha geç emekli etmek ve emekli olacaklara daha düşük emekli maaş vermektir. Bu konu çok önemli. Çünkü emeklilikte son 1261 gün hangi statüden prim ödenirse (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) vatandaş o statüden emekli olur. Son 1261 günü tamamlamak için isteğe bağlı SSK olmadığından vatandaşlar SSK'dan emekli olmak için kendilerini çalışmadan çeşitli firmalardan SSK'lı gösteriyor. 1.10.2008 tarihinde çıkan başka bir yasada diyor ki, "bir işyerinde gerçekten çalışmadan, çalışıyormuş gibi kendisini sigortalı göstermek suç!" Ve bunu tespit ettiklerinde  vatandaşların emekliğini iptal ediyorlar. Tabiri yerindeyse, vatandaşa tuzak kuruluyor!

REFORM DEĞİL, 'DEFORM' YAPTILAR!

Bu anlattıklarım dışında onlarca madde var.

1.10.2008 tarihinde vatandaşlara "REFORM yapıyoruz" diyerek ellerinden tüm haklarını aldılar. Aslında Reform değil DEFORM yaptılar.

Amacım, bu ve bunlara benzer konularda halkın beklentilerine cevap verecek yasaları hayata geçirmek.

  • Aday adaylığınızı ilan ettiğiniz günden bu yana, CHP'li bir siyasetçi olarak seçmenle birebir görüşüyorsunuz. İnsanların size olan yaklaşımı nasıl?

Aday adaylığımı ilan ettiğim ilk günden itibaren yoğun bir ilgi ile karşı karşıyayım. Sevindiğim nokta tüm siyasi partililerin seçmeninden büyük destek almam oldu.

  • Seçmen, çalışma hayatının çözümlenmemiş sorunları hakkında ne düşünüyor? AK Parti'yi sorumlu tutuyor mu?

16 yıldır iktidarda olan bir partinin söylemleri ve vaatleri vatandaşlar da karşılık bulmuyor. Vatandaş diyor ki, "madem yapacaklarınız vardı 16 yıldır neden yapmadınız? Davul sende, tokmak sende. Madem yapacakların vardı, yapsaydın" diyor.

AK PARTİ HALKTAN ÇOK UZAK!

  • Toplum, çalışma hayatının sorunlarına Cumhuriyet Halk Partisi'nin çözüm getireceğine inanıyor mu?

Çalışma hayatındaki sorunları Cumhuriyet Halk Partisi'nin çözeceğine yürekten inanıyorum. Sorunları en iyi bilen partinin Cumhuriyet Halk Partisi olduğunu biliyorum. AK Parti'deki sorunun, işin ehline vermemesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Ahbap çavuş ilişkileriyle süreç götürüldü! Devlet kademelerinde maalesef işini bilen uzman sayısı az olduğu için sorunlara çözüm üretilmiyor. AK Parti her ne kadar halka yakın bir parti gibi gözükse de, aslında halktan çok uzaktalar. Halkın partisi Cumhuriyet Halk Partisi sorunları da biliyor, çözümlerini de biliyor. Bize güvenenlerin beklentilerini boşa çıkarmayacağız...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.