Hava Durumu

NASA şaşkına çeviren o görüntüleri paylaştı!

NASA (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) yeni keşif aracı Perseverance'ın uzaya fırlatılışı için hazırlıklarına devam ediyor. Perseverance daha önce 17 Temmuz'da uzaya fırlatılacaktı, fakat fırlatış bir takım sorunlardan dolayı en başta 20 Temmuz tarihine, daha sonra ise 30 Temmuz ve daha sonrasına ertelendi. NASA bununla birlikte diğer keşif araçları ve uydulardan gelen görüntüleri, bilgileri de paylaşmaya devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2020 09:29
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2020 09:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
NASA şaşkına çeviren o görüntüleri paylaştı!

NASA tarafından çekilen bu görüntüler Dünya'nın gizemli komşusu olan kızıl gezegenin çarpıcı fotoğraflarını gözler önüne seriyor.

Görüntüye dikkatle bakıldığında neredeyse mavi bir nokta olarak gözüken Curiosity, NASA'nın konuyla ilgili yaptığı açıklamaya göre fotoğrafın çekildiği sırada Gale krateri etrafında, Aolis Mons isimli dağın kenarında duruyor.

Uzun yıllardır çekilmeye çalışılan bu karelerden yukarıda gördüğünüz kısmında Mars ekvatorunun yakınındaki Meridiani Planum bölgesinde yer alan turuncu ve mavi renkte basamaklı tortul kayaları görebilirsiniz.

Mars yüzeyindeki bir 'kum şeytanı'... 2006 yılından bu yana Mars çevresinde yörüngede olan Nasa'nın Mars Keşif Uydusu (MRO) tarafından çekilen bu görüntü gerçekten de çarpıcı... Ama asıl ilginç görüntü bir sonraki karede...

Koronavirüsle birlikte uydudan gelen son görüntüler, İtalya'daki inanılmaz değişimi gözler önüne serdi. aylar önce çekilen bu görüntü, artık çok daha farklı bir halde...

Bu görüntü Şubat ayında çekildi; Ocak ayının ardından bu görüntülerde de çok büyük değişiklik yok; ancak kırmızı bölgenin ufak da olsa azaldığı dikkatlerden kaçmıyor.

Mart ayında salgının ülkeyi vurmasıyla birlikte ise kırmızı bölge iyiden iyiye azaldı. Benzer bir durum Çin'de de yaşandı. Dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip ülkenin uydu görüntüsü ise NASA'dan geldi.

Virüs tehdidi nedeniyle fabrikaları kapatan Çin'de de haritadaki kırmızı renk kayboldu. Yani hava kirliliği iyiden iyiye düştü. Ancak NASA'nın dünyaya yolladığı tek görüntü bu değildi.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), keşif aracı Curiosity'nin Kızıl Gezegen Mars'ta çektiği şimdiye kadarki en detaylı panoramik görüntüyü yayınladı. Ancak fotoğraftaki detay şaşkınlık yarattı.

NASA'dan yapılan açıklamada, panoramik görüntünün 24 Kasım-1 Aralık 2019'da Curiosity'nin çektiği 1000'in üzerinde fotoğrafın birleşiminden oluştuğu belirtildi. Kompozitin, Mars manzarasının 1,8 milyar piksellik görüntüsünü sağladığı kaydedildi.

Curiosity, 2012'de Mars'ın Gale Krateri'ne inmişti. Gezginci robot, keşif faaliyeti süresince Kızıl Gezegen'in geçmişte mikrobiyolojik canlı yaşamına ev sahipliği yapmış olabileceğine dair çok sayıda kanıt topladı.

Ancak uzun süredir Mars üzerinde araştırmalar yürüten NASA'nın Kızıl Gezegen'deki göz bebeği Curiosity'den gelen son görüntüler NASA'yı kara kara düşündürüyor.

NASA açıklamasına göre kırmızı gezegende beklenenden iyi iş çıkaran aracın daha önce tespit edilen; ancak gittikçe büyüyen altı alüminyum tekerleğinden birinde iki ayrı yerde kırıklar ve boşluklar var.

Mars'ın engebeli arazilerinde yıllardır fotoğraf çeken ve bu görüntüleri Dünya'ya gönderen Curosity karşılaştığı zor koşullar dolayısıyla tekerleklerindeki delikler gittikçe büyüyor.

Zigzag biçimli dış kaplamada yaşanan bu parçalanma şimdilik kontrol altında olsa da ilerde nasıl bir seyir izleyeceği bilinemiyor.

NASA açıklamasına göre Curiosity'nin hala uzun süre dayanma kapasitesi var ve toplam 15 km'den fazla yürüyüş gerçekleştirmiş olsa da 10 km daha gidebileceği düşünülüyor.

Bu da Curiosity'nin tekerleğinin iç cephesinden görüntüsü... Her yeri delik deşik... Ancak NASA buna çözüm bulmuşa benziyor; tekerleği yeniden icat eden NASA bakın yeni canavarı için ne yaptı?

Engebeli yüzeylerde daha rahat ve hızlı yol almayı sağlayan yeni tasarımda kullanılan zincir şeklinde örülmüş tekerlekler, engebeli yüzeyden geçtikten sonra eski şeklini alabiliyorlar.

Uzayda sıradan bir lastik, berbat bir anlam ifade eder. Fakat bu durum artık sorun olmaktan çıkıyor. NASA'nın araştırmacıları, gelecekteki gezegen kaşifi araçlar için tekerleği yeniden icat ettiler.

Mars'ın ya da Ay'ın yüzeyinde kayaların üzerinden geçtikten sonra orijinal şeklini hatırlayabilen bir tekerlek. Dünyada gerçekten de bir ilk!

NASA'ya göre bu lastikler daha ağır yükleri, daha yüksek hızlarda taşıyabilecek kapasiteye sahipler. Böylece gelecekteki keşif araçları uzayda daha fazla yüzeyi keşfedebilecekler.

İşte o görüntüler...

10-031.jpg

9-051.jpg

8-076.jpg

7-111.jpg

6-184.jpg

5-320.jpg

4-578.jpg

3-958.jpg

2-20200702085835.jpg

1-20200702085835.jpg

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.