Hava Durumu

Ölü gezegen Venüs yeniden canlandı

Venüs'ün jeolojik olarak öldüğü düşünülüyordu. Ancak yeni bir çalışma bu gezegende halen volkanik aktivitelerin devam ettiğini gösteriyor.

Haber Giriş Tarihi: 07.01.2020 13:41
Haber Güncellenme Tarihi: 07.01.2020 13:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Ölü gezegen Venüs yeniden canlandı

Uzay Araştırmaları Üniversitesi'nden Justin Filberto'nun laboratuvar ortamındaki çalışması son birkaç yıldır gezegende lava akıntılarının olduğunu gösteriyor.

Dünyanın ikizi olarak adlandırılan Venus'le ilgili son 50 yılda yapılan çalışmalar benzerliği gözler önüne sermişti.

Venüs'te yanardağların soyunun tükenmiş olduğu düşünüloyrdu. Ancak bunun aksini gösteren kanıtlara ulaşıldı.

Venüs'te Dünya'nın yüzeyini sürekli olarak değiştiren ve yenileyen dinamik tektonik aktiviteler yok, ancak volkanik bölgelerde halen aktivite var.

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) gönderdiği Venus Express'ten gelen gece kızılötesi verileri, bilim insanlarının Venüs üzerindeki hangi lav akışlarının yeni hangilerinin eski olduğunu belirlemeyi sağlıyor.

Tek sorun ise yeni görünen lav akıntılarının ne kadar yeni olduğunun tespitiyle ilgili.

Bu sorunu çözmek isteyen Filberto ve ekibi, simüle edilmiş bir Venüs atmosferinin lav akışındaki minerallerle nasıl etkileştiğini belirlemek için bir laboratuvar çalışması yaptı.

Ekibin bulduğu şey ise Venüs koşullarında, yeşil renkli minedarelin sadece birkaç yıl içinde demir oksit mineralleri, manyetit ve hematit ile kaplandığı oldu. Bu, akışların bir kısmının diğerlerine göre daha genç olabileceğini ve Venüs7ün hala aktif volkanlara sahip olabileceği sonucunu doğurdu.

Araştırmayı yürüten Filberto, "Venüs bugün gerçekten aktifse, gezegenlerin iç mekanlarını daha iyi anlamak için ziyaret edilmesi gereken bir yer olurdu" yorumunda bulundu.

Filberto'ya göre Venüs üzerinde gezegenlerin nasıl soğuduğunu ve neden Dünya ile Venüs'ün aktif volkanizmaya sahip olduğu araştırılabilir. Ancak bunu Mars'ta yapmak mümkün değil.

Kaynak: tv100.com

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.