Hava Durumu

Nefes aldıracak düzenleme! Elektrik faturası...

Tüketicilerin elektrik faturalarını düşürüp, zamdan etkilenmemesini sağlayan serbest tüketici tarifesinde 5 milyondan 130 bine kadar gerileyen abone sayısında tekrar hızlı bir artış bekleniyor. Artık tedarikçiler, tüketicilerle yaptıkları sözleşmeyi tek taraflı fesh edemeyecek.

Haber Giriş Tarihi: 14.01.2020 10:57
Haber Güncellenme Tarihi: 14.01.2020 10:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Nefes aldıracak düzenleme! Elektrik faturası...

Tüketicilerin kendi elektrik tedarikçilerini seçerek ortalama yüzde 10-15 civarında tasarruf sağladığı serbest tüketici tarifesinde geçtiğimiz dönemde 5 milyon aboneye kadar yaklaşılmıştı.

Hürriyet'ten Emre Eser'in haberine göre ancak 2018'de tedarik şirketleri zarar ettikleri gerekçesi ile tüketicileri sistemden tek taraflı olarak dışarı atınca ve bu sayı 130 bine kadar geriledi. Tüketiciler ise tedarik şirketlerinin bu tavrından dolayı yeni sözleşme imzalamaya çekimser yaklaşıyordu.

FİYAT ARTIŞI ETKİLİYOR 

2020 itibariyle serbest tüketici pazarında yeniden bir hareketlenme beklediklerini ifade eden Encazip.com'un kurucusu Çağada Kırım, "Serbest tüketici tarifesi ile ticarethanelerdeki tasarruf imkanı yıllık yüzde 30'u buluyor. Şu an yapılan sözleşmelerde ise firmalar tüm konut dahil abonelere yıl boyunca zamlardan etkilenmeme garantisi veriyor. Elektrik faturalarının arttığı son günlerde bu tasarruf imkanı oldukça önemli bir duruma geldi.

Bu yıl yaşanacak olası fiyat artışlarından etkilenmek istemeyen çok sayıda tüketicinin bahar döneminden itibaren serbest tüketici tarifesine geçmesini bekliyoruz. Şu an sayı çok geriledi ama şimdi serbest tüketici tarifesinde 15 yılda alınan yolu bir yılda alacağımızı düşünüyorum. Yıl sonuna kadar hızla 5 milyon aboneye ulaşacağız.

TEK TARAFLI FESİH ARTIK YOK 

2017'nin sonunda elektrik fiyatlarında yaşanan artış sonrasında tedarikçi firmalar tüketicilere elektriği zararına satmaya başladı. Durum böyle olunca tedarikçiler tüm sözleşmeleri tek taraflı fesh etti. Tüketiciler için bu çok olumsuz bir durum oldu. Sonuç olarak kendilerine taahhüt edilen fiyattan hizmet alamadılar" dedi.

O dönem tedarikçi firmaların serbest tüketici tarifesine tüketicileri çekmemesinin oldukça zor olduğunu belirten Kırım, "Sözleşmelerde ıslak imza zorunlulu vardı. Ona rağmen 5 milyon müşteriye kadar ulaştık. Ardından Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan düzenlemelerle bu sözleşmelerin içerikleri tüketici lehine değiştirildi. Artık tedarikçi firmalar keyfi olarak müşterileri portföylerinden atamayacaklar. Islak imza zorunluluğu kalktığı için online sözleşmelerle çok kolay bir şekilde serbest tüketici tarifesine geçilebiliyor" diye konuştu.

5 MİLYAR LİRA TASARRUF 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) aldığı kararla serbest tüketici limitinin 2020 yılı için 80 liraya düşürüldüğünü aktaran Çağada Kırım şunları söyledi: "Şu anda piyasada en çok 170 lira ile 250 lira arasında aylık fatura ödeyen tüketiciler tedarikçi değiştiriyor. Ancak limitin aşağı çekilmesi ile 15 milyon konut abonesi bu kapsama girdi. Bu ticarethanelerle birlikte 25 milyonu aşıyor. Bu tarife tedarikçiler arasında rekabet ortamı oluşturup fiyatları ciddi derecede aşağı çekiyor. Yapılan hesaplamalara göre Türkiye'de serbest tüketici tarifesi daha aktif kullanılırsa buradan oluşacak tasarruf miktari 5 milyar lirayı aşıyor.

NASIL UCUZA SATIYORLAR? 

Portföyünde maliyeti nispeten diğer üretim kaynaklarına göre daha düşük olan HES bulunan tedarikçiler buradaki maliyet avantajını tüketiciye yansıtabiliyor. Ayrıca tedarikçiler ikili anlaşmalarla piyasadan ucuza elektrik temin edip bunu rekabetçi şartlarda pazarlayabiliyor."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.