Hava Durumu

"Normalleşme ancak hastalık bitince olur"

Prof. Dr. Necmettin Ünal: Normalleşme ancak hastalık bitince olur, bizim yaptığımız normalleşmeye giden yol

Haber Giriş Tarihi: 01.03.2021 09:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.03.2021 09:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
"Normalleşme ancak hastalık bitince olur"

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, normalleşme adımlarına ilişkin olarak, "Normalleşme ancak hastalık bitince olur. Bizim yaptığımız normalleşmeye giden yoldur" yorumunu yaptı.

Hürriyet gazetesi yazarı Fulya Soybaş'a konuşan Ünal, "Komisinden garsonuna, aşçısından patronuna kadar yeme-içme sektöründe çalışanlar, evde oturmaktan daralan insanlar haklı olarak 'normalleşme' istiyor ama şartlar, hele de bu rakamlarla buna maalesef elvermiyor. Okullar için de aynı şey geçerli. 'Açılsın' diyoruz ama kriterler ne olacak? Bizler bu kriterlere gerçekten uyacak mıyız? Bu soruların cevabını veremiyoruz." dedi.

"Eğitime katiyen ara verilmemeli"

İl bazında vaka sayılarının nüfusa oranı doğrultusunda düşük, orta, yüksek, çok yüksek riskli olarak ayrılmasının çok doğru bir hareket olduğunu  söyleyen Ünal şu ifadeleri kullandı: 

"Şimdi buna ek olarak, bir yer açılacaksa (restoran, kafe, okul, kıraathane vs) açılacak yerin hangi kriterlerle açılacağı acil olarak belirlenmeli. Mesela restoranlar kapasitesinin yüzde kaçı ile açılacak? Kurallara uyulmadığı takdirde ne ceza verilecek? Havalandırması nasıl olacak? Çalışanların uyması gereken şartlar neler? Aşılanmada öncelikliler mi yoksa değiller mi? Okullarda da durum aynı. Eğitime katiyen ara verilmemeli. Bir an önce açılmalı. Ancak kriter ne olacak? Aynı sınıfa 50 çocuk koyduğunuz bir okul ile 5-10 çocuk koyduğunuzu aynı kategoride eritemezsiniz. Yol gidilirken neye göre ve nasıl hareket edeceğimiz belirlenmeli ki yolun neresinde frene basıp neresinde gaza basacağımızı bilmeliyiz. Bu da ancak toplumsal uzlaşı ve katılım ile sağlanır. Bu noktada tüm verilerin paylaşılması, herkesin görüşünün alınması önemli. 'Okullar 1 Mart'ta açılacak' dendi ama 1 gün öncesi vazgeçildi. Bu kritersizliktir. Bize bir yol planı lazım

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.